5+1 ok, amiért hideg lehet a kezed

Forrás: Thinkstock -
hideg kéz autoimmun betegség vérkeringés dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Télen-nyáron hideg a kezed, ráadásul már zavar is? Ilyenkor elsőként mindenki a rossz vérkeringésre gondol, azonban más, komolyabb okok is állhatnak a háttérben!

1. Autoimmun betegségek

Az állandóan hideg kéz utalhat Raynaud-szindrómára – amelynek ez az egyik tipikus jellemezője –vagy éppen lupuszra is, aminek során az immunrendszer saját magát támadja meg.

2. Hypothyreosis

Nem ritka, hogy a hideg kacsók a pajzsmirigy alulműködését jelzik. "A pajzsmirigy a test termosztátja" – mondja Ali Ajam, az Ohio Állami Egyetem Medical Centerének reumatológusa. "Alulműködése esetén a szervezet legtöbb funkciója lelassul a fáradtság, a székrekedés és a súlygyarapodás mellett a hideg ujjak is ennek tünetei lehetnek” – mondta az orvos. A hypothyreosis leginkább az 50 éven felüli nőket érintheti.

Forrás: Thinkstock

3. Keringési problémák

Valószínűleg a legtöbben elsőre erre gondolunk, amikor hideg a kezünk. A rossz vérkeringés akkor történik, amikor tápanyagban és oxigénben gazdag vér áramlása csökken, így a szív nem pumpál elegendő vért a szervezetbe, amely nem csak hideg kezeket, de zsibbadást, bizsergést is okozhat.

4. B12 vitaminhiány

A B12-vitamin megtalálható a húsokban, a tojásban, a tejben, fontos szerepet játszik a vörösvértestek képződésében. A B12 hiány a vegánok és a vegetáriánusok között fordul elő leginkább, hiszen a vitaminokat más ételekből viszik be a szervezetükbe. Egy vérvizsgálat segítségével meglehet állapítani, hogy vajon a vitamin hiánya okozza-e a jéghideg ujjakat.

5. Túlzott stressz és a szorongás

A túlzott aggódás és stresszelés bizonyos testrészeinken (vagy éppen testsúlyunkon is) megmutatkozik, ez alól a kezünk sem lehet kivétel. Ennek egyik oka az adrenalin hullámokban keresendő, amelyek miatt a végtagokban lévő erek összehúzódnak.

Forrás: Thinkstock

+1 Dohányzás

Ha nem lenne még ezer okunk arra, hogy abbahagyjuk a dohányzást, itt egy újabb: a nikotintól az erek összehúzódnak, amitől lassabban áramlik a vér a végtagokba. Mi a végeredmény? Hideg kezek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.