Több hivatal és intézet összefogásával indul országos kampány annak érdekében, hogy az emberek egészségtudatos fogyasztóvá váljanak. 

A több mint 618 millió forint összköltségvetésű projektben kiemelten kezelik az étrend-kiegészítők, az energiaitalok, a diétás étrendhez illeszkedő "mentes" jelöléssel ellátott élelmiszerek fogyasztását, valamint a kozmetikumok és a víztisztító kisberendezések használatát – írja az MTI.

Forrás: Thinkstock

Paller Judit országos tisztifőorvos a fiatalokat különösen érintő problémáról: az étrend-kiegészítők és az energiaitalok veszélyeiről beszélt a sajtótájékoztatón.

„Az étrend-kiegészítők a normál étrend kiegészítésére szolgálnak, nem minősülnek gyógyszernek, ezért csupán egy nyilvántartási eljárás szükséges a piacra jutásukhoz. Vagyis a hivatal csupán utólag vizsgálhatja ezeket a termékeket” - ismertette Paller Judit.

„Az energiaital nem más, mint koffeint tartalmazó cukrozott üdítőital” - mondta. Egyébként 2011 óta figyelik az energiaital fogyasztásával összefüggő rosszulléteket a mentők, a kórházak és a közoktatási intézmények segítségével gyűjtik az adatokat, azóta 376 ilyen jellegű bejelentést kaptak, az azokban érintettek kétharmada 18 évesnél fiatalabb fiú volt.