Több flow, kevesebb rohanás! Manapság szinte mindenki rohan, és senki sem boldog. Még ritkább az olyan ember, aki egyszerre csak egy dologgal foglalkozik. 

Szörfözés a neten, chatelés, telefonálás ezek szinte állandó tevékenységnek számítanak. Hát, még amikor dolgozunk vagy szeretteink körében vagyunk. Egyszerre több mindent akarunk. Gondolj csak bele, mikor szenteltél utoljára legalább tíz perc osztatlan figyelmet valakinek? Mikor merültél el utoljára valamiben annyira, hogy az időérzéked is elszállt? 

Forrás: Thinkstock

A kutatások szerint ez a boldog emberek egyik fő ismérve. Azt hihetnénk, hogy mindig okkal rohanunk, mert minél hamarabb jutunk el valahova, vagy érünk valami végére, annál jobb, ugye? 

Hát nem! Azt hisszük, hogy a boldogság külső dolgok függvénye: több pénz vagy egy ideális társ, pedig ezek nem hoznak tartós boldogságot. Hiába lettek gyorsabb és hatékonyabb eszközeink, munkánk nem lett örömtelibb, hiába van több kapcsolattartó eszközünk, a kapcsolataink mégis szegényesebbek, felszínesebbek lettek. Nem a menetidő számít, hanem a folyamat megélése, viszont ha a figyelmünket szétszórjuk, akkor elfecséreljük. Nem véletlen hogy egyre több a szorongó, depressziós, pánikbeteg ember. Ez az életmód zavarodottá tesz minket, az agyunk nem erre van teremtve. 

Ugyanakkor, ha figyelmed egészét egy dolognak szenteled, ott elindul valami. Itt tud megjelenni az a fajta optimális – vagy áramlat – élmény, amiről a híres művészek, sportolók feltalálók beszámolnak: amikor a teljesítmény másodlagos, a siker csak melléktermék, mert annyira élvezik, amit csinálnak. Ha szereted, amit csinálsz, jobban jársz. Elég a rohanásból, csinálj valamit, amit szeretsz, és szenteld neki a teljes figyelmed, még ha csak pár percre is. Meglátod, milyen jó lesz! 

Tóth Dániel, A Pszichológus PasiForrás: archív
A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi