Néha hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a sztárok tökéletesek, és persze egészségesek is, elvégre egész biztosan van pénzük a legkülönfélébb kórok kezelésére is. Ez persze nincs mindig így, sőt sokszor az ő mosolyuk mögött rejzőtik a legtöbb fájdalom. Íme a sztárok, akik azért vállalták fel árnyoldalukat, hogy másoknak segítsenek általa!

Leonardo DiCaprio - OCD

A 41 éves színész már gyerekkorában is küszködött az obszesszív-kompulzív zavarral, amely a tünetmentes évek után az Aviátor című filmjének forgatásakor jött elő nála újra. „Emlékszem, a sminkes és az asszisztense sétáltak velem, olyan helyeken jártunk, ahol ajtókon ki és be tudtam menni. A forgatás első-második hónapjában ez végig fennállt.”

Forrás: AFP

Az obszesszív-kompulzív betegséget (OCD) korábban pszichés zavarként tartották számon, mostanra már kiderült, hogy

az emberiség 2-3 százalékát érinti, ami világszerte 100 millió embert jelent. Az összetett betegség kényszergondolatok és kényszercselekvések együttese, amely arra ösztönzi az érintettet, hogy kényszeresen merev szabályok, rituálék alapján töltse a napjait. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően manapság már egy bizonyos gyógyszercsoporttal kezelhetők a betegek.

J.K. Rowling és Brad Pitt - depresszió

„Sosem szégyelltem még annyira magam, mint amikor depressziós voltam. Soha. Mit kell ezen szégyellni? Tulajdonképpen átmentem egy nagyon nehéz időszakon, és büszke vagyok arra, hogy megtapasztalhattam” – vallotta őszintén a Harry Potter könyvek írónője, J.K. Rowling.

Forrás: AFP

Az 50 éves írónő életében elég nagy fennforgás alakult ki, amikor a húszas éveiben megírt könyvének sikere elérte, már egyedül nevelte gyermekét és még a válás is a nyakába szakadt az addigra ismert írónőnek. Elmondása szerint öngyilkossági gondolatai is voltak.

Az 51 éves hollywoodi sztár, Brad Pitt több kasszasikert tudhat maga mögött. A depressziója kicsúcsosodása az a pont volt, amikor már csak ült a kanapén és nézett maga elé, a napjai egysíkúan teltek, ekkor döntött úgy, hogy megrázza magát és nem fog otthon bujkálni.

A depresszió veszélyesebb, mint gondolnád!
Bár egyre többen ismerik fel saját életükben a depresszió okozta súlyos rombolást, még mindig nem kap elég figyelmet a betegség. Pedig, ha a beteg és a beteg környezete is időben ismerné fel a tüneteket, akkor akár súlyos tragédiák is megelőzhetőek lennének.

Hayden Panettiere - szülés utáni depresszió

„Sok dolog érthetetlen – sok ember azt gondolja, hogy ez nem valós, csak valami, ami a fejünkben keletkezik. Ezek a hormonok, amiket el kell söpörni. Viszont valamikor teljesen irányíthatatlanok. Ez olykor fájdalmas, máskor félelmetes helyzet, ilyenkor egy nőnek támogatásra van szüksége” – nyilatkozta a 26 éves színésznő, miután megszületett Vladimir Klicskóval közös első gyermekük.

Forrás: AFP

A szülés utáni depresszió a statisztikák szerint a nők 50-80 százalékánál fordulhat elő a baba születése után 3-4 nappal. Legfőbb jelenségei a hirtelen változással járó felelősségérzet megjelenése, a fáradékonyság, a kialvatlanság és az egyszer fent, egyszer lent állapot. A baby blues, másnéven gyermekágyi szomorúságot sokszor a kismama nem is érti, csak utólag tud beszámolni a jó esetben egy hétig tartó érzéseiről. A kutatók még nem tudták megállapítani, hogy mely hormon felelős az érzelmi hullámvasútért, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a kismama a szülés előtt hiteles forrásokból tájékozódjon a témáról, ezáltal képes lesz jobban kezelni a helyzetet.

Adam Levine - figyelemhiányos hiperaktív zavar

A 36 éves énekest állítása szerint nem érte meglepetés, amikor diagnosztizálták hiperaktívságát. „Amikor először diagnosztizálták nálam a betegséget, nem voltam meglepődve, hiszen nehezen tudtam odafigyelni a középiskolában. Olykor a hétköznapokban is előjön, hiába nőttem fel. Ilyenkor nem tudok figyelni, tényleg semennyire nem tudok koncentrálni.”

Forrás: AFP

 A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) neurológiai eredetű, veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, amely hiperaktivitással, feledékenységgel is jár.  Gyermekeknél akár már 2-3 éves korban jelentkezhet. A hozzáértők úgy vélik, hogy ez nem betegség, hanem tünet, amelynek gyökerét gyógyszerekkel is lehetne kezelni. Egy amerikai pszichiáter ezzel a hasonlattal jellemezte az állapotot: "Az ADHD-sok olyanok a mai iskolákban, mint amilyenek a vadászok lehettek a földművesek társadalmában."

Elton John - Bulimia

„Minél előbb kimondod (szükségem van segítségre!), annál jobb. Tudtam, hogy meg fogok gyógyulni, elhatároztam, hogy jobban leszek. A legnagyobb megkönnyebbülés az volt, amikor képes voltam elmondani másoknak.”

Forrás: AFP

Az énekest a 90-es években érintette a kényszerbetegség, amely akkor még közel sem kapott ekkora visszhangot, mint az elmúlt években - végül egy Los Angeles-i klinikán kezeltette magát.

A bulimia nervosa nevű, falási rohamokkal járó betegséget 1979-ben ismerték el pszichoszomatikus betegségként. Az állapot ördögi kört képes kialakítani: a rengeteg mennyiségű étel evése után a beteg hánytatja magát, hashajtót szed vagy túl sok fizikai aktivitást végez. Majd ezt követően szenved, de az evésnek csak pár óráig tud ellenállni, amikor újra indul a történet. Viselkedése miatt szégyenérzet és kényszer is eluralkodhat azon, aki hosszútávon „űzi”.

Sztárok a bipoláris zavar fogságában
A depressziót a mentális betegségek "náthájának" tartják, számos embert érint élete során. A pszichiátria figyelmének középpontjában manapság mégis inkább a bipoláris zavar áll. A betegség pontos okát még nem tudták kimutatni, de sok esetben szoros összefüggést mutat a beteg kreativitásával, karizmájával, lendületével is. Nem egy olyan sztárról tudunk, akik testközelből élték át, vagy élik a mai napig a bipoláris zavarral járó érzéseket.