Az egyetlen érzés, ami felér a narkotikumokkal – Ez történik a szervezetünkben, amikor szerelmesek vagyunk

Forrás: Thinkstock -
biokémia nikotin kokain szerelem szervezet Valentin2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valaha voltál igazán őrülten, szenvedélyesen, fülig szerelmes, akkor pontosan tudod, milyen érzés, amikor a torkodban dobog a szíved, ha meglátod Őt. A kétségtelenül csodálatos, örömteli pillanatokra azonban a szervezeted is reagál.  

Izzadó tenyér, szívdobogás, elakadt szavak, pillangók a gyomorban? Ez csak egyet jelenthet: menthetetlenül szerelemes vagy. Fizikai értelemben a szeretet az agyban, és nem a szívben fogan.

A szerelem érzése egy rendkívül összetett folyamat, amely 12 agyi területet mozgat meg

– ekkor aktiválódik az agy jobb féltekéje is, amely a dopaminszintért felelős. Kutatások szerint az intenzív szerelmi érzés egy rendkívül bonyolult és összetett folyamatként zajlik az emberi szervezetben. Mikor az egyik, erre irányuló kutatás résztvevői szerelemmel kapcsolatos képeket láttak, akaratlanul is előidézték magukban azt az érzelmi állapotot, amelyre a szerelmen kívül csak a kokain képes.

Forrás: Thinkstock

Egy tanulmány során funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálattal (MRI) állapították meg, hogy már az erős szeretet is olyannyira aktiválja az agy jutalomközpontját, akár a már említett kokain vagy a nikotin. A szerelem képes motiválni, épp ezért nemcsak a léleknek, de a szervezetnek is rossz a szakítás, hiszen a jutalomközpont nem kap ingert. A szív és a fizikai fájdalom ugyanazokban az agyi régiókban gyökereznek.

A szerelem megmozgat egy nagyon fontos izomzatot, a szívét. A noradrenalin hormon, amely hasonló az adrenalinhoz, heves szívdobogást okoz, és a vonzódás fázisában ekkor fejlődik ki többek között a romantikus szenvedély, a kötődés, majd az elkötelezettség érzése. Ez a két vegyület a „felelős” a lelkesedésért, amelynek eredménye lehet vágyunk beteljesítése.

Ekkor következik be az, amikor „elcsavarják a fejünket”. Egy másik kutatás eredményei alapján a szerelmi bánatos ember agyában egy hét, vagy akár hónapok elteltével is olyan folyamatok mennek végbe, akárcsak egy drogelvonáson részt vevő egyénében. Idővel az elutasított személy idegpályái szerencsére „újrakábeleződnek”, és kémiai szinten is normalizálódnak.

Ez zajlik le a testben szeretkezés közben (18+)

Cikkünkben a Life.hu szexuálpszichológusával, Győri Szilviával eredtünk annak a nyomába, hogyan is viselkedik a testünk szeretkezés alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.