Az állandó szexuális izgalom szindrómával (Persistent Sexual Arousal Syndrome /PSAS/) élő nők egy része naponta akár 200 orgazmust is átélhet. Ez tréfásan hangozhat, de a betegségben szenvedők számára maga a pokol.

Forrás: Thinkstock

A The International Journal of Sexually-Transmitted Diseases and Aids című folyóiratban számoltak be a nőket érintő, folyamatos szexuális izgalommal járó állapotról, ami akár hónapokig is tarthat, és az érintett nők esetében ez nem jár szexuális kielégüléssel attól függetlenül sem, hogy hány orgazmust élnek át.

A közleményben ezt az állapotot állandó szexuális izgalom szindrómának (Persistent Sexual Arousal Syndrome /PSAS/) nevezik.

Úgy tűnik, hogy a PSAS a nők igen kis hányadát érinti, de pontos adatok nem ismertek.

A tanulmányban megjegyezték, hogy ez az állapot tönkreteheti az érintett nők életét.

A PSAS igen kellemetlen, sokszor megalázó helyzetben hozza a nőket, és valódi szexuális érdeklődés hiányában is fennállhat. Az érintett nők egy részében olyan súlyos depresszió alakult ki, ami miatt elektrosokk kezelést alkalmaztak.

"A PSAS egy szorongást keltő és zavarba ejtő állapot." – nyilatkozta a közlemény két szerzője, David Goldmeier, a londoni St Mary's Hospital munkatársa és Sandra Leiblum, a New Jersey‑i Robert Wood Johnson Medical School munkatársa.

A nők számára ez az állapot igen kellemetlen, hiszen a nemi szervek állandó izgalmi állapotával jár, amit nem enyhít az orgazmus sem.

Forrás: Thinkstock

"Az állandó szexuális izgalom szindrómával élő nők nagy pszichés stresszt élnek át, és gyakran öngyilkossági gondolataik is vannak." Ez az állapot egy fizikai rendellenesség, amelynek során a szeméremajkak, a szeméremtest és a csikló vérellátása fokozott, és ez váltja ki az állandó szexuális izgalmat.

A PSAS nem azonos a hiperszexualitással, ami a nimfománia orvosi megnevezése.

Az állandó szexuális izgalom szindróma kiváltó oka nem ismert, egy újonnan azonosított és kevéssé ismert állapot, és az érintett hölgyek nagyon gyakran elhallgatják a panaszaikat.

Néhány anekdotikus bizonyíték amellett szól, hogy ezt az állapotot a helyi idegek becsípődése vagy a nemi szervek vérellátási zavara okozhatja.

Egyes feltételezések szerint a PSAS-t az antidepresszáns gyógyszerek egy csoportja, a szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k) is kiválthatják.

Néhány nő esetében felfüggesztették az SSRI típusú antidepresszáns szedését, ugyanis néhány napig, hétig vagy egyes esetekben akár több, mint 18 hónapig PSAS-nak megfelelő tünetek alakultak ki.

"Mivel a nők tartanak attól, hogy kiderül a problémájuk, ezért nem tudjuk pontosan, hogy a PSAS milyen gyakori." – mondta Goldmeier.

A tanulmányban a PSAS kapcsán új megvilágításba kerültek a női szexualitással kapcsolatos problémák, amelyek eddig általában a szexuális diszfunkció köré csoportosulnak.