A Kínában élő kislány élete nem egyszerű. Mindennap, amikor a tükörbe néz, egy mindenhol szőrrel borított arcot és testet lát. Eközben az Indiában élő, ugyanúgy szőrös lányok a szívük legmélyén sem adják fel, hogy valaha ilyen külsővel menjenek férjhez. A hipertrichózis, más néven farkasember-szindróma nem csupán őket érinti, a világon még páran együtt élnek ezzel a genetikai mutációval. Mindegyikük ugyanarra vágyik: a lézeres kezelésre, amely normális életet tudna biztosítani számukra.

Az indiai testvérek: Savitri, Monisha és SavitaForrás: Northfoto

Xiaoling a Kína déli részén fekvő Guilin városában született. A nyolcéves kislány életét és mindennapjait megkeseríti a kinézete, ugyanis egy ritka betegségben, a hipertrichózisban, azaz  fokozott szőrnövekedésben szenved (állapotát farkasember-szindrómának is nevezik). Testének minden pontját rendellenes mennyiségű fekete szőr és haj borítja születése óta. Hamar rájött, hogy kinézete eltér a társaiétól, emiatt nem mer úszni, és rövidnadrágot sem hajlandó felvenni.

A túlzott szőrnövekedésnek még nincs gyógymódja, a dús szőrzetet bizonyos időközönként el lehet távolítani lézerrel, borotvával, gyantával, kémiai szőrtelenítőkkel, epilátorral. Létezik egy olyan lézeres műtét, amellyel hosszabb időre meg lehet szabadulni a szőrtől a többi eljáráshoz képest.

Ugyanabban a cipőben járnak

Az Indiában élő Sangli nővérek egész testét sűrű szőr borítja. A betegséget mindhárman az édesapjuktól örökölték, akihez édesanyjuk még 12 éves korában, ismeretlenül ment hozzá, tehát nem is láthatta jövendőbeli férjét az esküvője előtt, így nem tudhatott arról sem, hogy a férje is eme ritka betegségben szenved. A lányok is próbálkoznak egy módszerrel, hogy állapotukat kordában tartsák, de titkon férjről is álmodoznak.

Forrás: Northfoto
Az orvosi irodalomban a hipertrichózist 34 esetben rögzítették, 1556-ban diagnosztizálták először. Az egyik leghíresebb eset az orosz Fedor Jeftichew, ismertebb nevén JoJo, a kutyaképű srác volt, aki a 19. század végén előadóművészként bejárta az Egyesült Államokat.

Mi a hipertrichózis?

Nem lehet kimondottan betegségként említeni, hiszen a hipertrichózis egy genetikai mutáció eredménye, amelynek kapcsán a hajnövekedés a test szokatlan területein történik meg. Nemtől függetlenül előfordulhat, így az orvosok szerint kizárt, hogy a túlzott férfi hormonok termelődése állna a hátterében.  Jelenleg a leghatásosabb módszer, amellyel kordában lehet tartani a szőrzet burjánzását, az a lézeres kezelés, amelynek ára 1,5 millió forint.

Egy orvos vizsgálja a 37 éves nepáli Devi Budathokit, aki farkasember-szindómában szenved. Mellette vannak a gyermekei, akik ugyancsak örökölték ezt a ritka genetikai rendellenességet. Devinek, indiai társaival ellentétben sikerült párt találnia és anyává válni, de még így is, családjával együtt a csúfolódás kereszttűzében áll.Forrás: AFP/Prakash Mathema
Somogyi Katalin, klinikai szakpszichológus

Fiatalkorban gyakran előfordul, hogy az extrém kinézet miatt valakit csúfolnak, kirekesztenek. Valószínűleg van egy bizonyos határ, ami azért visszafogja a sértegető személyt, mégpedig az, hogy ez a kinézet már azt sugallja, hogy itt valami organikus dolog van a háttérben, és a személy valamilyen komoly betegségben szenved. Valószínűbb, hogy ez az állapot inkább sajnálkozást vált ki, mint provokációs késztetést. A kortársakhoz való kötődés azért így is gyengülhet, hiszen más élményeket él át egy hipertrichózisban szenvedő, mint a többi vele egykorú társa, ez viszont hátráltathatja abban, hogy a többiek azonosulni tudjanak az ő gondjaival, és viszont. Szociálisan visszahúzódóbbakká válhatnak az érintettek – így Xiaoling is –, befelé fordulás, akár depresszió is kialakulhat. De persze találhatunk nagyon jó ellenpéldákat, akik képesek saját fogyatékosságukon felülkerekedni, és az átlagemberekhez képest elégedettebb életet élni, ehhez sok erő és személyiségfejlődési potenciál kell, de a végeredmény mindenképpen dupla siker. A kezelés ebben az esetben nagyon sokat segíthet a lelki egyensúly helyreállásában, hatalmas eufóriát okozhat ez a fajta újjászületés.