A Pszichológus Pasi: A koncentráció a boldogság kulcsa

Forrás: Thinkstock -
boldogság pszichológus flow A Pszichológus Pasi megélés rohanás pillanat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több flow, kevesebb rohanás! Manapság szinte mindenki rohan, és senki sem boldog. Még ritkább az olyan ember, aki egyszerre csak egy dologgal foglalkozik. 

Szörfözés a neten, chatelés, telefonálás ezek szinte állandó tevékenységnek számítanak. Hát, még amikor dolgozunk vagy szeretteink körében vagyunk. Egyszerre több mindent akarunk. Gondolj csak bele, mikor szenteltél utoljára legalább tíz perc osztatlan figyelmet valakinek?

Mikor merültél el utoljára valamiben annyira, hogy az időérzéked is elszállt?

Forrás: Thinkstock

A kutatások szerint ez a boldog emberek egyik fő ismérve. Azt hihetnénk, hogy mindig okkal rohanunk, mert minél hamarabb jutunk el valahova, vagy érünk valami végére, annál jobb, ugye?

Hát nem! Azt hisszük, hogy a boldogság külső dolgok függvénye: több pénz vagy egy ideális társ, pedig ezek nem hoznak tartós boldogságot. Hiába lettek gyorsabb és hatékonyabb eszközeink, munkánk nem lett örömtelibb, hiába van több kapcsolattartó eszközünk, a kapcsolataink mégis szegényesebbek, felszínesebbek lettek. Nem a menetidő számít, hanem a folyamat megélése, viszont ha a figyelmünket szétszórjuk, akkor elfecséreljük. Nem véletlen hogy egyre több a szorongó, depressziós, pánikbeteg ember. Ez az életmód zavarodottá tesz minket, az agyunk nem erre van teremtve.

Ugyanakkor, ha figyelmed egészét egy dolognak szenteled, ott elindul valami.

Itt tud megjelenni az a fajta optimális – vagy áramlat – élmény, amiről a híres művészek, sportolók feltalálók beszámolnak: amikor a teljesítmény másodlagos, a siker csak melléktermék, mert annyira élvezik, amit csinálnak. Ha szereted, amit csinálsz, jobban jársz. Elég a rohanásból, csinálj valamit, amit szeretsz, és szenteld neki a teljes figyelmed, még ha csak pár percre is. Meglátod, milyen jó lesz!

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Mesterségem címere: pszichológus, avagy az elromlott életek szakértőjehttp://www.life.hu/drlife/20160114-pszichologusok-testkozelbol-ez-a-kulonbseg-koztuk-es-a-pszichiaterek-kozott.htmlSomogyi Katalin, a Life.hu klinikai szakpszichológusa beavatott minket izgalmas munkájának részleteibe. Kiderül, mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között, valamint hogy mennyire számít arcpirítónak, ha Magyarországon szakember segítségét kérjük a problémáink megoldásához. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: Mindennapi vámpírizmus – akik ellen a kereszt sem védhttp://www.life.hu/drlife/20151008-energiavampirok-mindenhol-vannak-az-eletunkben-is-vedjuk-magunkat-ellenuk.htmlGyerekként sok vámpírlegendát olvastam. Érdekesnek, elgondolkodtatónak találtam őket, és persze elbűvölt a dolog misztikuma. Édesanyám persze rendre emlékeztetett, hogy vámpírok a valóságban nem léteznek – persze nem hittem neki. Aztán kiderült, hogy valahol mindkettőnknek igaza van. Dr. Life--A Pszichológus Pasi: Mindenkinek szüksége van a mentális vírusirtásrahttp://www.life.hu/drlife/20150924-a-pszichologus-pasi-mindenkinek-szuksege-van-a-mentalis-virusirtasra.htmlManapság szinte divat magunkat és egymást is stresszelni. Majdnem mindenki rohan, aggódik valami miatt, akar valamit, amije nincs, panaszkodik valamiről, és közben már szinte teljesen elfelejt élni. Dr. Life--A Pszichológus Pasi: a videojáték egyszerre függőség és segítséghttp://www.life.hu/drlife/20150903-a-videojatekok-fuggoseget-okoznak-de-akar-a-droggal-is-osszekapcsolhatoak.htmlMagyarországon is egyre inkább előforduló jelenség a videojáték-függőség, ám vele együtt jár sok káosz és félreértés is. Dr. LifeThinkstockA hátunk mögött rajzoló pszichológus legendája - igaz vagy sem?http://www.life.hu/drlife/20150831-eloszlattuk-a-pszichologusokrol-szolo-mitoszokat-velemenyek.htmlKötélidegek, naponta sok páciens és rengeteg lelki probléma, amely megoldásra vár: ez egy pszichológus „menüje”. De mégis, mit várunk el egy pszichológustól, miért megyünk hozzá, hogyan reagálunk a kezelésre és rá? Kíváncsiak voltunk mindkét fél véleményére.Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: A Disney-mesék ötven árnyalata http://www.life.hu/drlife/20150730-disney-szepseg-statusz-pszichologus-velemeny.html„Aki igazán szép, az mindenki szerint a legszebb.” A Pszichológus Pasi nem zárkózott el a meséktől, azonban pályafutása során komoly összefüggéseket fedezett fel pár klasszikus – ugyanúgy végződő – mese és bizonyos élethelyzetek, emberi viselkedésformák között. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.