Elsőre akár egy jó kifogásnak is tűnhet, de egy vizsgálat alapján tényleg létezik olyan ember, aki allergiás a futásra. Kutatók azonosítottak egy olyan génmutációt, amely miatt a bőrön kiütések jelentkeznek a test rezgésének hatására.

A rezgésallergiaként ismert állapotot a futás mellett a tapsolás, a törülközés, de akár egy rázós buszút is kiválthatja, ilyenkor az illető bőre kiütésekkel lesz tele, amit gyulladást okozó vegyi anyagok felszabadulása idéz elő a szervezetben. Amint arról a kutatásban részt vevő dr. Dan Kastner, a nagy-britanniai Humán Genom Kutató Intézet munkatársa beszámolt, a kiütéseken kívül hőhullám, fejfájás, ájulás, homályos látás, illetve a szájban fémes ízérzet is jelentkezhet.  Az allergiára utaló panaszok egy órán belül általában megszűnnek, de akár naponta többször újra jelentkezhetnek. 

Forrás: Thinkstock
Most akkor mégis káros a sok futás?
Eddig úgy tudtuk, hogy a futás hasznos az egészségünk érdekében. Most azonban felmerült, hogy a sokat és nagy tempóban futók ugyanolyan halálozási kockázattal rendelkeznek, mint az egyáltalán nem futó, passzív életmódot folytatók. De akkor most mi az igazság?

A vizsgálat során a szakemberek három családot kísértek figyelemmel, akiknél több generáción keresztül jelentkezett ez a fajta allergia. A bőrben és egyéb szövetekben található legtöbb sejt bizonyos ingerek hatására hisztamint és egyéb gyulladást okozó vegyi anyagot küld a véráramba és a közeli szövetekbe. Hogy megállapítsák, vajon a hízósejteknek mi a szerepük mindebben, a kutatók a rezgés által kiváltott allergiás roham közben ellenőrizték az alanyok vérében a hisztaminszintet, és megállapították, hogy ez a szint a rezgés után, illetve azon túl még egy órán keresztül igen magas volt. Ezután a kutatók a triptáz szintjét is ellenőrizték, ami szintén a hízósejtek degranulációjának mutatója lehet, és kismértékben, de itt is emelkedést találtak. 

Forrás: Thinkstock

Mindez arra utal, hogy egy kisebb rezgés - ami az átlagember számára semmilyen következménnyel nem jár - azoknál, akik örökölték a fenti rendellenességet, komoly tüneteket okozhat. Arra is rájöttek, hogy az ADGRE2 nevű gén mutációja okozhatja a bajt, ezért ezzel a génnel kapcsolatban még további számos vizsgálatra készülnek a szakemberek. 

Futni mindenki tud! Vagy mégsem? Tanuld meg a helyes technikát!
Sosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Barbi a héten egy futótechnikai edzésre látogatott el, ami nagyon hasznos lenne mindenkinek, aki rendszeresen fut!