5 figyelmeztető jel, ami szembetegségre utalhat

Forrás: Thinkstock -
betegség Szemészet látás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság – néhány szemészeti probléma, amelyek megkeserítik a mindennapokat és kezeletlenül egyszerű tevékenységekben is akadályoznak. Dr. Nagy Mária szemész szakorvos összegyűjtötte a legfontosabb tüneteket, amelyek szembetegségre utalhatnak.

Homályos látás

Ez a leggyakoribb szemészeti tünet, amelyet fénytörési hibák is okozhatnak. „A rövidlátók távolra, a távollátók közelre tudnak nehezebben fókuszálni, a szemtengelyferdüléssel élők pedig mindkét távolságra homályosabban látnak. Az öregszeműségre 40-45 éves kor körül lehet gyanakodni, amikor a szokásos méretű betűk olvasásakor egyre távolabbra kell tartani szöveget” - mondta el a szakorvos. Hozzátette, hogy a nem korrigálható homályos látás oka lehet akár a szürke hályog vagy a macula degeneráció is, amelyek kialakulásában az életkor mellett a dohányzás és UV sugárzás is szerepet játszik.

Forrás: Thinkstock

Hunyorítás

Amikor távolra nézve hunyorít valaki, gyaníthatóan rövidlátó. „Ezekre az emberekre az a jellemző, hogy a közeli tárgyakat élesen látják, de a távoli dolgok képe a szemben nem a megfelelő helyre vetül, ezért távolra nézve hunyorítanak” – mondta el Dr. Nagy Mária, hangsúlyozva, hogy a rövidlátás hajlamosít bizonyos szembetegségekre, például az ideghártya leválásra is.

Fejfájás

A fejfájás különféle betegségekre utalhat, azonban ha a tünet leginkább tartós olvasás, hosszas számítógép használat közben jelentkezik és a szem kipirosodása vagy szemfájdalom is kíséri, távollátásra kell gyanakodni. „A távollátó a távoli tárgyakat tisztán látja, ám tartós közeli munkánál a könyv szövegét, a számítógép képernyőjét már elmosódottan érzékeli. A szem folyamatos erőltetése eredményezheti a fejfájást, ám ezt gyakran nem ismerik fel” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Szempirosság és gyulladás

Gyakori, vagy elhúzódó szempirosság, szemhéj-, kötőhártya-gyulladás, árpa: időnként mindenki tapasztalhatja ezeket. Az égő, viszkető, könnyező, piros szem számos betegség jele lehet, és bár általában kötőhártya-gyulladásra gondolunk, a szakértő szerint korrigálatlan fénytörési hiba, szembe került idegentest, ferde állású szempilla, cukorbetegség, bőrbetegség is állhat a háttérben.

Szemszárazság

„A problémát szúró-, égő-, idegentest-érzés jelzi, amely az egész napos számítógépes munka után – főleg légkondicionált helyiségben – gyakran tapasztalható. Ilyenkor nem pislogunk eleget, és elmarad az éleslátásban fontos szerepet játszó könnyfilm állandó megújulása is" – magyarázta a szemész.

A látásra már a fenti panaszok jelentkezését megelőzően érdemes odafigyelni! A munka közben, óránként tartott néhány perces pihenő, a monitor megfelelő elhelyezése és a jó megvilágítás segíthetnek a megelőzésben. „Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, vitaminokban gazdag táplálkozással és az orvosi kontrollt követően például A-vitamint, cinket és szemvidítófű kivonatot is tartalmazó készítményekkel sokat tehetünk a szem épségének megőrzéséért" - magyarázta dr. Nagy Mária, aki bármilyen probléma felmerülésekor mielőbbi szemészeti vizsgálatot tanácsol, de panaszmentesség esetén is célszerű évente egyszer ellenőriztetni a látást.

Ritka betegsége miatt kemoterápiát kapott Selena Gomezhttp://www.life.hu/drlife/20151008-ritka-betegsege-miatt-kemoterapiat-kapott-selena-gomez.htmlA 23 éves Selena Gomez elárulta a Billboard magazinnak, hogy autoimmun betegséggel küzd. Kemoterápiás kezelést kapott. Dr. Life--Mostantól tízszer könnyebb lesz leszokni a dohányzásról!http://www.life.hu/drlife/20151007-sokkal-konnyebben-szokhatunk-le-a-dohanyzasrol-siker-eredmeny.htmlSzámos komoly betegség egyértelműen összeköthető a dohányzással, hiszen nincs olyan része a testünknek, amire ne lenne hatással. A magyar felnőtt lakosság harmada dohányzik, míg a fiatalok között a vizipipa is népszerű. Azoknak, akik szeretnének leszokni, könnyebben összejöhet a tervük, ha motiváltak és terveznek, ehhez már több lehetőség is adott. A videóból kiderül, hogy miként tízszerezhető meg a leszokás sikeressége! Dr. Life--"Két játékost folyamatosan összekevertem" - Gundel-Takács Gábor cikis pillanatáról mesélthttp://www.life.hu/drlife/20151002-barabas-evi-es-gundel-takacs-gabor-megvizsgaltak-egymas-latasat.htmlA két népszerű műsorvezető, Barabás Évi és Gundel-Takács Gábor ellátogattak egy szemészhez, hogy kiderüljön, mennyit romlott a szemük az elmúlt időszakban. A hírességek egy kis bolondozással is oldották a feszültséget: speciális szemüveg segítségével ellenőrizték egymás látását. Dr. Life--Hihetetlen! Újra mosolyog a kisfiú a "belső lefejezéses" brutális autóbaleset utánhttp://www.life.hu/drlife/20151005-ujra-mosolyog-a-kisfiu-az-ugynevezett-belso-lefejezeses-brutalis-autobalesete-utana.htmlSzinte senki sem hitte, hogy életben maradhat az a 16 hónapos gyermek, aki pár hete brutális autóbalesetet szenvedett. Mára azonban mosolyogni is tud. Dr. Life--Gáspár Győző üzent Lázár Bencének: "Sajnos édesanyámnak is ilyen betegsége volt"http://www.life.hu/drlife/20151007-gaspar-gyozo-egyutterzeset-fejezte-ki-a-leukemiaval-kuzdo-lazar-bencenek.htmlA 24 éves focistánál nemrég diagnosztizáltak leukémiát. A betegsége nyilvánosságra kerülése óta rengeteg sztár, sportoló és rajongó üzent a fiatal fiúnak, a támogatásukról biztosítva őt. Dr. Life--Súlyos fájdalmakkal küzdött Tóth Gabi a Sztárban sztár adásábanhttp://www.life.hu/drlife/20151005-sulyos-fajdalmakkal-kuzdott-toth-gabi-a-sztarban-sztar-adasaban-megserult-a-bokaja.htmlIlyen egy igazi profi. Senki, de tényleg SENKI nem vette volna észre, hogy Gabi fájós lábbal nyomta végig a vasárnap esti produkcióját. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.