Országos kampány indul az energiaitalok túlzott fogyasztása ellen

Forrás: Thinkstock -
kampány étrend-kiegészítő energiaital
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több hivatal és intézet összefogásával indul országos kampány annak érdekében, hogy az emberek egészségtudatos fogyasztóvá váljanak. 

A több mint 618 millió forint összköltségvetésű projektben kiemelten kezelik az étrend-kiegészítők, az energiaitalok, a diétás étrendhez illeszkedő "mentes" jelöléssel ellátott élelmiszerek fogyasztását, valamint a kozmetikumok és a víztisztító kisberendezések használatát – írja az MTI.

Forrás: Thinkstock

Paller Judit országos tisztifőorvos a fiatalokat különösen érintő problémáról: az étrend-kiegészítők és az energiaitalok veszélyeiről beszélt a sajtótájékoztatón.

„Az étrend-kiegészítők a normál étrend kiegészítésére szolgálnak, nem minősülnek gyógyszernek, ezért csupán egy nyilvántartási eljárás szükséges a piacra jutásukhoz. Vagyis a hivatal csupán utólag vizsgálhatja ezeket a termékeket” - ismertette Paller Judit.

„Az energiaital nem más, mint koffeint tartalmazó cukrozott üdítőital” - mondta. Egyébként 2011 óta figyelik az energiaital fogyasztásával összefüggő rosszulléteket a mentők, a kórházak és a közoktatási intézmények segítségével gyűjtik az adatokat, azóta 376 ilyen jellegű bejelentést kaptak, az azokban érintettek kétharmada 18 évesnél fiatalabb fiú volt.

Élő adásban lett rosszul Demcsák Zsuzsahttp://www.life.hu/drlife/20150729-demcsak-zsuzsa-elo-adasban-rosszullett.htmlA műsorvezető be sem tudta fejezni a beszélgetést. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoKezek és lábak nélkül született a lány, aki milliók példaképévé válthttp://www.life.hu/drlife/20150729-milliok-peldakepeve-valt-a-kezek-es-labak-nelkul-szuletett-lany-zuly-sanguino.htmlHihetetlenül nehéz élete volt a kezek és lábak nélkül született fiatal lánynak, Zuly Sanguinónak, aki mára milliók példaképévé vált.Dr. LifeOrigoAz elektromos cigaretta ugyanúgy függőséget okozhathttp://www.life.hu/drlife/20150729-az-elektromos-cigaretta-ugyanugy-fuggoseget-okozhat.htmlAz „e-cigiről” sokan állítják, hogy segít a hagyományos változatról történő leszokásban. A Chemical Research in Toxicology című szaklapban megjelent eredmények szerint azonban ugyanúgy függőséget okozhat.Dr. LifeBrutálisan lefogyott Liam Neeson - Beteg lenne a világsztár?http://www.life.hu/drlife/20150728-liam-neeson-brutalisan-lefogyott-es-alig-lehet-raismerni.htmlSzinte alig lehet ráismerni a színészre, akiért egyre jobban aggódnak rajongói.Dr. Life--Nevetséges, hogy a kutyákat el lehet altatni, de az embereket nem...http://www.life.hu/drlife/20150728-katie-hopkins-brit-mediaszemelyiseg-az-eutanazia-mellett-allt-ki.htmlKatie Hopkins, a brit médiaszemélyiség az egész világ előtt felvállalta véleményét az eutanáziáról, amin azonban sokak felháborodtak.Dr. Life--Lefagyasztatná magát és családját Kanye Westhttp://www.life.hu/drlife/20150728-kanye-west-elkepeszto-otlettel-allt-elo-hibernalna-magat.htmlElképesztő kijelentéssel állt elő a világsztár, aki a hírek szerint örökké akar élni.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.