Nem lehet csak úgy "megnyugodni", amikor pánikrohamot élünk át. Olvasóink elmondták mit éreznek közben.

1. "Nem értem mi történik"

"Amikor pánikrohamom van, úgy érzem valami nincs rendben a testemben, elindul bennem egy érzés, ami a hatalmába kerít." (Angéla)

Egy pánikroham izzadó tenyér és szédülés formájában is elkezdődhet, ami bizonytalanságot, rossz érzést okoz az érintettnek.

2. "Soha nem lesz vége"

"Olyankor azt hiszem, hogy a rohamok sosem hagynak alább. Tudom, hogy ez irracionális, de abban a pillanatban így érzem." (Janka)

A pánikrohamok a mentális betegségek leggyakoribb visszatérő tünetei közé tartoznak, aki már tapasztalta, az sem feltétlenül tudja mindig jól kezelni.

Forrás: Thinkstock

3. "Szívrohamom van?"

"A mellkasom elkezd fájni, a szívem hevesen ver és azt érzem, hogy megőrülök, és habár semmi rossz nem történik, nem érzem magam biztonságban, miközben könnyek között kapkodom a levegőt." (Dóra)

A pánikroham többször okoz mellkasi fájdalmat.

4. "Miért nem tudok olyan bátor lenni, mint mások?"

"Olyan, mintha egy fátyol ereszkedne le rám és semmi nem valóságos." (Judit)

Körülbelül minden negyedik ember tapasztalt már valamilyen mentális betegséget életében.

5. "Meg fogok halni"

"Akkor nincs kétségem afelől, hogy meg fogok halni: mintha klausztrofóbiát okozna a saját testem." (Liza)

A pánikroham „csúcsa”, amikor az emberek megtapasztalják a fájdalmas tüneteket (pl. mellkasi fájdalom, légszomj), így könnyen azt érezhetik, hogy a testük leáll. 

A sebezhetetlennek tűnő sztárok is pánikolnak
Több mint 40 millió amerikai felnőtt szorong vagy szenved pánikbetegségben. Világviszonylatban nézve minden tizedik embert érint. Mindez alól persze a hírességek sem kivételek, közülük néhányan őszintén vállalják, hogy olykor - vagy gyakran - pánikban törnek ki, amikor épp nem a rivaldafényben pompáznak. Róluk írtunk cikkünkben.