Szabadulj ki a dohányzás rabságából!

Forrás: Thinkstock -
tanácsadás módszer leszokás dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dohányzás és az amiatt kialakuló betegségek miatt évente hatmillió embert veszítünk el, további hatszázezer ember pedig a passzív dohányzás áldozatává válik. Ahhoz, hogy ezek a számok csökkenjenek, átfogó megoldásra van szükség.

Dr. Vajer Péter, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóságának vezetője és Kiss Laura pszichológus, dohányzásról leszokást támogató tanácsadó beszélt a dohányzás okozta teherről és a leszokásról.

Forrás: Thinkstock

„Az egyik legjelentősebb megelőzhető életmódbeli kockázati tényező a dohányzás: a vele összefüggésben lévő betegségek jelentik ma a vezető halálozási okot a legtöbb fejlett országban. A dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedésekért a dohányfüstben megtalálható kémiai anyagok tehetők felelőssé. A dohányfüstből ez idáig kimutatott 4000 anyag közül több mint hatvanról bizonyították be, hogy rákot okoz. Szinte nincs is olyan szervünk vagy szervrendszerünk, amelyre ne lenne valamilyen módon negatív hatása a dohányzásnak” - mondta Kiss Laura.

Tanácsadással a leszokásért

2012 októbere óta működik az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben. Hatékony segítséget nyújtanak azoknak, akik szeretnének kiszabadulni a cigaretta rabságából.

Egyik elsődleges módszerük a viselkedés-tanácsadás,

ahol szakemberek segítenek megtalálni a legjobb stratégiát a leszokáshoz. Megnézik, milyen tényezők járultak hozzá a függőség kialakulásához, mi az a motiváció, ami a sóvárgással, a stresszel való küzdelemben segíthet

A tanácsadás nemcsak személyesen vehető igénybe, hanem telefonos, illetve csoportos formában is.

A telefonos tanácsadásról

Aki az ingyenesen hívható 06-80-44-20-44-es telefonszámon felhívja a Módszertani Központot, heti rendszerességgel, összesen hat alkalommal zajló, húszperces beszélgetéssorozatban vehet részt.

„A dohányzásról való leszokást segítő szakemberek előre megbeszélt időpontban hívják fel a leszokni kívánó dohányosokat. Mivel telefonon keresztül zajlik közöttük a beszélgetés, nem kell személyesen megjelenni vagy utazni, a tanácsadás szinte bárhonnan igénybe vehető, ahol a résztvevő nyugodt körülmények között tud beszélni telefonon. A leszokásra vágyóknak nincs más dolguk, mint felhívni az ingyenesen hívható zöld számot, amelyen üzenetrögzítő jelentkezik. Név és telefonszám megadása után, egy-két munkanapon belül visszahívja őket egy leszokást támogató szakember és meg is kezdődhet a közös munka a sikeres és tartós leszokás érdekében. A Módszertani Központ a megalakulása óta több mint 4000 leszokni vágyót vont be leszokást támogató telefonos tanácsadásába” - tudtuk meg a szakértőktől.

Forrás: Thinkstock

Dohányzásról való leszokást támogató csoportos tanácsadás

A dohányzásról való leszokás nem gyógyszeres támogatásának

egyik bizonyítottan hatékony módszere a csoportos tanácsadás.

„Támogató csoportokat országszerte számos tüdőgondozó indított az elmúlt pár évben. A csoportos tanácsadás optimálisan hat találkozóból áll, melyek során a tagok a minden résztvevő által elfogadott csoportnormákat szem előtt tartva egy közös cél – a dohányzásról való leszokás – érdekében tevékenykednek. A csoportos tanácsadásnak a leszokást hatékonyan elősegítő komponensei a társas támogatás nyújtása, illetve a praktikus problémamegoldási készségek fejlesztése, amelynek a viselkedésterápia/magatartásorvoslás olyan elemei is részét képezik, mint például a relaxáció vagy az ingerkontroll. A csoportülések során hasonló témák feldolgozására kerül sor, mint a telefonos tanácsadás esetében, de itt a leszokás támogató közegben, sorstársak segítségével történik. A csoport 10-12 fő résztvevővel indul, heti egy, körülbelül másfél órás alkalom keretében, összesen hat héten át. A foglalkozások egymásra épülnek, így minden alkalmon érdemes részt venni” - mondta Kiss Laura.

A leszokás egészségi előnyei

Minden dohányosban felmerül a kérdés, hogy mit nyerhet és mikor, ha leteszi a cigarettát.

Forrás: Thinkstock

„A dohányzás abbahagyása után a vér oxigénszintje már 8 óra elteltével visszatér a normális értékre, és csökkenni kezd a szívroham esélye is. 48 óra elteltével már nem található szén-monoxid és nikotin a szervezetben, javul az ízlelés és a szaglás. 72 órával az utolsó szál elszívása után könnyebbé válik a légzés, növekszik az energia és a vitalitás. A cigaretta letétele utáni 3-9. hónapban megszűnnek a légzési problémák, a köhögés, a légszomj, a zihálás, és összességében 5-10%-kal javulnak a tüdőfunkciók. A dohányzókhoz képest a szívroham kockázata 5 év múlva, míg a tüdőrák kockázata 10 év múlva a felére csökken. Az elszívott cigaretták számának csökkentésével nem, ugyanakkor a dohányzás abbahagyásával egyértelműen csökkenthető a mortalitás” - tudtuk meg Kiss Laurától.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.