Szívrohamot kapott, mert védekezett

Forrás: Thinkstock -
szívroham védekezés fogamzásgátlás kórház fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
23 évesen kapott szívrohamot az angliai Guildfordban élő Sarah Brison, akinek minden bizonnyal az általa szedett fogamzásgátló tabletta okozta majdnem a halálát!

A sportos, aktív életet élő nő hirtelen rosszul lett, azt hitte, csak pánikrohamot kapott. Először a látását vesztette el, majd hirtelen nem érezte a végtagjait, és kiverte a víz. Elviselhetetlen fájdalmat érzett, a mellkasára pedig hatalmas nyomás nehezedett. Végül barátja hívta ki a mentőket, és így derült ki, hogy a vérnyomása veszélyesen alacsony volt, és a szíve is abnormális ritmusban vert. A további vizsgálatok azt is kimutatták, hogy szíve két felső kamrája között egy lyuk van, ez a születések után gyakori, ám az emberek többségénél idővel bezárul. Sarah esetében azonban egy vérrög átjutott ezen a lyukon, és végső soron ez okozta nála a szívrohamot. Mikor hat nap után hazaengedték a kórházból, az orvosok úgy nyilatkoztak,

minden bizonnyal a fogamzásgátló tablettája okozta a bajt.

Forrás: Thinkstock

Sarah hét éve szedett egy tablettát, amitől csúnya lett a bőre, ezért másikra váltott - annak ellenére, hogy tudta, a tabletta mellékhatásai között szerepel a vérrögképződés. Orvosa azonban megnyugtatta, hogy ez csak elenyésző esetben fordul elő. A lány a roham óta rendszeresen jár kontrollra, és minden bizonnyal élete végéig vérhígító gyógyszert kell szednie. Egy sürgősségi spray is van nála mindig, amit mellkasi fájdalom esetén azonnal használni tud, a jövőben pedig meg fogják operálni, mely során összezárják a szívén található lyukat.

Sarah azt nyilatkozta, hogy a szívroham megváltoztatta az életét, átértékelte, mi igazán fontos a számára, és mi nem. Adományt gyűjt a Brit Szív Alapítvány számára, és szeretné minél többek figyelmét felhívni a fogamzásgátló tablettákban rejlő veszélyekre.

A szívinfarktus akár a húszéveseket is veszélyezteti?

A szív- és érrendszer megbetegedései egyre fiatalabb korosztályban jelentkeznek, nem ritka a negyven év alatti páciens, de extrém esetben akár a húszas korosztály tagjai is érintettek lehetnek - derül ki cikkünkből.

Hogyan ismerhető fel a szívroham?

A szívroham többször konkrét előjelekkel lép fel, melyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni, orvosi segítséggel a komoly rohamok is elkerülhetőek. A szorító-nyomás jellegű fájdalom a mellkas közepén, a vállakra és a nyakba is kisugárzó fájdalom, az erősödő mellkasi fájdalmak, a légszomj, a hányás és a hányinger, az ájulás és az izzadás is mind a szívroham előjelei lehetnek a pánikrohamhoz hasonló tünetekkel együtt.

Forrás: Thinkstock

Azonban egy 2012-es kutatás szerint a szívroham sokszor nem is a derült égből csap le.

A kutatók 35 és 65 év közötti portlandi férfiak egészségügyi adatait elemezték. Egyikük sem kórházi környezetben esett át szívrohamon 2002 és 2012 között. Az 567 fő 53 százalékának voltak korábbi tünetei. Közülük 56 százaléknál mellkasi fájdalom, 13 százaléknál pedig légszomj, szédülés, ájulás vagy szívremegés fordult elő. A kutatást vezető Dr. Eloi Marijon, a Cedars-Sinai Szívkutató Intézet vendégtudósa szerint a tünetek nagy része az infarktus előtti négy hét és egy óra közötti időintervallumban fordult elő.

Halálos szexbalesetek: fulladás, zuhanás és szívroham orgazmus közben

Áramütés a mellbimbón, gyilkos garázsszex, felbukkanó oroszlán – a szex bizony halálos is tud lenni, a Life.hu pedig most összegyűjtötte az utóbbi idők legbizarrabb eseteit.

A fogamzásgátló növelheti a szív- és daganatos betegségek kockázatát

Legalábbis egy kutatás szerint. A New England Journal of Medicine nevű orvosi folyóiratban szintén 2012-ben publikáltak egy tanulmányt, miszerint a hüvelygyűrűk és a hormontartalmú bőrtapaszt használó nők körében erősen megnőtt a szélütés kockázata. A Koppenhágai Egyetemi Kórház munkatársa és kutatócsoportja 1,7 millió, 15 és 49 év közötti dán nő adatait vizsgálta 15 éven keresztül. Egyiküknek sem volt korábban szívbetegsége vagy rákos daganata.

Évente 4700 nőből egyet ért szélütés, és 9900-ból csak egy kapott szívrohamot. Ellenben az ösztrogént és progesztint is tartalmazó tablettákat szedő nőknél nagyobb volt a szélütés és a szívroham kockázata azokkal szemben, akik nem szedtek hormonális fogamzásgátlót.

Házasként nagyobb eséllyel éljük túl a szívműtéteket!http://www.life.hu/drlife/20151106-szivmutet-hazassag-jotekony-hatas-parkapcsolat.htmlGondolnád, hogy a házasságban élők kevesebb eséllyel viselik rosszabbul a szívműtétet az elváltakkal vagy az özvegyekkel szemben? Ez derül ki egy nemrég végzett kutatásból! Dr. Life--Elképesztő! Testén kívül hordja a szívét egy orosz kislányhttp://www.life.hu/drlife/20151104-sulyos-rendellenesseg-kivul-hordja-a-szivet-egy-kislany-nem-lehet-megmuteni.htmlVirsaviya Borun egy igen ritka rendellenességgel jött világra: a mellkasán kívül van a szíve, amit egy vékony bőrréteg fed le. A látvány rémisztő, de egyben csodálatos is. Dr. LifeOrigoSzívműtéten esett át a Csillag születik sztárja, Gomeshttp://www.life.hu/drlife/20151103-gomes-tancos-eletmento-szivmuteten-esett-at.htmlÚjabb életmentő beavatkozáson esett át a Csillag születik egykori táncosa, Gomes. Szívkoszorúér-műtétje volt. Dr. Life--Halálos vírus támadta meg a 26 éves modellt – Szívátültetésre lesz szüksége!http://www.life.hu/drlife/20151028-bec-craven-modellt-gyilkos-kor-tamadta-meg-szivatultetesre-van-szuksege.htmlA gyönyörű modell, Bec Craven Balin nyaralt, amikor elkapta a gyilkos kórt. A vírus teljesen kikezdte a szívét, ami ma már csak egy beépített pumpával működik. Dr. Life--Minél többet stresszel a gyerek, annál biztosabb, hogy szívbeteg leszhttp://www.life.hu/drlife/20151030-minel-tobbet-stresszel-a-gyerek-annal-biztosabb-hogy-szivbeteg-lesz-veszelyesebb-mint-a-felnottkori.htmlA tartós, gyerekkorban induló és esetleg egészen felnőttkorig kitartó stressz növeli a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségek felnőttkori kockázatát – ezt állapították meg brit tudósok több mint 6700 ember adatainak elemzése nyomán. Dr. Life--Unokaöccse szerint a passzív dohányzás ölte meg Harangozó Terithttp://www.life.hu/drlife/20150915-harangozo-terit-unokaoccse-szerint-a-passziv-dohanyzas-olte-meg.htmlA híres énekesnő augusztus végén került kórházba, majd nem sokkal később elhunyt. A halálának pontos oka még tisztázatlan.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.