Marisa Lancione életmódblogger szerint a szorongás egy olyan állapot, amivel könnyű azonosulni, hiszen sokan megtapasztaltuk már életünk során – még ha valójában nem is realizáltuk. Az egyszerre két mentális problémával küzdő nő őszintén vallott arról, hogy a népbetegségnek számító szorongás olykor hogyan uralkodik el rajta.

„A pillangók a gyomrodban vagy a mellkasi szorítás mind ide tartoznak. Normális helyzetekben is előfordulnak, azonban a szorongásos zavar más történet.” 

Forrás: Thinkstock

A szorongásos zavar egy súlyos mentális betegség, amikor egy mások számára érdektelen dolog az érintettből irracionális félelmet vált ki. Amennyiben ez állandósul, a beteg idővel képtelenné válik a normális életminőség kialakítására. Különböző formában és tünetekkel mutatkozhat meg a szorongás: szívdobogás, légszomj, alvászavarok, szédülés, pánikbetegség, fóbiák és generalizált szorongásos zavar formájában is. 

Forrás: AFP/D Dipasupil
Lady Gaga: "Egész életemben szenvedtem a szorongástól"
A depresszió jelei és a vele járó szorongások mindennap jelentkeznek a kaméleonstílusú híres énekesnőnél – őszintén beszélt érzéseiről egy interjúban!

Marisa annyira „szerencsés”, hogy nem csupán bipoláris zavartól, hanem – a pszichiáterek által társbetegségnek hívott – szorongásos zavartól is szenved egyszerre. 

„Az emberek gyakran megkérdezik, mi váltja ki belőlem a szorongást. Vegyük például a bevásárlást, ami elsőre nevetségesen hangozhat másoknak. Ki kell találnom, mit akarok venni, listát írnom és megkeresnem a termékeket, amitől frusztrált leszek. Egyszer azért is rám jött egy szorongásos roham, mert nem találtam a szalvétákat, és sírva fakadtam a bolt közepén. Máskor a tömeg miatt szorongok.” 

Mi zajlik le belül egy emberben, ha szorong?

„Már szinte minden napom így kezdődik. Felébredek, az egész testem feszült, a kezem és a lábam bizsereg, olyan érzés tör rám, hogy valami fontosat elfelejtettem, de nem emlékszem rá. Nehezen összpontosítom és csoportosítom a teendőimet, mintha fejben a felhők között járnék, emiatt ideges leszek.” 

Tudtad?
A szorongásos zavarok a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, a világ népességének 25 százaléka legalább egyszer átesik valamely formáján életében. A nőknél nagyobb számban fordul elő ez a kórkép, kétszer-négyszer nagyobb gyakorisággal, mint a férfiaknál.

Marisa kísérletezett önmagán, hogy megtudja, meddig bírja kitolni a saját szorongásának határait. „Eljött a szokásos heti gyógyszertári látogatásom napja. Sajnos rossz napot fogtam ki, amit már akkor éreztem, amikor elhagytam a házat. A szívem csapkodott a mellkasomban, és jött a szokásos bizsergető érzés a testemben. Annak ellenére, hogy nem sütött a nap, napszemüveget kellett felvennem, mert túl világos volt a szememnek. A gyógyszertárban mintha a telerakott polcok színei közelítettek volna felém. A testem ordított, hogy menjek el onnan, mert baj lesz. Mégis maradtam, és igyekeztem stimulálni az érzékeimet, realizálni, hogy szorongok. 

Forrás: Thinkstock

Addig bírtam, amíg hazaértem, akkor az összes színes dobozú gyógyszert elrejtettem a takaróm alá.” 

A lány sokszor érzi azt, hogy a világ összeesküdött ellene, olykor nehezek a napjai, és sosem tudja, mi fog történni a következő pillanatban.  

Somogyi Katalin, a Life.hu szakértője
A szorongásos zavarok egyik legjellemzőbbike a pánikzavar, ami a legnagyobb lelki szenvedést képes okozni az érintettnek, a másik a szociális fóbia, ami szintén veszélyes, mert gyakorlatilag mindenhol emberek vesznek minket körbe. Ezeknek lehetnek kombinációi a generált szorongások, amikor az illető már sok mindentől fél. Vannak olyan külső behatások, amelyek a környezetünkből érnek minket, de az csak rajtunk múlik, hogy stresszként vagy szorongásként éljük meg. A negatív stresszel járó folyamatok esetében (válás, haláleset stb.) szintén az egyéntől függ, miként dolgozza fel a helyzetet.

A szorongás kezelésének legkönnyebb módja a negatív gondolatok elengedése, – egy kognitív terápiára hasonlító önsegítő gyakorlattal –, amikor egy lapra felírjuk az automatikussá vált negatív gondolatainkat (mint például azt, hogy az illető valamire alkalmatlan, nem elég jó valamiben). Ezekkel szembesülve a páciens elengedéses gyakorlattal oldja a kialakult, berögzült, szorongást kiváltó gondolatokat.