Két lányának máját használták fel a férfi szervátültetésénél

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Ollega -
műtét hepatitis szervátültetés donor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két lánya májának egy-egy darabjából alkottak új májat egy férfi számára a hongkongi Queen Mary kórházban hétfőn. A világon ez volt az első ilyen jellegű műtét, ami ráadásul sikeres volt.

Az 59 éves Cseng Cse-ming hepatitis B betegségben, vagyis fertőző májgyulladásban szenvedett, és a kóma utolsó szakaszában volt, amikor a család és az orvosok az operáció mellett döntöttek. A műtét elmaradása, illetve sikertelensége egyértelműen a páciens halálát okozta volna.

A kép illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Ollega

A korábban biztonsági őrként dolgozó férfinak három lánya van, közülük a 23 és a 22 éveset találták a legalkalmasabb donoroknak vérük típusának egyezősége miatt. Májuk azonban egyenként túlságosan kicsinek bizonyult, ezért úgy döntöttek, hogy a legfiatalabb gyerek májának kétharmada mellé a másik gyerek májának egyharmadát társítják.

Az orvosok azért döntöttek e bonyolult és több ember életét, egészségét veszélyeztető megoldás mellett, mert nem volt más választásuk, nem állt rendelkezésükre időben a szükséges szerv, miközben életet kellett menteni. Az orvosok tisztában voltak a kettős májátültetés etikai problémájával, és kijelentették, ha lett volna módjuk más megoldásra, nem vontak volna be egészséges embereket.

A szakemberek szerint alig vannak, akik engedélyeznék, hogy haláluk után eltávolíthassák a szerveiket orvosi célra, mert az ázsiai emberekben élő hagyományos nézet szerint az emberi testet lehetőleg teljes egészében, hiánytalanul kell végső nyugalomba helyezni. Ezért a májelégtelenségben szenvedő betegek 90 százaléka meghal, mielőtt megfelelő, beültethető májhoz juthatna.

Meghalt a 16 éves lány, miután megkéselték a melegfelvonulásonhttp://www.life.hu/news/20150803-meghalt-a-16-eves-lany-miutan-megkeseltek-a-melegfelvonulason.htmlBelehalt sérüléseibe vasárnap a jeruzsálemi melegfelvonulás elleni késeléses támadás egyik áldozata, egy 16 éves lány.NewsThinkstockEzreket telepítettek ki az erdőtűz miatt! Rendkívüli állapotot hirdettek Kaliforniában!http://www.life.hu/news/20150803-ezreket-telepitettek-ki-erdotuz-miatt-rendkivuli-allapotot-hirdettek-kaliforniaban.htmlLegkevesebb 12 ezer embert telepítettek ki vasárnapig vagy szólítottak fel a hatóságok otthonaik elhagyására Kaliforniában az állam északi területein pusztító, kéttucatnyi, nagy kiterjedésű erdőtűz miatt.NewsUtolsó roham a kánikula előtt: felhőszakadásra és heves zivatarokra készülhetünkhttp://www.life.hu/news/20150803-heves-zivatarokra-keszulhetunk.htmlBaranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt. Ezekben a megyékben rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső esett. Emellett viharos széllel, jégesővel kísért heves zivatarokra is számítani kell.NewsThinkstock60 millió forintért árverezték el Marilyn Monroe sírkövéthttp://www.life.hu/news/20150731-marilyn-monroe-sirkovet-60-millio-forintert-arvereztel-el.htmlMarilyn Monroe sírjának régi névtábláját több mint 212 ezer dollárért (60 millió forintért) árverezték el Beverly Hillsben.NewsOrigoHarminc órát töltött egy jégtáblán a lezuhant kalandorhttp://www.life.hu/news/20150730-jegtablan-toltott-harminc-orat-a-lezuhant-kalandor.htmlKényszerleszállást hajtott végre és 30 órát töltött egy jégtáblán az Atlanti-óceán északi részén egy orosz pilóta, aki helikopterével meg akarta kerülni a Földet.News--Halálra ítélhetik a dögös szépségkirálynőthttp://www.life.hu/news/20150731-halalra-itelhetik-a-dogos-szepsegkiralynot-akik-drogcsempeszet-vadjaval-tartoztattak-le.htmlA kolumbiai származású Juliana Lopezt egy kínai repülőtéren kapták el kábítószer-csempészet miatt. Halálbüntetést is kaphat.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.