Szőrből lett és szőrré lesz? Ilyen az élet farkasemberként

Forrás: Northfoto -
rendellenesség Kína lézeres kezelés Farkasember szőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kínában élő kislány élete nem egyszerű. Mindennap, amikor a tükörbe néz, egy mindenhol szőrrel borított arcot és testet lát. Eközben az Indiában élő, ugyanúgy szőrös lányok a szívük legmélyén sem adják fel, hogy valaha ilyen külsővel menjenek férjhez. A hipertrichózis, más néven farkasember-szindróma nem csupán őket érinti, a világon még páran együtt élnek ezzel a genetikai mutációval. Mindegyikük ugyanarra vágyik: a lézeres kezelésre, amely normális életet tudna biztosítani számukra.
Az indiai testvérek: Savitri, Monisha és Savita Forrás: Northfoto

Xiaoling a Kína déli részén fekvő Guilin városában született. A nyolcéves kislány életét és mindennapjait megkeseríti a kinézete, ugyanis egy ritka betegségben, a hipertrichózisban, azaz fokozott szőrnövekedésben szenved (állapotát farkasember-szindrómának is nevezik). Testének minden pontját rendellenes mennyiségű fekete szőr és haj borítja születése óta. Hamar rájött, hogy kinézete eltér a társaiétól, emiatt nem mer úszni, és rövidnadrágot sem hajlandó felvenni.

A túlzott szőrnövekedésnek még nincs gyógymódja, a dús szőrzetet bizonyos időközönként el lehet távolítani lézerrel, borotvával, gyantával, kémiai szőrtelenítőkkel, epilátorral.

Létezik egy olyan lézeres műtét, amellyel hosszabb időre meg lehet szabadulni a szőrtől a többi eljáráshoz képest.

Ugyanabban a cipőben járnak

Az Indiában élő Sangli nővérek egész testét sűrű szőr borítja. A betegséget mindhárman az édesapjuktól örökölték, akihez édesanyjuk még 12 éves korában, ismeretlenül ment hozzá, tehát nem is láthatta jövendőbeli férjét az esküvője előtt, így nem tudhatott arról sem, hogy a férje is eme ritka betegségben szenved. A lányok is próbálkoznak egy módszerrel, hogy állapotukat kordában tartsák, de titkon férjről is álmodoznak.

Forrás: Northfoto

Az orvosi irodalomban a hipertrichózist 34 esetben rögzítették, 1556-ban diagnosztizálták először. Az egyik leghíresebb eset az orosz Fedor Jeftichew, ismertebb nevén JoJo, a kutyaképű srác volt, aki a 19. század végén előadóművészként bejárta az Egyesült Államokat.

Mi a hipertrichózis?

Nem lehet kimondottan betegségként említeni, hiszen a hipertrichózis egy genetikai mutáció eredménye, amelynek kapcsán a hajnövekedés a test szokatlan területein történik meg.

Nemtől függetlenül előfordulhat, így az orvosok szerint kizárt, hogy a túlzott férfi hormonok termelődése állna a hátterében.

Jelenleg a leghatásosabb módszer, amellyel kordában lehet tartani a szőrzet burjánzását, az a lézeres kezelés, amelynek ára 1,5 millió forint.

Egy orvos vizsgálja a 37 éves nepáli Devi Budathokit, aki farkasember-szindómában szenved. Mellette vannak a gyermekei, akik ugyancsak örökölték ezt a ritka genetikai rendellenességet. Devinek, indiai társaival ellentétben sikerült párt találnia és anyává válni, de még így is, családjával együtt a csúfolódás kereszttűzében áll. Forrás: AFP/Prakash Mathema

Somogyi Katalin, klinikai szakpszichológus

Fiatalkorban gyakran előfordul, hogy az extrém kinézet miatt valakit csúfolnak, kirekesztenek. Valószínűleg van egy bizonyos határ, ami azért visszafogja a sértegető személyt, mégpedig az, hogy ez a kinézet már azt sugallja, hogy itt valami organikus dolog van a háttérben, és a személy valamilyen komoly betegségben szenved. Valószínűbb, hogy ez az állapot inkább sajnálkozást vált ki, mint provokációs késztetést. A kortársakhoz való kötődés azért így is gyengülhet, hiszen más élményeket él át egy hipertrichózisban szenvedő, mint a többi vele egykorú társa, ez viszont hátráltathatja abban, hogy a többiek azonosulni tudjanak az ő gondjaival, és viszont. Szociálisan visszahúzódóbbakká válhatnak az érintettek – így Xiaoling is –, befelé fordulás, akár depresszió is kialakulhat. De persze találhatunk nagyon jó ellenpéldákat, akik képesek saját fogyatékosságukon felülkerekedni, és az átlagemberekhez képest elégedettebb életet élni, ehhez sok erő és személyiségfejlődési potenciál kell, de a végeredmény mindenképpen dupla siker. A kezelés ebben az esetben nagyon sokat segíthet a lelki egyensúly helyreállásában, hatalmas eufóriát okozhat ez a fajta újjászületés.

Megdöbbentő! Naponta tízezer kalóriát vitt be szervezetébe a testépítőhttp://www.life.hu/drlife/20150729-kaloria-testepito-dobbenet-majrak-betegseg-szteroid.htmlDean Wharmby átlagos srác volt, aki az akkori férfiideál, Arnold Schwarzenegger hatására akart kisportolt testet magának. Később bevallotta, hogy megfelelő fizikumához eleinte szteroidokat használt, mondván akkoriban mindenki ugyanezt tette.Dr. LifeOrigoÉlet súlyos bőrhibával: „Halálosan jól érzem magam így”http://www.life.hu/drlife/20150731-borhiba-vitiligo-onbizalom-kampany-betegseg.htmlA vitiligo nevű titokzatos bőrbetegség a világon élő emberek csupán 1-2 százalékát érinti, Magyarországon körülbelül 100 ezer ember szenved ettől az állapottól – köztük sok a gyermek. A nemzetközileg összetartó közösségnek már világnapja is van: június 25-e, amely Michael Jackson, az egyik leghíresebb vitiligós halálának a dátuma. Széles Adrienn gyerekkora óta él együtt bőrhibáival. A lány beavatott minket a betegségével járó pozitívumok és negatívumok egyvelegébe, valamint a közelmúltban saját minikampányt is indított azért, hogy sorstársai ne éljenek át akkora kínokat a külsejük miatt, mint ő egykor.Dr. Life--A marihuána óvja a csontokat? Igen!http://www.life.hu/drlife/20150729-marihuana-fu-csont-kutatas-szakerto.htmlSzámos amerikai államban legális lett a marihuána használata, persze kizárólag gyógyászati célokra. Egy új tanulmány szerint a marihuána nem pszichoaktív összetevője, a kannabinoid segítheti a csontsérülések gyógyulását.Dr. LifeThinkstockHíresek és megszállottak: sztárok fura függőségeihttp://www.life.hu/drlife/20150728-fuggoseg-sztar-szoptatas-kola.htmlSikeresek, gazdagok, ismertek. Egy dolog közös bennük: furcsa szokásaik vannak, amelyekre olykor a világ összes pénzét sem sajnálnák. Vagy éppen olyan szinten függők, hogy már tudomást sem vesznek róla.Dr. LifeAFPCsupán szívni kell ahhoz, hogy stroke-ot kapjunkhttp://www.life.hu/drlife/20150723-szivas-dohanyzas-stroke-betegseg.htmlKapcsolat lehet a passzív dohányzás és a stroke kockázatának növekedése között. Egy friss kutatásból kiderült, hogy azoknak a nem dohányzó személyeknek a körében, akik életük során passzív dohányzásnak vannak kitéve, sokkal nagyobb eséllyel fordul elő stroke.Dr. LifeThinkstockNem velünk van a baj! Ez az oka annak, hogy édesszájúak vagyunkhttp://www.life.hu/drlife/20150722-edesszajusag-edesseg-cukor-kutatas-ikrek.htmlHárom kanál cukor a teába vagy a kávéba, és máris kész van az ideális ízesítésű napindító ital. Minél édesebb, annál jobb, azonban egy új kutatás szerint a génjeink a felelősek azért, ha a leves előtt már inkább a desszertet fogyasztanánk el az esti vacsoránál. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.