A férfiak és a nők is vonzóbbak, amennyiben kevésbé feszültek – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a kortizol nevű stresszhormon befolyásolja a kinézetünket.

A stressz egészségtelenebb arcot kölcsönöz – mutatták ki a szakemberek. Mindkét nem tagjai egyaránt „lényegesen vonzóbbak” a lehetséges partnerjelöltek számára, ha alacsonyabb a stressz-szintjük.

Dr. Fhionna Moore magatartáskutató kifejezetten arra volt kíváncsi, hogy az érzelmi megterhelés hogyan hat a külsőre. A vonzerő gyengülése szerinte a kortizol nevű hormonnak tudható be, mely növeli a vércukorszintet, illetve gátolja az izmok és a csontok növekedését is.

Forrás: Thinkstock

„A kortizol érdekes hormon, hiszen stressz hatására termelődik, és rövid távon lehetővé teszi annak kezelését. Amennyiben viszont hosszú időn keresztül magas a szintje, például nehezebb élethelyzetekben, nagyon káros lehet az egészségre” – fejtette ki Dr. Moore, aki a Dundee-i Egyetemen oktat pszichológiát.

Dr. Moore már több kutatást is végzett a témában, most pedig ingyenesen hozzáférhető előadásokat tart róla. Egyik kutatása során például nyálminták alapján megállapított kortizolszinthez társított fotókat, amelyeket megmutatott a másik nem tagjainak. Bebizonyosodott, hogy a magasabb kortizolszintű férfiak és nők kevésbé látszanak vonzónak és egészségesnek a többiek szemében.