Szilveszter éjszakáján még a legkiegyensúlyozottabb alkoholfogyasztókkal is megesik, hogy sikerül a kelleténél többször nézni a pohár fenekére. Ha már megtörtént a baj, vészeld át a lehetőségekhez képest a legjobban: íme, 5 tuti tipp, ha téged is utolért a macskajaj!

1. Hidratálj!

Az első és legfontosabb szabály, hogy másnaposan fokozottabban ügyelj a folyadékbevitelre. Készíts elő egy másfél literes palackot, töltsd meg ásványvízzel, esetleg teával, és figyelj rá, hogy minél többször kortyolj belőle! Még jobb, ha a meleg citromos-mézes vízre bízod magad: a citrom pótolja a vitaminokat, amikre ilyenkor nagy szüksége van a szervezetednek, míg a méz segít helyreállítani a vércukorszintedet. A tej is jó szolgálatot tehet ilyenkor, mivel kiváló ásványianyag-forrás. Amit mindeképp kerülj el, azok a szénsavas üdítőitalok, a kávé és - talán mondanunk sem kell - az alkohol.

Forrás: Sasha Segade

2. Elő a fájdalomcsillapítóval!

Egy-egy jól sikerült buli után jelentkező fejfájás bizony az egész napodat, ezzel együtt pedig az egész évkezdetedet tönkrevághatja. Ne habozz a gyógyszeres doboz felé nyúlni, ha jelentkezik a fájdalom. A paracetamol tartalmú tablettákat kerüld messzire, mivel ezek az alkohollal kölcsönhatásba lépve májkárosító hatásúak lehetnek. Elő az aszpirinekkel és az ibuprofenekkel! Ne feledd: tarts be az elősírásnak megfelelő adagot, a gyógyszereket pedig ne keverd az alkohollal!

3. Éljenek az életmentő szénhidrátok

Pirítós, keksz és burgonya - a legjobb, ha ezeket részesíted előnyben, ha megéheznél másnaposan. Ezek az ételek enyhítik az ilyenkor szokásos hányingert, és segítik az alkohol mielőbbi felszívódását. Bánj csínyján a fűszerekkel és a savas élelmiszerekkel, ezek ugyanis csak megnehezítik az emésztőrendszered regenerálódását! A zsíros ételeket is tartogasd máskorra, mivel ezek inkább hányingerkeltőek, semmint finomak ilyenkor.

Forrás: Thinkstock

4. Aludj!

Az egyik legegyszerűbb módja a másnaposság leküzdésének, ha még néhány órát ráhúzol a szundizásra. Nincs is jobb, mint egy ebéd utáni alvás, amely ez esetben valóban életmentő lehet: az alkohol összezavarja szervezeted belső biológiai óráját, azért érezheted másnaposan sokkal fáradtabbnak. Csak néhány óra plusz, és máris jobban leszel!

5. Mozogj!

Ha már nem vagy annyira rosszul, és érzel magadban némi erőt, mozdulj ki a négy fal közül, és menj el egy kiadós sétára, esetleg kocogni, úszni vagy tornázni. A sport javítja a hangulatot, ezáltal a közérzetet is, ráadásul sokkal gyorsabban helyreáll a szervezeted az egész estés dorbézolás után. A folyadékbevitelre mindenképp ügyelj, enélkül ne is indulj el!