A Groovehouse énekesnőjét közel 20 évvel ezelőtt érte súlyos baleset, aminek következtében 35 plasztikai műtét várt rá. Judy sokszor és sok helyen mesélt már erről az embert próbáló időszakról, de most úgy érzem, sikerült igazán megnyílnia és az akkori lelki fájdalmairól mesélni. 

Judyt régóta ismerem, dolgoztunk együtt, és évekig segítettem a karrierjében. Az énekesnővel azonban sosem beszéltünk a balesetéről és a plasztikai műtétek testi és lelki megpróbáltatásairól. Nemrég gondoltam egyet, és kifaggattam Judyt arról, túltette-e már magát a múlton. 

Fotó: Kis Áron

„Tizennyolc év telt el a balesetem óta, és ma már nincsenek bennem rossz érzések, fájdalmak, semmi emlék, ami abban az időszakban kavargott bennem. Szerencsére nem hagyta az élet, hogy belesüllyedjek az önsajnálatba, és a sok rossz helyébe sok jó is jött. Pozitív gondolkodású ember vagyok, úgy gondolom, mindennek oka van, mindenből tanultam, tanulok” – kezdte Judy, aki 1998 decemberében barátnőjével, Anikóval, illetve akkori szerelmével és egyben zenekari társával, Zsolttal súlyos autóbalesetet szenvedett. Judynak a gerincoszlopán kívül rengeteg csontja eltörött, az arca összeroncsolódott, leszakadt a szájpadlása, eltört a lapockája, a válla, a bal oldali bordái átszúrták a tüdejét.

„Kezdődött egy életmentő műtéttel, mivel a tüdőmön átfúródtak a bordáim.  Emellett számtalan törésem volt, így először ezekkel foglalkoztak az orvosok. Aztán a következő év májusában volt az első nagy plasztikai műtétem, ahol az arccsontjaimat kellett helyretenni, visszaigazítani, hogy legalább szimmetrikus legyen az arcom. A műtét után elkezdtem vizsgálgatni, hogy milyen voltam, milyen lettem, és egy kis idő után rájöttem, hogy sosem leszek már olyan, mint a baleset előtt. Sok minden kavargott ebben az időszakban bennem, rengeteget sírtam, hiszen egy nőnek a szépsége nagyon fontos, és amikor ez megváltozik, az hatalmas lelki teherrel jár. Rájöttem, már nem hasonlítok a szüleimre, ez lelkileg padlóra tett.  Tele voltam kérdésekkel, leszek-e még valaha szép, mik a lehetőségeim. Felismertem, hogy maradnak majd hegek az arcomon. A legrosszabbra gondoltam, és úgy éreztem, minden ellenem szól. Utólag belátom, nem lehetett könnyű azoknak az embereknek, akik akkor körülöttem voltak, mert bármit mondtak, nem tudtak jól kijönni belőle – mesélte keserédesen az énekesnő, aki a második fázisban elkezdte feldolgozni a történteket, naplót írt, és újraépítette az önbizalmát. 

Forrás: Judy

„Eljött az idő, amikor már próbáltam a javamra fordítani a negatív dolgokat. Összesen 10 évbe telt, mire feldolgoztam a történteket, a 35 műtétet, amibe kisebb-nagyobb beavatkozások tartoztak. Ezekre szükség volt, hogy visszakapjam az életem. Abban a 10 évben erről szólt minden napom, ez majdnem olyan volt, mint egy munka. Míg más családot, gyermeket tervezett, én az arcomat és az önbizalmamat építgettem   – mondta Judy, akinek a párkapcsolatára is kihatással volt ez a testi-lelki átalakulás. 

„Azt gondoltam, hogy nemcsak férfi, de ember sem fog soha rám nézni. Azt gondoltam, nem lesz párom, szerelmem, senki nem fog szeretni. Az akkori párkapcsolatomat is szétziláltam. Minden nőre haragudtam, aki szép volt, később rájöttem, tulajdonképpen az akkori helyzetem miatt volt bennem düh. Mivel abban az időszakban egy szörnynek láttam magamat, még azt is bebeszéltem magamnak, hogy azért vannak mellettem emberek, mert látnak a címlapokon. Ebben az időszakban nem voltam befogadó. A hároméves kapcsolatomat szétromboltam, féltékeny voltam, elmartam magamtól a srácot, pedig ő mellettem állt lelkileg, de akkor nem láttam a helyzetünket kívülről. Nehéz volt átbillenni, de végül sikerült. Rá kellett jönnöm, hogy nem a szépség az elsődleges, hanem vannak más olyan tulajdonságaim, amik szerethetőek és értékelhetőek, ilyen például a humorom és a kisugárzásom, ezek pedig vonzóvá tesznek a férfiak szemében – magyarázta az énekesnő, aki 2003-ban látott először olyan fotókat magáról, amelyekkel már kezdett elégedett lenni. Aztán ahogy teltek az évek, elfogadta a megváltozott arcát, és megbékélt magával. 

„Rengeteg kitartás kellett ahhoz, amin végigmentem. Amikor kimondták, hogy fél év múlva lehet az első plasztikai műtét, megdöbbentem. Azt hittem, ez úgy megy, mint a filmekben: befekszem a műtőbe, és kijövök királynőként. Aztán rájöttem, minden egyes műtét után lesz egy apró változás. Az orvosok hamar szembesítettek azzal, hogy sosem leszek olyan, mint voltam.  Azt mondták, hogy dolgozzam fel a történteket, és kezdjem el újra felépíteni magamat. Nem árultak zsákbamacskát, és ez is segített abban, hogy hamarabb talpra álljak. Ma már újra magabiztos vagyok, tisztában vagyok az értékeimmel, és önbizalommal, félelem és fájdalom nélkül tudok a tükörbe nézni – mosolygott az énekesnő, és látszott rajta, a sok megpróbáltatás segített neki abban, hogy elfogadja, sosem lesz a régi, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz szép arca, csak más, mint a baleset előtt.