Ha az olívaolajra gondolunk, olyankor az egészséges szó mindenképpen eszünkbe jut. Kutatásokkal bizonyították, hogy különösen az extraszűz olívaolaj segíthet csökkenteni a szívbetegségek, a stroke, a kettes típusú cukorbetegség és a csontritkulás kockázatát. Ám lehet, hogy az az olívaolaj, ami a konyhádban van, ártalmas! 

Sajnos az extraszűz (épp ezért a legdrágább) olívaolajat  gyakran hamisítják, erre komoly iparág épült már. Becslések szerint például az Egyesült Államokban extraszűzként eladott olívaolajok 80%-a nem extraszűz! Helyette olajkeveréket vagy rossz minőségű olívaolajat adnak el. Van, amikor olívaolaj helyett egészen más olajat hoznak forgalomba (például napraforgóolajat vagy szójaolajat), és hozzáadnak némi színezéket és ízesítőt, hogy imitálják az eredetit. Ez pont olyan, mintha megvennénk egy palack bort, és kiderülne, hogy szőlőlé van az üvegben. 

Forrás: Thinkstock

Mit tehetünk ez ellen, és milyen (káros) hatással van az egészségünkre, ha olívaolajjal főzünk? A meglepő tények kiderülnek a Szívderítő.hu cikkéből!