A szem segít kiszűrni az autizmust?

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu -
betegség autizmus kutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elképzelhető, hogy egy egyszerű látásvizsgálattal kiszűrhető az autizmus? Az autizmussal küzdő gyerekek pupillája ugyanis lényegesen hosszabb ideig szűkül vissza a fénytesztet követően – állítják a Washington State University kutatói.

A fényteszt során egy tollhoz hasonlító eszközzel világítanak a páciens szemébe, aminek eredményeként a pupilla kitágul, nagyobb és szélesebb lesz, hogy alkalmazkodjon a fényhez. kiderült, hogy az autizmussal küzdő gyerekek 70 százalékának a fénytesztet követően lényegesen tovább tart, amíg a pupillája újra a normális állapotra szűkül. A szakemberek abban reménykednek, hogy ezzel az egyszerű diagnosztikai módszerrel az autizmus szűrése egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá válik.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

"Az első kísérletek rendkívül ígéretesek, így abban bízunk, hogy akár egy nap alatt is bárkiről kiderülhet, ha autizmussal küzd" – mondja Dr. Georgina Lynch professzor, a kutatás egyik vezetője.
A szakember szerint a szemnek ez az abnormális működése azt is megmagyarázza, hogy miért okoz nehézséget az autisták számára a szemkontaktus megteremtése és megtartása, és miért érzékenyek sokan közülük az éles, erős fényekre.

"A neurotipikus emberek esetében ez az adottság van segítségünkre abban, hogy figyelni tudjunk embertársainkra, és kapcsolatot tudjuk teremteni velük. A beszéd és a szocializáció során ezek fontos képességek. Az autisták számára ez nehézséget jelent" – teszi hozzá dr. Lynch.

Hibás gének, megkövülő emberi végtagok: Ez a világ legrettenetesebb betegsége - Sokkoló fotók!http://www.life.hu/drlife/20131003-fop-egy-genetikai-betegseg-amely-elcsontosodas-kovetkezteben-elo-szoborra-valtoztatja.htmlKevés rettenetesebb betegség létezhet, mint a FOP, melynél az idő előrehaladtával élő szoborrá válnak a betegek. Ashley Kurpiel vagy Seanie Nammock is ebben szenved, mégis szép leckét adnak az élet szeretetéről: folyamatosan megvalósítják álmaikat, és amennyire lehet, boldog életet élnek. Dr. LifeOrigo"Mindig van remény" - a legfrissebb hír Michael Schumacher állapotárólhttp://www.life.hu/drlife/20151101-ross-brawn-meglatogatta-michael-schumachert-es-meselt-allapotarol.htmlRoss Brawn, mint a Ferrari egykori technikai igazgatója, mindig is közeli barátságot ápolt Michael Schumacherrel, és ahogy most beszámolt róla, gyakran meglátogatja a világbajnok családját. Dr. LifeLeukémiás gyerekekről forgat dokumentumfilmet Penélope Cruzhttp://www.life.hu/drlife/20151031-penelope-cruz-szineszno-leukemias-gyerekekrol-szolo-dokumentumfilmet-forgat.htmlLeukémiás gyerekekről szóló dokumentumfilmet rendez Penélope Cruz; az Oscar-díjas színésznő abban bízik, hogy alkotása révén nagyobb támogatást kaphatnak a betegség gyógyítására irányuló kutatások. Dr. Life--Nem semmi! A levegőben mentette meg egy lány életét Tabaré Vázquez uruguayi államfőhttp://www.life.hu/drlife/20151030-tabare-vazquez-uruguayi-allamfo-eletet-mentett-egy-utasszallito-repulogepen.htmlA korábban orvosként dolgozó államfő épp Párizsba repült, amikor valaki bajba került a gépen. A politikus nem habozott segíteni. Dr. Life--Csúnyábbá tesz minket a stressz, csökkenti a vonzerőnkethttp://www.life.hu/drlife/20151030-csunyabba-teszi-az-embereket-a-stressz-csokkenti-a-vonzerot-derult-ki-egy-kutatasbol.htmlA férfiak és a nők is vonzóbbak, amennyiben kevésbé feszültek – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a kortizol nevű stresszhormon befolyásolja a kinézetünket. Dr. LifeThinkstockHihetetlen visszatérés előtt áll Natasa Kovacevic győri kosaras, aki elveszítette a lábáthttp://www.life.hu/drlife/20151030-olyan-jol-megy-neki-az-edzes-hogy-profi-szerzodest-kaphat.htmlHa a szerb szövetség megadja az engedélyt, újra profi lehet Natasa Kovacevic, a Győr korábbi játékosa. A 22 éves kosaras elvesztette az egyik lábát, de így is leigazolná a nevelőklubja. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.