Életet menthet a szódabikarbóna?

Forrás: Thinkstock -
betegség kutatás szódabikarbóna egészség tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan csak a sütemények és torták hozzávalójaként gondolnak a szódabikarbónára, pedig a legújabb kutatás azt mutatja, hogy az összetevő ennél sokkal fontosabb szerepet is játszhat: életeket menthet.

A szódabikarbónában lévő bikarbonát alacsony szintje az idős embereket a korai halálozás 24 százalékkal magasabb kockázatának teheti ki. Az amerikai kutatás szerint a bikarbonátszint növelésével meghosszabbítható az emberek élettartama.

Forrás: Thinkstock

A vese és a tüdő együttműködve szabályozzák a lúgos bikarbonát és a savas szén-dioxid szintjét a vérben. Ezzel tartják fenn a szervezet optimális sav-bázis egyensúlyát, amely mellett a sejtek és a szervek megfelelően tudnak működni. Akinél a sav-bázis egyensúly nagymértékben felborult, azok más, súlyos betegségüket a kutatók szerint nagyon kis eséllyel élik túl. Azt azonban eddig nem tudták, hogy a szervezet sav-bázis egyensúlyának kisebb változásai befolyásolják-e a viszonylag egészséges emberek élettartamát.

A Utah Egyetem kutatói a Clinical Journal of American Nephrology című szaklapban megjelent tanulmányukban Dr. Kalani Raphael vezetésével azt vizsgálták, milyen összefüggésben áll a pH-érték, a szén-dioxid és a bikarbonát szintje az egészséges idős emberek hosszú távú túlélésében. 2287 személy adatait elemezték, akiket átlagosan 10,3 évig követtek nyomon.

Az eredményekből az derült ki, hogy

a normális vagy magas bikarbonátszinttel rendelkező emberek a halálozás hasonló kockázatával rendelkeztek az utánkövetés során, az alacsony bikarbonátszinttel rendelkező vizsgálati alanyokra azonban a korai halálozás magasabb kockázata leselkedett.

A kutatás eredményei alapján a vér bikarbonátkoncentrációja, melyet amúgy is gyakran mérnek, segítheti a klinikumban dolgozó orvosokat abban, hogy pontosabban azonosíthassák a korai halálozás fokozott kockázatának kitett betegeket.

Forrás: Thinkstock

A kutatók azt is hozzátették, hogy az alacsony bikarbonátszinttel rendelkező emberek számára előnyös lehet az olyan élelmiszerek nagyobb mennyiségű fogyasztása is, amelyek emésztésekor bikarbonát termelődik a szervezetben – az ilyen ételek közé tartoznak például a zöldségek és a gyümölcsök is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.