A WHO globális vészhelyzetet hirdetett a Zika-vírus miatt

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rafael Fabres -
WHO Vészhelyzet Zika-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lépést egy független szakértőkből álló bizottság javasolta hétfőn a világszervezetnek. A bejelentés után fokozódhat a Zika-vírus terjedése elleni küzdelem.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatók. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rafael Fabres

A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál.

Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Korábban számos bírálat érte a WHO-t a járványokra adott határozatlan válaszai miatt.

- mondta a szervezet magyarországi irodavezetője az állami tévének.

Pusztai Zsófia úgy nyilatkozott, az ilyen vészhelyzet elrendelésekor operatív forgatókönyvet állítanak fel, elkülönítenek költségvetési forrásokat, fejlesztik a járványügyi védelmet, és megelőző lépéseket tesznek. Példaként említette, hogy a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodásához szükséges körülményeket igyekeznek megszüntetni, illetve környezetbarát szúnyogirtásokat végeznek, annál is inkább, mert egyelőre csak a szúnyogok terjesztik a vírust, az emberről emberre nem terjed.

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy

egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus

- ismertette a szakértő. Hozzátette, Európában sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak, ezért

a kontinensen nem kell tartani a vírus terjedésétől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.