Az a „hibás" gén, amely miatt a színésznő-rendező dupla masztektómián és méheltávolító-műtéten esett át, nem csupán a rákkal, hanem az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésben van.

Angelina Jolie annak idején a New York Times hasábjain vallott őszintén melleltávolító műtétéről és annak okairól.

Forrás: AFP/Tang Chhin Sothy

Akkor kiderült, hogy a mostanában rendezőként ténykedő hatgyerekes anyuka rendelkezik a BRCA1 nevű génnel, ami miatt 87 % eséllyel alakulhat ki nála emlőrák, továbbá 50 % esélye volt a petefészekrák kialakulásának is. Utóbbi miatt nem sokkal később egy méheltávolító műtéten is átesett. Egy nemrég született kutatás szerint azonban nem csupán a rák kialakulásában játszik döntő szerepet ez a gén, hanem az Alzheimer-kór kialakulásában is. Rendkívül érdekes, hogy egy molekula két látszólag teljesen ellentétes folyamatban is részt vesz: a rákban, amelynél túl sok sejt születik, és egy neurodegeneratív rendellenességben, amelynél túl sok sejt hal el – mondta el a tanulmány vezető szerzője, Dr Lennart Mucke a Mail Online-nak.

Mell- és petefészekrák: öröklődő tragédia
A BRC1 és BRC2 gének felelősek a generációkon végigvonuló mell- és petefészekrákok nagy részéért. Híres színésznőktől egészen az átlagos háziasszonyokig bárki hordozhatja, ám a korai felismerés többségüket megmentheti a rák kialakulásától vagy végzetessé válásától. A Life.hu cikkéért kattints ide!