Sztárok, akik azért vállalták fel betegségüket, hogy másoknak segítsenek

Brad Pitt Hayden Panettiere betegség Adam Levine Elton John J.K. Rowling mentális betegség bulimia Leonardo DiCaprio
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néha hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a sztárok tökéletesek, és persze egészségesek is, elvégre egész biztosan van pénzük a legkülönfélébb kórok kezelésére is. Ez persze nincs mindig így, sőt sokszor az ő mosolyuk mögött rejzőtik a legtöbb fájdalom. Íme a sztárok, akik azért vállalták fel árnyoldalukat, hogy másoknak segítsenek általa!

Leonardo DiCaprio - OCD

A 41 éves színész már gyerekkorában is küszködött az obszesszív-kompulzív zavarral, amely a tünetmentes évek után az Aviátor című filmjének forgatásakor jött elő nála újra. „Emlékszem, a sminkes és az asszisztense sétáltak velem, olyan helyeken jártunk, ahol ajtókon ki és be tudtam menni. A forgatás első-második hónapjában ez végig fennállt.”

Forrás: AFP

Az obszesszív-kompulzív betegséget (OCD) korábban pszichés zavarként tartották számon, mostanra már kiderült, hogy

az emberiség 2-3 százalékát érinti,

ami világszerte 100 millió embert jelent. Az összetett betegség kényszergondolatok és kényszercselekvések együttese, amely arra ösztönzi az érintettet, hogy kényszeresen merev szabályok, rituálék alapján töltse a napjait. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően manapság már egy bizonyos gyógyszercsoporttal kezelhetők a betegek.

J.K. Rowling és Brad Pitt - depresszió

„Sosem szégyelltem még annyira magam, mint amikor depressziós voltam. Soha. Mit kell ezen szégyellni? Tulajdonképpen átmentem egy nagyon nehéz időszakon, és büszke vagyok arra, hogy megtapasztalhattam” – vallotta őszintén a Harry Potter könyvek írónője, J.K. Rowling.

Forrás: AFP

Az 50 éves írónő életében elég nagy fennforgás alakult ki, amikor a húszas éveiben megírt könyvének sikere elérte, már egyedül nevelte gyermekét és még a válás is a nyakába szakadt az addigra ismert írónőnek. Elmondása szerint öngyilkossági gondolatai is voltak.

Az 51 éves hollywoodi sztár, Brad Pitt több kasszasikert tudhat maga mögött. A depressziója kicsúcsosodása az a pont volt, amikor már csak ült a kanapén és nézett maga elé, a napjai egysíkúan teltek, ekkor döntött úgy, hogy megrázza magát és nem fog otthon bujkálni.

A depresszió veszélyesebb, mint gondolnád!

Bár egyre többen ismerik fel saját életükben a depresszió okozta súlyos rombolást, még mindig nem kap elég figyelmet a betegség. Pedig, ha a beteg és a beteg környezete is időben ismerné fel a tüneteket, akkor akár súlyos tragédiák is megelőzhetőek lennének.

Hayden Panettiere - szülés utáni depresszió

„Sok dolog érthetetlen – sok ember azt gondolja, hogy ez nem valós, csak valami, ami a fejünkben keletkezik. Ezek a hormonok, amiket el kell söpörni. Viszont valamikor teljesen irányíthatatlanok. Ez olykor fájdalmas, máskor félelmetes helyzet, ilyenkor egy nőnek támogatásra van szüksége” – nyilatkozta a 26 éves színésznő, miután megszületett Vladimir Klicskóval közös első gyermekük.

Forrás: AFP

A szülés utáni depresszió a statisztikák szerint

a nők 50-80 százalékánál fordulhat elő

a baba születése után 3-4 nappal. Legfőbb jelenségei a hirtelen változással járó felelősségérzet megjelenése, a fáradékonyság, a kialvatlanság és az egyszer fent, egyszer lent állapot. A baby blues, másnéven gyermekágyi szomorúságot sokszor a kismama nem is érti, csak utólag tud beszámolni a jó esetben egy hétig tartó érzéseiről. A kutatók még nem tudták megállapítani, hogy mely hormon felelős az érzelmi hullámvasútért, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a kismama a szülés előtt hiteles forrásokból tájékozódjon a témáról, ezáltal képes lesz jobban kezelni a helyzetet.

Adam Levine - figyelemhiányos hiperaktív zavar

A 36 éves énekest állítása szerint nem érte meglepetés, amikor diagnosztizálták hiperaktívságát. „Amikor először diagnosztizálták nálam a betegséget, nem voltam meglepődve, hiszen nehezen tudtam odafigyelni a középiskolában. Olykor a hétköznapokban is előjön, hiába nőttem fel. Ilyenkor nem tudok figyelni, tényleg semennyire nem tudok koncentrálni.”

Forrás: AFP

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) neurológiai eredetű, veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, amely hiperaktivitással, feledékenységgel is jár. Gyermekeknél akár már 2-3 éves korban jelentkezhet. A hozzáértők úgy vélik, hogy ez nem betegség, hanem tünet, amelynek gyökerét gyógyszerekkel is lehetne kezelni. Egy amerikai pszichiáter ezzel a hasonlattal jellemezte az állapotot: "Az ADHD-sok olyanok a mai iskolákban, mint amilyenek a vadászok lehettek a földművesek társadalmában."

Elton John - Bulimia

„Minél előbb kimondod (szükségem van segítségre!), annál jobb. Tudtam, hogy meg fogok gyógyulni, elhatároztam, hogy jobban leszek. A legnagyobb megkönnyebbülés az volt, amikor képes voltam elmondani másoknak.”

Forrás: AFP

Az énekest a 90-es években érintette a kényszerbetegség, amely akkor még közel sem kapott ekkora visszhangot, mint az elmúlt években - végül egy Los Angeles-i klinikán kezeltette magát.

A bulimia nervosa nevű, falási rohamokkal járó betegséget 1979-ben ismerték el pszichoszomatikus betegségként. Az állapot ördögi kört képes kialakítani: a rengeteg mennyiségű étel evése után a beteg hánytatja magát, hashajtót szed vagy túl sok fizikai aktivitást végez. Majd ezt követően szenved, de az evésnek csak pár óráig tud ellenállni, amikor újra indul a történet. Viselkedése miatt szégyenérzet és kényszer is eluralkodhat azon, aki hosszútávon „űzi”.

Sztárok a bipoláris zavar fogságában

A depressziót a mentális betegségek "náthájának" tartják, számos embert érint élete során. A pszichiátria figyelmének középpontjában manapság mégis inkább a bipoláris zavar áll. A betegség pontos okát még nem tudták kimutatni, de sok esetben szoros összefüggést mutat a beteg kreativitásával, karizmájával, lendületével is. Nem egy olyan sztárról tudunk, akik testközelből élték át, vagy élik a mai napig a bipoláris zavarral járó érzéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.