A Brazíliában és Dél-Amerikában terjedő Zika-vírus miatt óvatosságra inti a nyári riói játékokra készülő sportolóit az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága. A szervezet azt ajánlotta az egészségük miatt aggódó versenyzőknek, fontolják meg annak a lehetőségét, hogy nem utaznak el az augusztusi eseményre.

Mivel a 2012-es londoni olimpián az amerikaiak nyerték a legtöbb érmet, riói részvételük meghatározó a játékok sikere szempontjából. Donald Anthony, az Egyesült Államok vívószövetségének elnöke azt mondta, az USOC azt tanácsolta, hogy ha a sportolóknak kétségeik támadnak az ötkarikás jelenlétükkel kapcsolatban, akkor ne utazzanak el Rio de Janeiróba.

A Zika-vírust terjesztő szúnyogokat írtják Rio de Janeiroban.Forrás: AFP/Christophe Simon

Will Connell, az Amerikai Lovassport Szövetség sportigazgatója ehhez hozzátette, hogy az USOC a versenyzőkre és a stábtagokra bízza a döntést az olimpiai részvételről. 

A riói szervezők két hete jelezték, hogy mivel a játékok augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. 

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó kóros kisfejűséggel járó mikrokefáliás elváltozások hátterében.