Életünk egy jelentős hányadát munkahelyünkön töltjük. Ebben a sok ezer percben a mindennapi munka mellett fontos, hogy egészségünkért is tegyünk valamit. 

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet két napos tréninget szervez az egészség iránt elkötelezett dolgozóknak, akik az elméleti- és gyakorlati oktatás során megtanulják az egészséges életmód alapjait, és azt, hogyan adhatják  át tudásukat munkatársaiknak.

Forrás: Thinkstock

A képzésről Köteles Gábort, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi csoportvezetőjét kérdeztük:

Kik jelentkezhetnek erre a képzésre?

Bármely munkavállaló jelentkezhet rá, és a tavasszal zajlott Egészségedre - Mókuskerék helyett programunknál láttuk, hogy a résztvevő cégeknél milyen nagy igény van a munkahelyi egészségfejlesztésre, milyen sokan szeretnének tenni valamit. A képzéssel elsősorban a tavaszi programunkon résztvevőket céloztuk meg, de természetesen nem zárjuk ki a máshonnan jelentkezőket sem.

Mi a képzés célja, és milyen feltételek mellett lehet részt venni benne?

A tréninggel az a célunk, hogy olyan egészségköveteket képezzünk, akik az elsajátított elméleti és gyakorlati oktatásnak köszönhetően rá tudják majd venni munkatársaikat, hogy egészségesebben éljenek, hogy fel tudják majd hívni munkahelyi környezetük figyelmét arra, hogy a jobb közérzet elérése nem lehetetlen, csupán az első, apró lépéseket kell megtenni.

A képzés két napos lesz, de rendezünk egy 0. napot is. Szeptember 16-án egy munkahelyi egészség témájú szakmai konferenciával indítunk, ahol az Egészségkövetek részvételére is számítunk. Szeptember 17-én, illetve 18-án a résztvevőknek elméleti- és gyakorlati oktatást tartunk. A képzés térítésmentes. Törekszünk arra, hogy minél több cég képviseltesse magát, a kis- és középvállalkozásoktól kezdve az állami szférán keresztül, egészen a nagy multinacionális vállalatokig. 

Forrás: Thinkstock

A tanfolyam után mi lesz a feladatuk a dolgozóknak?

A képzésben résztvevőknek gyakorlatilag klasszikusnak mondható nagyköveti feladatuk lesz: képviselik az egészséget. Programokat szerveznek, felhívják a figyelmet arra, hogy milyen apró változtatások is elegendők az egészséges élet felé vezető úthoz. A Követekkel a későbbiekben is kapcsolatban szeretnénk maradni, egyrészt, hogy ha szükséges, akkor szakmai támogatást tudjuk adni, másrészt, hogy időnként ők is be tudjanak számolni tevékenységükről, eredményeikről.

Milyen segítséget kapnak a munkájukhoz?

Olyan gyakorlatokat sajátíthatnak el, amelyeket könnyen beépíthetnek a munkahelyük napi életébe, amellyel motivációt és inspirációt adhatnak munkatársaiknak az egészségtudatosabb élethez. Munkájukhoz számos segédanyagot is fogunk biztosítani, hogy könnyebben ráirányíthassák a figyelmet például az egészséges táplálkozás fontosságára, vagy arra, hogy csak néhány perc mozgás is milyen csodákra képes.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Támogatott tartalom.