Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt - jelentették be az operációt végző szakemberek és az Országos Onkológiai Intézet vezetője. A sajtótájékoztatón Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt mondta: a kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgató főorvosa elmondta: a műtétet december 12-én éjszaka, vagyis hat napja végezték el, a beteg jól van. A főigazgató orvostörténeti pillanatnak nevezte az eseményt. 

Stumpf Tibor, a Magyarországon első sikeresen végrehajtott tüdőtranszplantáción átesett beteg beszélget Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével az Országos Onkológiai IntézetbenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Lang György, a Semmelweis Egyetem - az OOI mellkassebészeti osztályának bázisán működő - mellkassebészeti klinikájának vezetője elmondta: egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. Szólt arról is, hogy a tüdőátültetésben "van némi lemaradása a magyar egészségügynek" a világ élvonalához képest, hiszenmáshol ezt a műtétet már régebben végzik.Ugyanakkor a technikai színvonal és környezet az onkológiai intézetben az egyik legfejlettebb, és a magyar mellkassebészet mostantól a világ élvonalához tartozik - jelentette ki. Eddig ezeket a műtéteket Bécsben végezték magyar orvosok közreműködésével. Lang György megjegyezte, realisták lesznek, és csak azokat a tüdőtranszplantációkat végzik majd el Budapesten, amelyeket biztonságban megtehetnek. Továbbra is kapcsolatban maradnak a bécsi központtal, hogy a nagy rizikóval járó műtéteket ott hajtsák végre - mondta. Magyarország tavaly 38 tüdőt juttatott ki Bécsbe, ahol 12 transzplantációt végeztek magyar betegeken.