Egy egyszerű teszt kimutathatta volna annak a kisbabának fertőzését, aki tavaly júniusban belehalt a GBS baktérium okozta szövődményekbe. A halottkém kormányzati lépést követel az ügyben.

Felülvizsgálatra szólították fel a brit állami egészségügyi szervezetet (NHS), miután egy 9 napos kisbaba belehalt egy meglehetősen gyakran előforduló fertőzésbe – írja a Daily Mail.

A kép illusztráció.Forrás: Thinkstock

A lap szerint a gyermek szervezetét a B-csoportú streptococcus nevű (GBS) baktérium támadta meg, amelynek következtében súlyos agykárosodást szenvedett, és tavaly júniusban életét veszítette egy brit kórházban. Pedig, mint később kiderült, egy egyszerű, mindössze 11 fontba, vagyis kb. 5 ezer forintba kerülő teszt segítségével könnyedén kimutatható lett volna a baktérium.

A B-szerocsoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus agalactiae a tehéntőgy normál flórájának a tagja, és a nők közel 40 százalékánál is jelen van a nemi szervek területén. Azoknál a nőknél, akik hordozzák ezt a baktériumot, sokkal gyakoribb a szülési komplikációk kialakulása. Az újszülöttnél súlyos megbetegedések forrása lehet, újszülöttkori vérmérgezéshez vezethet. Ezen kívül ízületi gyulladást és szívbetegséget, endocarditist okozhat a véráramba kerülés után - írja a webbeteg.hu.

Évente körülbelül 50 kisbaba hal meg a GBS baktérium okozta szövődményekbe, további 30-40 pedig hosszú távú károsodásokat szenvednek miatta. Dr. Julian Morris, a Southwak-i halottkémi bíróság tagja a napokban kérvényezte a Brit Egészségügyi Minisztériumnál, hogy vizsgálják felül a fertőzés kezelésére vonatkozó iránymutatásokat.