A hétköznapi életben a szülész-nőgyógyászt gyakran keresik fel olyan testi panaszokkal, amelyek kialakulásának érzelmi és pszichés háttere van (például szexuális zavarok), vagy épp fordítva: a nőgyógyászati betegség miatt a szexuális élet szenved zavart. 

A testi okokat gyakran orvosolni lehet, mindemellett a testi-lelki szexuális zavarok (pszichoszomatikus kórformák) hátterében gyakran fontosabb tényező a lelki oldal. Érdemes ezért a teljesség igénye nélkül áttekinteni a pszichoszomatikus nőgyógyászati kórformákat. Idetartoznak a fájdalom szindrómák (például vaginizmus, dyspareunia = fájdalmas vagy nehezített közösülés), menstruációs zavarok (például vérzészavarok), meddőség és sikertelen terhesség (vetélés), orgazmuszavarok (például anorgazmia, frigiditás = a libidó csökkenése). 

Forrás: Thinkstock

A köznapi nyelvben oly gyakran használt frigiditás elnevezés, melyet az orgazmus hiányával azonosítanak, azonban pontatlan, félrevezető, sőt pejoratív. A frigiditásnak anatómiai okai vannak.  Az ilyen beteg valóban “hideg”, hiányzik mind a szexuális vágy, mind a szexuális reagálókészség, teljesen érzéketlen, nincs hüvelyi nedvesedése, nem keletkezik a nemi szervében vérbőség, nem érez szexuális izgalmat. 

A frigiditásnak két nagy csoportját különböztetjük meg – a részletek a Napidoktor.hu cikkében olvashatók!