Gondolkodtál már azon, hogy mi történik a szervezeteddel alvás közben? Mikor érdemes felkelni, reggelizni, vagy épp sportolni? Igaz, hogy a tested folyamatosan jelzi, hogy mire van szüksége, de hallgatsz is rá? Ha eddig nem tetted, most figyelj!

A napszakok váltakozása hatással van a hormonrendszerünkre. Az I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, dr. Lakatos Péter szerint ennek evolúciós magyarázata van:

mindig is nappal voltunk aktívabbak.

Hozzátette, "Az éjszaka és a nappal váltakozása a hormonrendszer működésére is hatással van, így az nem csak az anyagcserét, hanem a hangulatot és a teljesítményt is befolyásolja."

Az alvás

Egy kiadós alvás egyensúlyban tartja a növekedési hormon szintjét, ami felelős a testmagasság és az izomtömeg növekedéséért is. Ezt egyébként az éberségért felelős kortizol hormon alacsony szintje is elősegíti, ebből éjfélkor mérhető a legkevesebb.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Az ébredés

Reggel 6 és 7 óra között érdemes felkelni, és nem csak azért mert, irány a munkahely, hanem ekkor növekszik meg az aktivitást segítő adrenalin és noradrenalin szintje. Ráadásul a fény hatására csökken a jó alvást garantáló melatonin hormon termelődése is. 

Reggeli

Az első falatokat rögtön reggel a legjobb beiktatni, hiszen a szervezet kortizolszintje ilyenkor tetőzik, és ez segíti a tápanyagok lebontását. A kortizol egyébként az idegrendszer és az izomzat "éberségéért" is felelős, ráadásul a vércukorszintet is megemeli, hogy több tápanyag jusson a sejteknek, izomzatnak – emeli ki a szakember.

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

Testedzés

A kora reggeli órákban ajánlatos sportolni, ám érdemes fejben tartani, hogy hajnali 1 és 3 óra között jelentős vérnyomásesés lép fel, ezért ebben az időszakban a legnagyobb a szívroham kockázata. 

A bioritmus

Bár a hormonális bioritmus velünk születik, a nagyobb időeltolódás vagy a nappali-éjszakai váltott munka esetén változhat. Ez az egész szervezetre negatív hatással van, hiszen ellentétes a belső óránk természetes ritmusával. A szakember ezért azt tanácsolja, ha máskor nem, 

hosszabb szabadság ideje alatt érdemes nappal ébren lenni, éjszaka pedig pihenni.

Ha ez nem segítség, ajánlott az éjszakai alvást segítő melatonin hormont tablettával pótolni, ennek hiánya ugyanis más hormonok működésében is fennakadást okozhat.