Így küzdenek egészségükért a sztárok: Tippek a hosszabb élethez!

mellrák ÉNB Alexa sztárok fogmosás ÉNB Lali egészség Tóth Andi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A statisztikák szerint ma Magyarországon a szomszédos országokhoz képest sokkal kevesebben járnak el különböző egészségügyi szűrésekre. Hazánk legismertebb sztárjai most egy kampány kedvéért kamera elé álltak, és bemutatták azokat a dolgokat, melyekre napi szinten oda kell figyelnünk. 

A magyar lakosság fogazati és szájegészségi állapota lényegesen rosszabb a nyugat-európai átlagnál, az Egészségügyi Világszervezet szerint ez ráadásul a fiatal korosztályra is igaz. Tóth Andi énekesnő például nagyon fél a fogorvostól, ezért sosem marad ki nála a reggeli és esti fogmosás. "Őszinte leszek, én nem gondoltam, hogy ez a háromperces művelet ilyen sokat számít. Érdemes naponta, és ezen belül is minden étkezés után elővenni a fogkefét" - mondta az énekesnő.

Horányi Juli szerint a szépség egyik záloga az ápolt fogsor: „A fogmosás nekem azért fontos, mert nagyon érzékenyek a fogaim, oda kell figyelnem, ha azt szeretném, hogy sokáig egészségesek maradjanak. Emellett egy énekesnőnek nem csak a hangja kell, hogy szép legyen, hanem a fogsora is" – mondta Juli.

A sztárok fogmosást népszerűsítő kamányvideóját itt nézheted meg:

A sztárok emellett egy másik fontos dolog, a rákmegelőzés érdekében is felszólaltak.

Hazánkban az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, és bár az időben felfedezett esetek 80 százaléka gyógyítható, e betegség évente mégis több mint kétezer nő halálát okozza.

A mellrákos megbetegedések jelentős része "szerzett" daganat, vagyis nem öröklött génhiba következménye, ahogy sokan hiszik. Az Éjjel-Nappal Budapest Lalija nagyon büszke, hogy egy ilyen nemes ügyben vállalhatott szerepet. "Én mindig is a női mellek nagy barátja voltam, azért is szívesen tapogatnám őket, hogy kiszűrjem, nincs e valami gond. Sőt azt is megszoktam kérdezni a kiszemelt lánytól, hogy jár-e szűrésre és figyel-e magára"

A sztárok mellrákszűrés fontosságára felhívó kampányvideóját itt nézheted meg:

Kolléganője, a szintén a sorozatban játszó Alexa szerint a saját korosztálya nem fektet elég hangsúlyt a különböző rákos megbetegedésekkel szembeni odafigyelésben.

"Amíg fiatalabbak a lányok, nem veszik komolyan ezeket a vizsgálatokat, nekem is idő kellett, amire rájöttem, hogy minimum egy évben egyszer el kell járnom nőgyógyászati kontrollra.

Azt gondolom egy nőnek, a nőiessége szimbóluma melle, ezért fontos, hogy vigyázzon rá. Hála Istennek a környezetemben nem volt melldaganatos megbetegedés, de ettől függetlenül a barátnőimet is mindig figyelmeztetem, hogy járjanak vizsgálatokra" - mondta Alexa.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

A szűrésre kétévente kapnak a 45 év feletti nők behívót, ám előfordulhat, hogy a rendellenesség ennél gyorsabban alakul ki, vagy növekszik. Az önvizsgálat során apró, körkörös mozdulatokkal kell végigtapintani a melleket, ez mosakodás, zuhanyozás közben kényelmesen elvégezhető, illetve érdemes hanyatt fekve is végigcsinálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.