Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt -
műtét orvos tüdőtranszplantáció Magyarország kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt - jelentették be az operációt végző szakemberek és az Országos Onkológiai Intézet vezetője. A sajtótájékoztatón Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt mondta: a kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgató főorvosa elmondta: a műtétet december 12-én éjszaka, vagyis hat napja végezték el, a beteg jól van. A főigazgató orvostörténeti pillanatnak nevezte az eseményt.

Stumpf Tibor, a Magyarországon első sikeresen végrehajtott tüdőtranszplantáción átesett beteg beszélget Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével az Országos Onkológiai Intézetben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Lang György, a Semmelweis Egyetem - az OOI mellkassebészeti osztályának bázisán működő - mellkassebészeti klinikájának vezetője elmondta: egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. Szólt arról is, hogy a tüdőátültetésben "van némi lemaradása a magyar egészségügynek" a világ élvonalához képest, hiszenmáshol ezt a műtétet már régebben végzik.Ugyanakkor a technikai színvonal és környezet az onkológiai intézetben az egyik legfejlettebb, és a magyar mellkassebészet mostantól a világ élvonalához tartozik - jelentette ki. Eddig ezeket a műtéteket Bécsben végezték magyar orvosok közreműködésével. Lang György megjegyezte, realisták lesznek, és csak azokat a tüdőtranszplantációkat végzik majd el Budapesten, amelyeket biztonságban megtehetnek. Továbbra is kapcsolatban maradnak a bécsi központtal, hogy a nagy rizikóval járó műtéteket ott hajtsák végre - mondta. Magyarország tavaly 38 tüdőt juttatott ki Bécsbe, ahol 12 transzplantációt végeztek magyar betegeken.

Majdnem belehalt a tamponhasználatba egy nő: egy hétig feküdt kómában, élet és halál közötthttp://www.life.hu/drlife/20151219-majdnem-belehalt-a-tamponhasznalatba-egy-no-toxikus-sokk-szindroma-miatt.htmlA 27 éves szállodaigazgató Deborah Usher hasi panaszokkal és szédüléssel fordult orvoshoz. Szerencsére időben. Dr. LifeThinkstockKi kellett hívni az ügyeletet Majoros Hajnalkáhozhttp://www.life.hu/drlife/20151217-majoros-hajnalkahoz-ki-kellett-hivni-az-ugyeletet-a-rotavirus-miatt.htmlAz Édes élet legújabb adásában Pirner Almának számolt be arról Majka felesége, hogyan kapta el a rotavírust. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huNe ess pánikba, csak beképzeled, hogy nem kapsz levegőt! – Minden, amit eddig nem tudtál az ezerarcú betegségrőlhttp://www.life.hu/drlife/20151217-panikroham-es-okai-az-ezerarcu-betegseg-sokszor-lelki-eredetu.htmlLégszomj, beszűkülő világ, halálfélelem, hevesen verő szív: a pánikroham tipikus jelei, amelyek olykor ájulásközeli állapotba is sodorhatják áldozatukat. Nincs minden veszve még akkor sem, ha úgy érezzük, hogy egy pillanat alatt megszűnt körülöttünk minden. A pásztoristenről elnevezett állapot kezelhető, amennyiben őszinték vagyunk magunkkal és az orvosunkkal. Dr. Life--Elsírta magát a vak nő, aki 20 év után először láthatta fiáthttp://www.life.hu/drlife/20151216-jamie-carley-vak-no-elsirta-magat-amikor-20-ev-utan-eloszor-lathatta-viszont-fiat.htmlHosszú évek után végre először láthatta fiát a coloradói Jamie Carley, aki betegsége miatt eddig csak elképzelni tudta, hogy néz ki 29 éves gyermeke. Dr. Life--Méhlepényéből készült pirulákat szed Kim Kardashianhttp://www.life.hu/drlife/20151215-kim-kardashian-valosagshow-sztar-mehlepenyebol-keszult-pirulakat-szed.htmlEzt a meglehetősen bizarr információt maga a valógáshow-sztár osztotta meg rajongóival hivatalos oldalán. Állítja: rendkívül hasznos és egészséges dolog. Dr. Life--Meglepő kezdeményezés! Randi mellett szerveiket is felajánlhatnak a tinderezőkhttp://www.life.hu/drlife/20151215-szervadomanyozasra-is-lehetoseg-van-a-tinderen.htmlA Tinder brit felhasználói két héten át nem csak egy randit ajánlhatnak fel, hanem akár egy életmentő szervet is. Így segít a randiapp az egészségügyi szolgálat kampányát népszerűsíteni - írja az Origo. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.