Robotspermium segítené a terméketlen párok fogamzását

Forrás: Thinkstock -
fogamzás kutatás robotspermium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A német kutatók által kifejlesztett mágneses eszköz új reményt adhat a fogamzási nehézségekkel küzdő pároknak!

Német kutatók olyan hihetetlenül apró, mágnessel működő mesterséges farok fejlesztésén dolgoznak, ami segítene eljuttatni a lassú, vagy mozgásképtelen spermiumot a petesejtbe - írja cikkében az Origo.

Forrás: Thinkstock

A spirál alakú szerkezet éppen annyira kicsi, hogy az rácsúszhasson a spermium farkára. Mivel a műanyag “spermbotokat” mágneses fémréteggel vonnák be, távirányítással tudnák szabályozni a spermiumok mozgását.

A német kutatók laboratóriumban szarvasmarha-spermiummal már bebizonyították, hogy az elképzelés működőképes. Találmányukat emberi spermiummal is ki szeretnék próbálni a méhben, bár elismerik, hogy addig még dolgozniuk kell az eljáráson.

Mivel nagyon sok párnak azért nem lehet gyermeke, mert a férfi hímivarsejtek nem elég mozgékonyak, ez a találmány új reményt adhat az ilyen problémákkal küzdőknek. Ez az eljárás a mesterséges megtermékenyítésnél jóval olcsóbb lenne, ráadásul a nőknek nem kellene olyan sok kezelésnek alávetniük magukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.