Két lánya májának egy-egy darabjából alkottak új májat egy férfi számára a hongkongi Queen Mary kórházban hétfőn. A világon ez volt az első ilyen jellegű műtét, ami ráadásul sikeres volt.

Az 59 éves Cseng Cse-ming hepatitis B betegségben, vagyis fertőző májgyulladásban szenvedett, és a kóma utolsó szakaszában volt, amikor a család és az orvosok az operáció mellett döntöttek. A műtét elmaradása, illetve sikertelensége egyértelműen a páciens halálát okozta volna.

A kép illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Ollega

A korábban biztonsági őrként dolgozó férfinak három lánya van, közülük a 23 és a 22 éveset találták a legalkalmasabb donoroknak vérük típusának egyezősége miatt. Májuk azonban egyenként túlságosan kicsinek bizonyult, ezért úgy döntöttek, hogy a legfiatalabb gyerek májának kétharmada mellé a másik gyerek májának egyharmadát társítják.

Az orvosok azért döntöttek e bonyolult és több ember életét, egészségét veszélyeztető megoldás mellett, mert nem volt más választásuk, nem állt rendelkezésükre időben a szükséges szerv, miközben életet kellett menteni. Az orvosok tisztában voltak a kettős májátültetés etikai problémájával, és kijelentették, ha lett volna módjuk más megoldásra, nem vontak volna be egészséges embereket.

A szakemberek szerint alig vannak, akik engedélyeznék, hogy haláluk után eltávolíthassák a szerveiket orvosi célra, mert az ázsiai emberekben élő hagyományos nézet szerint az emberi testet lehetőleg teljes egészében, hiánytalanul kell végső nyugalomba helyezni. Ezért a májelégtelenségben szenvedő betegek 90 százaléka meghal, mielőtt megfelelő, beültethető májhoz juthatna.