A dohányzás és az amiatt kialakuló betegségek miatt évente hatmillió embert veszítünk el, további hatszázezer ember pedig a passzív dohányzás áldozatává válik. Ahhoz, hogy ezek a számok csökkenjenek, átfogó megoldásra van szükség.

Dr. Vajer Péter, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóságának vezetője és Kiss Laura pszichológus, dohányzásról leszokást támogató tanácsadó beszélt a dohányzás okozta teherről és a leszokásról.

Forrás: Thinkstock

„Az egyik legjelentősebb megelőzhető életmódbeli kockázati tényező a dohányzás: a vele összefüggésben lévő betegségek jelentik ma a vezető halálozási okot a legtöbb fejlett országban. A dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedésekért a dohányfüstben megtalálható kémiai anyagok tehetők felelőssé. A dohányfüstből ez idáig kimutatott 4000 anyag közül több mint hatvanról bizonyították be, hogy rákot okoz. Szinte nincs is olyan szervünk vagy szervrendszerünk, amelyre ne lenne valamilyen módon negatív hatása a dohányzásnak” - mondta Kiss Laura.

Tanácsadással a leszokásért

2012 októbere óta működik az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben. Hatékony segítséget nyújtanak azoknak, akik szeretnének kiszabadulni a cigaretta rabságából. Egyik elsődleges módszerük a viselkedés-tanácsadás, ahol szakemberek segítenek megtalálni a legjobb stratégiát a leszokáshoz. Megnézik, milyen tényezők járultak hozzá a függőség kialakulásához, mi az a motiváció, ami a sóvárgással, a stresszel való küzdelemben segíthet

A tanácsadás nemcsak személyesen vehető igénybe, hanem telefonos, illetve csoportos formában is.

A telefonos tanácsadásról

Aki az ingyenesen hívható 06-80-44-20-44-es telefonszámon felhívja a Módszertani Központot, heti rendszerességgel, összesen hat alkalommal zajló, húszperces beszélgetéssorozatban vehet részt.

„A dohányzásról való leszokást segítő szakemberek előre megbeszélt időpontban hívják fel a leszokni kívánó dohányosokat. Mivel telefonon keresztül zajlik közöttük a beszélgetés, nem kell személyesen megjelenni vagy utazni, a tanácsadás szinte bárhonnan igénybe vehető, ahol a résztvevő nyugodt körülmények között tud beszélni telefonon. A leszokásra vágyóknak nincs más dolguk, mint felhívni az ingyenesen hívható zöld számot, amelyen üzenetrögzítő jelentkezik. Név és telefonszám megadása után, egy-két munkanapon belül visszahívja őket egy leszokást támogató szakember és meg is kezdődhet a közös munka a sikeres és tartós leszokás érdekében. A Módszertani Központ a megalakulása óta több mint 4000 leszokni vágyót vont be leszokást támogató telefonos tanácsadásába” - tudtuk meg a szakértőktől.

Forrás: Thinkstock

Dohányzásról való leszokást támogató csoportos tanácsadás

A dohányzásról való leszokás nem gyógyszeres támogatásának egyik bizonyítottan hatékony módszere a csoportos tanácsadás.

„Támogató csoportokat országszerte számos tüdőgondozó indított az elmúlt pár évben. A csoportos tanácsadás optimálisan hat találkozóból áll, melyek során a tagok a minden résztvevő által elfogadott csoportnormákat szem előtt tartva egy közös cél – a dohányzásról való leszokás – érdekében tevékenykednek. A csoportos tanácsadásnak a leszokást hatékonyan elősegítő komponensei a társas támogatás nyújtása, illetve a praktikus problémamegoldási készségek fejlesztése, amelynek a viselkedésterápia/magatartásorvoslás olyan elemei is részét képezik, mint például a relaxáció vagy az ingerkontroll. A csoportülések során hasonló témák feldolgozására kerül sor, mint a telefonos tanácsadás esetében, de itt a leszokás támogató közegben, sorstársak segítségével történik. A csoport 10-12 fő résztvevővel indul, heti egy, körülbelül másfél órás alkalom keretében, összesen hat héten át. A foglalkozások egymásra épülnek, így minden alkalmon érdemes részt venni” - mondta Kiss Laura.

A leszokás egészségi előnyei

Minden dohányosban felmerül a kérdés, hogy mit nyerhet és mikor, ha leteszi a cigarettát.

Forrás: Thinkstock

„A dohányzás abbahagyása után a vér oxigénszintje már 8 óra elteltével visszatér a normális értékre, és csökkenni kezd a szívroham esélye is. 48 óra elteltével már nem található szén-monoxid és nikotin a szervezetben, javul az ízlelés és a szaglás. 72 órával az utolsó szál elszívása után könnyebbé válik a légzés, növekszik az energia és a vitalitás. A cigaretta letétele utáni 3-9. hónapban megszűnnek a légzési problémák, a köhögés, a légszomj, a zihálás, és összességében 5-10%-kal javulnak a tüdőfunkciók. A dohányzókhoz képest a szívroham kockázata 5 év múlva, míg a tüdőrák kockázata 10 év múlva a felére csökken. Az elszívott cigaretták számának csökkentésével nem, ugyanakkor a dohányzás abbahagyásával egyértelműen csökkenthető a mortalitás” - tudtuk meg Kiss Laurától.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.