A fertőző májgyulladást okozó hepatitisz világnapja minden évben a betegséget egykor felfedező tudós születésnapjára, július 28-ára esik. Idén minden eddiginél nagyobb az ok az örömre, ugyanis áttörést értek el a gyógyításában.

Július 28. a hepatitisz világnapja, amelynek kapcsán minden évben igyekeznek felhívni a figyelmet a májgyulladásra. A világon összesen 160 millió, Magyarországon 70 ezer embert érint a betegség, ebből átlagban 20 ezren nem is tudnak róla, hogy fertőzöttek. Leginkább az egészségügyi dolgozók vannak kitéve a fertőzésnek.

Múlt évben a Ne sárgulj be! elnevezésű hepatitis megelőzési program keretében Dukai Regina is védettséget kapott a betegség ellen.Forrás: VIPR Kommunikációs Ügynökség

A hepatitiszt vírusok is okozhatják, ezeket vírushepatitiszeknek nevezi az orvosi szaknyelv. A betegség különböző fajtáit az ábécé betűivel jelölik. Többféle vírus létezik, a legismertebb és leggyakoribb fajtája a széklet útján terjedő hepatitisz A, ezt követi gyakoriságban a vérrel és testnedvekkel, szexuális úton terjedő hepatitisz B-fertőzés, illetve a hepatitisz C. A hepatitisz A az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon.

Forrás: Wikipedia/Tom Trower
A július 28-ai világnap oka, hogy Baruch S. Blumberg - aki orvostudományi Nobel-díjat kapott a hepatitisz B vírusának felfedezéséért, valamint a fertőzést megakadályozó vakcina kifejlesztéséért - ezen a napon ünnepelte a születésnapját.

Egyesek a startvonalról várják

Magyarország eddig is élen járt Európában a betegek gyógyításában. Tavaly óta új lehetőségek nyíltak meg, egyre több beteg gyógyítható meg egy új kezelés segítségével. „Ha a rákbetegek kezelésében tartanánk ott, mint a hepatitiszesek esetében, akkor nagyon elégedettek lennénk – nyilatkozta dr. Nagy Szilárd az Egészségügyért Felelős Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke. „Ez a világnap az ünneplésről szól” – mondta dr. Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnöke.

Petrovszki Nóra érintett
16 évesen egy autoimmun betegségre kapott készítmény miatt lettem fertőzött, sokáig nem is tudtam róla, amíg egy rutinvizsgálaton ki nem derült. Azóta arra várok, hogy lesz egy olyan gyógyszer, amitől meggyógyulok, a kisfiam minden este imádkozik értem. Rajta vagyok a várólistán, van egy kosaram otthon, benne egy papírral, amire ezt írtam: a májgyógyszer helye. A startvonalról várom a gyógyszert – mondta Nóra elcsukló hanggal, könnyes tekintettel.


Korábban egy orvos már mesélt nekünk arról, hogy a hepatitisz az egyik leggyakrabban előforduló betegség hazánkban. A szakértők szerint mindenkinek, de főleg azoknak érdemes elvégeztetniük a szűrővizsgálatokat, vagy felkeresniük a házorvosukat, akik 1992 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak, vagy droghasználók voltak. IDE kattintva még több információt tudhatsz meg a betegségről!