A konditeremben izzadva, nagy súlyokat emelgetve a férfiak nemcsak tökéletesre formálják testüket nap mint nap, de tudat alatt növelik annak az esélyét, hogy testképzavaruk alakuljon ki. Modern világunkban az izomkolosszus test egyre inkább elvárt, így nem csoda, ha tízből csupán négy férfi van tisztában azzal, hogy bigorexiás. 

Két bicepszgyakorlat között nincs olyan ember, aki ne nézne a szomszédjára egy pillanatra, és hasonlítaná az ő testi adottságait a sajátjához. Ezzel nem is lenne baj, azonban az arányok sokszor másoknál is átbillennek, és már maguk sincsenek tisztában azzal, hogy mivel tesznek jót maguknak: azzal, hogy növelik a testüket, és egyúttal a hiúságukat, majd ezzel párhuzamban kialakul bennük a torz énkép és a hamis magabiztosság. A modern ember izmainak formálása már nem opcionális, hanem elvárt dolog. 

Forrás: Thinkstock

„A bigorexia zavarral küzdő emberekre jellemező a szenvedélyes, megszállott testépítés, valamint a speciális diéta és az anabolikus szteroidok használata. A jelenség egyre gyakrabban előfordul testképzavaros férfiaknál, nem ismeretlen a pszichológusok számára. Ám férfiaknál még mindig ritkább, mint nőknél, hiszen utóbbiak hamarabb beleshetnek a tetszeni vágyás és a társadalmilag hirdetett ideális külsőnek való kényszeres megfelelni akarás ördögi körébe” – mondja dr. Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológusa.

Egy felmérés szerint a férfiak 45 százaléka szenved valamely életszakaszában a bigorexia miatt  és tízből csupán négy vallja be ezt önmagának. A 25 éves Peter is beleesett a testképzavaros férfiak halmazába, irreálisan nagy karjaival, széles vállaival és izmos mellkasával. Másokhoz hasonlította magát, és továbbra is azt gondolta magáról, hogy nem elég izmos. A férfi saját bevallása szerint minden úgy kezdődött, ahogy sokakkal, úgy akart kinézni, mint a muszklis magazinokban szereplő testépítők. 

Megdöbbentő! Naponta tízezer kalóriát vitt be szervezetébe a testépítő
Dean Wharmby átlagos srác volt, aki az akkori férfiideál, Arnold Schwarzenegger hatására akart kisportolt testet magának. Később bevallotta, hogy megfelelő fizikumához eleinte szteroidokat használt, mondván, akkoriban mindenki ugyanezt tette. Róla készült cikkünket ITT olvashatod.

Már a tükörképétől is rosszul volt

Peter elkezdte magát túlterhelni, rendszeresen az edzőteremben edzett azért, hogy elérje az általa annyira áhított férfi testideált. Proteinshake-eket fogyasztott, anabolikus szteroidokat használt, és kritikusan méregette magát a tükörben. „Ez egy ördögi kör, legbelül azt súgják, hogy ne csináld, de te nem figyelsz rájuk, csak hajtasz tovább. De ha nem vagy elégedett, még inkább hajszolod magad, ami szorongáshoz és depresszióhoz vezet” – mondta. A férfi elvesztette a barátait, és pánikolt, ha nem tudott eljutni az edzőterembe. 

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

A pszichológus szerint a jelenség hátterében a negatív énkép és testkép áll. „Az anabolikus szteroidok túlzott használata nemcsak szexuális zavarokat okozhat, de növeli az egészségi kockázati tényezőket is. Ez a folyamat a súlyosabb esetekben egészségügyileg önkárosító lehet. A kényszeres testépítés a későbbiekben átveheti az irányítást a személy életvitelében, emiatt ugyanúgy, ahogy mentálisan, úgy a kapcsolatait és az érdeklődéseit tekintve is beszűkültté válik – hiszen csak a testedzésre és diétára tud koncentrálni” – mondta a pszichológus.

Peter szépen lassan rájött, hogy bigorexiában szenved, amikor egy erről szóló dokumentumfilmet nézett. „Nem voltam elégedett magammal, felkeltem, dolgoztam, edzettem és lefeküdtem, erről szóltak a napjaim. Belenéztem a tükörbe, és undorodtam magamtól, ez volt a legmélyebb pont, mielőtt eldöntöttem, hogy felhagyok az edzéssel” – írta le élményeit őszintén a férfi egy anonim fórumon.

Gyógyítható a jelenség?

A pszichológus elmondása alapján a probléma elsősorban a fejben van, onnan indul ki a gondolatmenet, amit az illető képzel magáról. Az érintett a negatív önképnek nincs tudatában, hiszen megszokta, hogy negatívan nyilatkozik önmagáról, énképét kompenzálással akarja feloldani. Minden, fejben kezdődő probléma megoldásának a kulcsa ugyanott van. Tehát mentálisan kell módosítani, majd felépíteni egy reálisabb, pozitívabb énképet és testképet. Hosszú távon több dolog is segíthet, de sosem a testépítés vagy a műtét, hanem a kognitív terápia és a meditáció nyújthatnak megoldást - mondta Katalin.