Ezek a jelek utalhatnak öngyilkos hajlamra a depressziós betegeknél

Forrás: Thinkstock -
depresszió tünetek öngyilkosság öngyilkossági szándék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakemberek szerint egyes viselkedéstípusok, például az autóvezetés közbeni idegeskedés, a hirtelen promiszkuitás, a nyugtalanság vagy éppen a kéztördelés depressziós embereknél az öngyilkosság kockázatára utalhat, de az is intő jel lehet, ha az illető hirtelen, impulzív döntéseket hoz anélkül, hogy azok következményeire gondolna.
Forrás: Thinkstock

Amint arra a kutatást vezető dr. Dina Popovic, a barcelonai Hospital Clinic munkatársa felhívta a figyelmet, nagyon fontos, hogy a depressziós betegeknél felismerjék ezeket a figyelmeztető jeleket, és időben megtegyék a szükséges lépéseket. A vizsgálat során Popovic és munkatársai több mint 2800 depressziós személyt kísértek figyelemmel, akik közül közel 630 kísérelt meg korábban öngyilkosságot. A szakemberek valamennyiükkel mélyinterjút készítettek, és elsősorban arra összpontosították figyelmüket, milyen viselkedésbeli eltérések tapasztalhatók azok között, akik már kíséreltek meg öngyilkosságot, és azok között, akik még nem.

A kutatók megállapították, hogy az öngyilkos hajlam legjellemzőbben azoknál mutatkozik meg, akikre

a depressziójuk mellett még az izgatottság vagy a mániákusság is jellemző.

Ugyanígy a bipoláris betegek is nagyobb veszélyben vannak, ezért számukra más orvosságot is kell felírni, mert például az antidepresszánsok az ő állapotukban kifejezetten negatív hatást válthatnak ki.

Évente világszerte több mint 800 000 ember vet véget saját életének, és nagyjából húszszor ennyi azok száma, akik megkísérlik az öngyilkosságot. Ezen adatok fényében a szakemberek szerint különösen fontos lenne, hogy a depressziós embereket a tüneteik alapján jól elkülöníthető csoportokba tudják sorolni, és mindenkinek a számára legmegfelelőbb kezelést és orvosságot tudják biztosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.