A mozgáshiány a harmincas és negyvenes éveinkben összefügg a demencia kialakulásával és a korai halálozással.

Ha szükséged van egy jó indokra ahhoz, hogy végre felállj a kanapéról, a legfrissebb kutatás megadja a szükséges lökést. A szakértők ugyanis kimutatták, hogy a mozgáshiány összezsugorítja az agyat.

Egy nagyszabású kutatás azt mutatta, hogy azok az emberek, akik a harmincas és negyvenes éveikben keveset mozognak, kisebb aggyal rendelkeznek két évtizeddel később.

A szakértők úgy vélik, hogy az ülő életmód felgyorsítja az öregedési folyamatot, felgyorsítva ezzel az agy zsugorodásának sebességét. A Bostoni Orvosi Egyetem kutatóinak a Neurology című szaklapban megjelent tanulmánya szerint fontos, hogy középkorúan jó legyen az állóképességünk, ha idősebb korban egészségesek szeretnénk maradni.

Forrás: Thinkstock

Az agy zsugorodása jelentős tényező az időskori kognitív hanyatlás, demencia, sőt akár a korai halálozás bekövetkezésében is. A kutatók közel 1600 ember orvosi adatait elemezték, akiket 20 éven keresztül követtek nyomon. A résztvevők az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején futópados állóképesség felmérésen vettek részt, amikor az életkoruk 31 és 49 év közé esett. Az önkéntesek két évtizeddel később, 1998. és 2001. között, egy sor agyi MR-vizsgálaton és neurológiai teszten estek át.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek rendelkeztek 20 évvel később a legkisebb térfogatú aggyal, akiknek a kezdeti felmérés során a legrosszabb volt a fizikai állóképessége.

Minden ember agya zsugorodik az életkor előrehaladtával, ami az öregedési folyamat természetes velejárója. Az új kutatás azonban arra utal, hogy a testmozgás mennyisége meghatározza ennek a zsugorodásnak a sebességét. A kutatók szerint a jelenség egyik oka az lehet, hogy a testmozgás csökkenti a vérnyomást, ezáltal mérsékli az agy megterhelését.