Zika-vírussal kezelnek egy európai terhes nőt

Forrás: Brazil Photo Press -
szúnyog terhesség Spanyolország fertőző betegség kisfejűség Zika-vírus Európa kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Spanyolország megerősítette a hírt, miszerint Zika-vírussal kezelnek egy várandós kismamát. 

Egy spanyol kismama lehet az első várandós nő Európában, akit Zika-vírussal kezelnek - írja a BBC. A hatóságok beszámolója szerint az északkelet-katalóniai nő nemrég tért vissza Kolumbiából, a feltételezések szerint itt kaphatta el a szúnyogcsípéssel terjedő vírust.

Forrás: Brazil Photo Press

A kismama az MTI szerint jelenleg terhességének 13-14. hetében jár - éppen abban az időszakban, amikor különösen veszéles lehet a fertőzés. A nőt jelenleg orvosi megfigyelés alatt tartják. A Zika-vírus születési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget okozhat a magzatnál, másokra azonban nem veszélyes.

A vírus és a kisfejűség kapcsolatát ugyan a tudósok még nem bizonyították, de az tény, hogy 49-ből öt csecsemő szervezetében mutatták ki azok közül, akik a rendellenesség miatt haltak meg eddig Brazíliában. A WHO nemrég globális vészhelyzetet indított a vírus miatt - erről bővebben itt olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.