Furcsa tüneteket produkál a tested futás után? Lehet, hogy allergiás vagy rá!

Forrás: Thinkstock -
gén kutatás génmutáció kutatók futás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elsőre akár egy jó kifogásnak is tűnhet, de egy vizsgálat alapján tényleg létezik olyan ember, aki allergiás a futásra. Kutatók azonosítottak egy olyan génmutációt, amely miatt a bőrön kiütések jelentkeznek a test rezgésének hatására.

A rezgésallergiaként ismert állapotot a futás mellett a tapsolás, a törülközés, de akár egy rázós buszút is kiválthatja, ilyenkor az illető bőre kiütésekkel lesz tele, amit gyulladást okozó vegyi anyagok felszabadulása idéz elő a szervezetben. Amint arról a kutatásban részt vevő dr. Dan Kastner, a nagy-britanniai Humán Genom Kutató Intézet munkatársa beszámolt,

a kiütéseken kívül hőhullám, fejfájás, ájulás, homályos látás, illetve a szájban fémes ízérzet is jelentkezhet.

Az allergiára utaló panaszok egy órán belül általában megszűnnek, de akár naponta többször újra jelentkezhetnek.

Forrás: Thinkstock

Most akkor mégis káros a sok futás?

Eddig úgy tudtuk, hogy a futás hasznos az egészségünk érdekében. Most azonban felmerült, hogy a sokat és nagy tempóban futók ugyanolyan halálozási kockázattal rendelkeznek, mint az egyáltalán nem futó, passzív életmódot folytatók. De akkor most mi az igazság?

A vizsgálat során a szakemberek három családot kísértek figyelemmel, akiknél több generáción keresztül jelentkezett ez a fajta allergia. A bőrben és egyéb szövetekben található legtöbb sejt bizonyos ingerek hatására hisztamint és egyéb gyulladást okozó vegyi anyagot küld a véráramba és a közeli szövetekbe. Hogy megállapítsák, vajon a hízósejteknek mi a szerepük mindebben, a kutatók a rezgés által kiváltott allergiás roham közben ellenőrizték az alanyok vérében a hisztaminszintet, és megállapították, hogy ez a szint a rezgés után, illetve azon túl még egy órán keresztül igen magas volt. Ezután a kutatók a triptáz szintjét is ellenőrizték, ami szintén a hízósejtek degranulációjának mutatója lehet, és kismértékben, de itt is emelkedést találtak.

Forrás: Thinkstock

Mindez arra utal, hogy egy kisebb rezgés - ami az átlagember számára semmilyen következménnyel nem jár - azoknál, akik örökölték a fenti rendellenességet, komoly tüneteket okozhat. Arra is rájöttek, hogy az ADGRE2 nevű gén mutációja okozhatja a bajt, ezért ezzel a génnel kapcsolatban még további számos vizsgálatra készülnek a szakemberek.

Futni mindenki tud! Vagy mégsem? Tanuld meg a helyes technikát!

Sosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Barbi a héten egy futótechnikai edzésre látogatott el, ami nagyon hasznos lenne mindenkinek, aki rendszeresen fut!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.