Szakemberek szerint egyes viselkedéstípusok, például az autóvezetés közbeni idegeskedés, a hirtelen promiszkuitás, a nyugtalanság vagy éppen a kéztördelés depressziós embereknél az öngyilkosság kockázatára utalhat, de az is intő jel lehet, ha az illető hirtelen, impulzív döntéseket hoz anélkül, hogy azok következményeire gondolna.

Forrás: Thinkstock

Amint arra a kutatást vezető dr. Dina Popovic, a barcelonai Hospital Clinic munkatársa felhívta a figyelmet, nagyon fontos, hogy a depressziós betegeknél felismerjék ezeket a figyelmeztető jeleket, és időben megtegyék a szükséges lépéseket. A vizsgálat során Popovic és munkatársai több mint 2800 depressziós személyt kísértek figyelemmel, akik közül közel 630 kísérelt meg korábban öngyilkosságot. A szakemberek valamennyiükkel mélyinterjút készítettek, és elsősorban arra összpontosították figyelmüket, milyen viselkedésbeli eltérések tapasztalhatók azok között, akik már kíséreltek meg öngyilkosságot, és azok között, akik még nem.

A kutatók megállapították, hogy az öngyilkos hajlam legjellemzőbben azoknál mutatkozik meg, akikre a depressziójuk mellett még az izgatottság vagy a mániákusság is jellemző.

Ugyanígy a bipoláris betegek is nagyobb veszélyben vannak, ezért számukra más orvosságot is kell felírni, mert például az antidepresszánsok az ő állapotukban kifejezetten negatív hatást válthatnak ki.

Évente világszerte több mint 800 000 ember vet véget saját életének, és nagyjából húszszor ennyi azok száma, akik megkísérlik az öngyilkosságot. Ezen adatok fényében a szakemberek szerint különösen fontos lenne, hogy a depressziós embereket a tüneteik alapján jól elkülöníthető csoportokba tudják sorolni, és mindenkinek a számára legmegfelelőbb kezelést és orvosságot tudják biztosítani.