Úgy látszik, nincs jó hatással a gyerekekre a túlzott Facebook és Twitter használat: ezek a fiatalok ugyanis kétszer nagyobb eséllyel néznek szembe különféle mentális problémákkal, mint kortársaik.

A friss kutatás szerint 2012 és 2013 között a gyerekek 56 százaléka legalább 3 órát töltött különféle közösségi médiafelületeken. Kiderült, hogy különösen a lányokat szippantja be ez a világ: ők nagyobb arányban töltenek 3 óránál hosszabb időt a neten történő csevegéssel. Mindez azonban rányomja bélyegét a fiatalok mentális egészségére is.

A brit Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint elsősorban a hiperaktivitás, a magatartászavarok és az érzelmi problémák jelennek meg széles körben ezeknél a gyerekeknél. A vizsgált években a gyerekek 37 százaléka egyáltalán nem töltött időt közösségi médiafelületeken, míg 57 százalék napi 3 óránál is többet volt jelen a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a Pinteresten vagy más platformon egy átlagos iskolai napon.

Forrás: Thinkstock

Kiderült, hogy 2012-ben és 2013-ban 10-ból 1 lány (vagyis az alanyok 11 százaléka) 3 óránál több időt tölt közösségi portálokon, míg a fiúknál ez az arány csupán 5 százalékos. Azok a gyerekek, akik ennyire függővé váltak, általában mentális problémákkal, hangulatzavarokkal, beilleszkedési nehézséggel küzdenek: a 27 százalékuk komoly gondokkal kényszerül szembenézni.

A szakemberek szerint hiába remek kapcsolattartási lehetőség az internet, ha mértékletesek vagyunk, a közösségi média kitűnő felülete a zaklatásnak, az izolációnak, a verbális bántalmazásnak, ami szorongást, depressziót és egyéb problémákat is okozhat.