Minél finomabb, annál addiktívabb – boldoggá tesznek minket a gyorsételek?

Forrás: Thinkstock -
junkfood addikció kutatás gyorsétterem gyorsétel étel gyorsétterem-lánc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyorsételek hosszú idő óta vita tárgyát képezik, és nagyszerű táptalaját adják a kutatásoknak. Kutatók most azt állapították meg, hogy valóban függőséget váltanak ki, eredményeiket a Daily Mail cikkében közölték. Emellett arra is rájöttek, hogyan csökkenthető az étvágy. 

Az erősen kalóriadús gyorsételek dopaminnal árasztják az el az agyunkat, amitől elégedettebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat. A szervezet így arra vágyik, hogy újra és újra átélhesse ezt az érzést, ráadásul idővel egyre nagyobb dózisra van szükségünk a teljes felszabadultsághoz.

Forrás: Thinkstock

A boldogsághormonként is ismert dopamin agyban való felszabadulása boldogságot okoz. A dopaminszint növelhető azzal, ha szerelembe esünk, vagy ha nincs kéznél senki, akkor elegendő a kedvenc ételünket fogyasztanunk.

Az alacsony dopaminszintért a gyorsételek is felelősek lehetnek,

a jelenség olyan jellemző tünetek formájában mutatkozik meg, mint a depresszió, az étvágytalanság vagy éppen a torkosság, a dühkitörések és a cukros dolgok utáni sóvárgás.

Egerek és emberek: ugyanúgy működünk?

A kutatók egy kísérlet során az egereknek bőséges mennyiségű, magas kalóriatartalmú gyorsételeket adtak 24 órán át, aminek kapcsán kiderült: a szervezetükben kimutatható magas dopaminszint arra késztette őket, hogy többet és többet egyenek. Ugyanakkor amint az agyuk örömközpontjába – az ún. ventrális tegmentális területbe – inzulint fecskendeztek, az étvágy csökkent.

Gyorsételek, alias junk food

A köznyelvben elterjedt a junk food kifejezés, ami a gyorsételek angol megfelelője. A pejoratív kifejezés azok az értelekre illik, amelyek magas kalóriatartalommal rendelkeznek, kevés rost, fehérje és ásványi anyag van bennük, azaz alacsony a tápértékük. A kifejezés az 1950-es évekre nyúlik vissza. A vizsgálatok még nem mutattak ki egyértelmű összefüggést a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a gyorsételek fogyasztása között. Habár inkább negatív egészségi hatásaikról hallhatunk, volt, aki gyorsételek segítségével fogyott le 17 kilót. A cikket ITT elolvashatod.

A kanadai Calgaryi Egyetem kutatása szerint ez az eredmény akkor is áll, ha emberekről van szó. „Amikor az ember olyan környezetbe kerül, amely olcsó, gyorsan és könnyen megszerezhető élelmiszerben gazdag, magától értetődő módon eleve többet fog enni. Minél ízletesebb az étel, annál nagyobb a valószínűsége a problémának” – mondja a kutatást vezető Stephanie Borgland professzor. Nem csak a könnyen elérhető ételek jelentenek problémát, hanem a reklámok is, hiszen ugyanúgy dopamint szabadítanak fel az agyban, így még több evésre késztetik az embert.

Forrás: Youtube

Az egészségtelen megszállottság, aminek páran a csapdájába estek

Több horrortörténet is kering arról, hogy mikre képesek a szervezetben hosszú távon az adalékanyagokkal, színezékekkel teli ételek és italok. Szenzáció volt 2011-ben az egyik gyorsétterem láncnak, hiszen

abban az évben ette meg huszonötezredik Big Macjét az akkor 57 éves Don Gorske.

Az egykori börtönőr emlékszik még az első hamburgerre is, amit 1972-ben evett először, elmondása szerint addig fogja a hamburgert enni, amíg meg nem hal, és mindennap ugyanúgy várja, hogy ehessen.

Don Gorske Forrás: Guinness World Records

A 33 éves Claire Simmons az elmúlt 31 évében csak sajtos pizzát evett. Bár mozog, és sok vizet iszik, a Huffington Postnak azt nyilatkozta, hogy szelektív étkezési rendellenessége van. Mivel a sajtos pizza nem biztosít elegendő vitamint és ásványi anyagot a nőnek, ezért az orvosok arra figyelmeztetik, hogy a monoton táplálkozás előbb-utóbb megöli őt.

Normális dolog, hogy az ember egy idő után elveszíti a fogait, csak nem 25 éves korában. Az ausztrál William Kennewell mindennap hat-nyolc liter szánsavas üdítőt (többnyire kólát) ivott meg, aminek következményeként a fogai kihullottak.

Egy hétig élt gyorskaján egy újságíró - A végeredmény őt is sokkolta

A Daily Mail újságírónője arra volt kíváncsi, mi történik, ha egy teljes hétig csak gyorsétteremben étkezik. Cikkünkből kiderül, hogy kísérlete milyen döbbenetes változást okozott egészségi állapotában.
Ételek, melyek megnyugtatják a torkod, ha fáj - Tuti tippek torokfájásra!http://www.life.hu/drlife/20160215-banan-fagyi-es-kaposzta-etelek-melyek-jol-esnek-torokfajaskor-gyogyulj-meg-hamarabb.htmlBár már nem kell a mínuszoktól szenvednünk, az influenza így is megtalálhat minket, akár a metrón is. Láz, fájdalom, és torokfájás ellen a közhelyes dolgok mellett próbálj ki valami újat, például a fagyit. El sem hinnéd, mennyit segít! Dr. Life--4 étel, amit nem érdemes elalvás előtt ennedhttp://www.life.hu/drlife/20151130-etcsoki-paradicsomszosz-es-tarsai-negy-etel-ami-nehezebbe-teszi-az-alvast.htmlBizonyos ételek nagyon jót tesznek a testünknek, de ha alvásra kerülne a sor, kimondottan rosszul hatnak ránk. Ha kipihenten akarsz másnap ébredni, akkor ezt a négy dolgot semmiképp se elalvás előtt edd. Dr. Life--Öt étel, amitől garantáltan ragyogni fog az arcbőrödhttp://www.life.hu/drlife/20151114-ot-etel-amitol-ragyogni-fog-az-arcborod.htmlArcbőrünket nemcsak drága krémekkel és sok vízzel, valamint alvással ápolhatjuk, hanem egészen hétköznapi, a konyhában is megtalálható ételek is hozzájárulhatnak üdeségéhez és tisztaságához. Íme, öt étel, amitől egyszerűen ragyogni fog a bőröd! Dr. Life--Mennyi az esélye annak, hogy megbetegszünk a földre ejtett ételtől?http://www.life.hu/drlife/20150924-mennyi-az-eselye-annak-hogy-megbetegszunk-a-foldre-ejtett-eteltol.htmlAmikor leejtünk egy darab ételt, tényleg biztonságosan elfogyasztható, ha néhány másodpercen belül felkapjuk a földről? A városi legenda szerint ugyanis ha öt másodpercen belül felvesszük, a kórokozóknak nincs idejük megfertőzni a falatot. Dr. Life--Agyő, fájdalmas vérvétel: íme, a megoldás a problémárahttp://www.life.hu/drlife/20150130-venaszkennert-adtak-at-a-fovarosi-bajcsy-zsilinszky-korhaz-es-rendelointezet-surgossegi-osztalyan.htmlVénaszkennert adtak át hétfőn a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet sürgősségi osztályán; a testtel nem érintkező, hordozható berendezés a vénákat jeleníti meg a bőr felületén.Dr. Life--Egészséges ételt mindenkinek!http://www.life.hu/drlife/20141207-a-kozetkeztetes-reformja-elindult.htmlMíg eddig csupán ajánlások szintjén igyekezték egészségesebb ételekkel ellátni a gyerekeket, addig a 2015-ös évtől már rendelet szabályozza a közétkeztetést. A változások a bölcsődés gyerekektől kezdve a kórházi betegeken át az idősotthonok lakóiig mindenkit érintenek majd, aki közétkeztetésben részesül.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.