Meddig tűrsz még? Egy egészségtelen románc bizony árt a lelkednek

Forrás: Thinkstock -
párkapcsolat szerelem kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Valentin-napi mámoráradat, a levegőben repkedő szívecskék és a gyertyafényes vacsorák közepette úgy tűnhet, mindenki nyakig úszik a boldogságban. Eljött az ideje, hogy szembenézzünk a valósággal. A párkapcsolat kőkemény meló, tele van hullámvölgyekkel, és amikor ezek túl hosszúra nyúlnak, nem biztos, hogy megéri a küzdelem. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon a saját hiányosságaink okozzák a konfliktusokat, vagy párunk nincs jó hatással ránk? Íme, a figyelmeztető jelek, hogy veszélyben forog a lelki jólléted!

Nehéz kívülről látni önmagad

A szerelem boldoggá és euforikussá tesz, feltölt energiával, fiatalon tart, és jót tesz az egészségnek. Ez az állítás igaz, de a mai világban nagyon gyorsan kerülhetünk a másik végletbe. Sajnos rengetegen élnek rossz párkapcsolatban, ellaposodott házasságban, és ezek a romboló érzelmekkel teli viszonyok testi-lelki szinten is kárt tehetnek.

Menet közben elég nehéz lelassítani, kívülről szemlélni önmagad, és visszaemlékezni arra a pillanatra, amikor a dolgok kezdtek elromlani.

És egy bizonyos idő elteltével, amikor kinyílik a szemed, és meglátod a valóságot, talán nincs erőd megakadályozni, hogy elsodorjon az érzelmi cunami.

Forrás: Thinkstock

Mindig van mentség a viselkedésére

Önámítás a négyzeten, ha a párodat mindig felmented a bűnei alól, és gyakran hazudsz másoknak azért, mert szégyelled a viselkedését. Például körmönfont magyarázatokat találsz ki arra, hogy miért nem ment el veled egy fontos családi eseményre, és úgy szépíted a helyzetet, hogy ő legyen a körülmények áldozata. Csak idő kérdése, és kihasználva fogod érezni magad, ami negatív irányba befolyásolhatja a hangulatodat, és az önértékelésedre is káros hatással lehet.

!

Tudtad, hogy egy problémás párkapcsolat jelentősen növeli a depresszió kialakulásának kockázatát? Számos tanulmányban rávilágítottak arra, hogy azok a nők, akiket megcsal a párjuk, hatszor nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak.

A szex az adu ász

Csak azért bújtok ágyba, hogy kielégítsétek a saját testi vágyaitokat? A hálószobai szenvedély igazából az egyetlen oka annak, hogy együtt vagytok? Ha a szex a megoldás mindenre, legyen szó egy komolyabb összezördülésről vagy munkahelyi gondokról, kettőtök kapcsolata egészségtelen, mert hiányzik belőle az egyik legalapvetőbb elem, az érzelmi intimitás.

Forrás: Thinkstock

Megtagadod a saját szükségleteidet

Ha görcsösen ragaszkodsz egy olyan párkapcsolathoz, ami döcögősen működik, könnyen eshetsz abba a hibába, hogy megvonod a figyelmet saját magadtól. Ez mit is jelent? Sokan előbbre helyezik a partnerük lelki világát a sajátjukénál, így soha nem fogják megkapni azt, amire igazán vágynak, mert mindig mások elvárásai mentén élik az életüket. Ez különösen a gyermekekkel rendelkező szülők esetében figyelhető meg. Az egyik fél teljesen kiábrándult a kapcsolatból, de a gyerek kedvéért vagy más indokok miatt mélyen magába temeti az érzéseit.

Ervin, 50, taxis:

„15 éve kötöttünk házasságot a feleségemmel, jól megvoltunk hosszú ideig, de amióta kapuzárási pánikja van, az életem pokollá vált. Mindenben támogattam őt, most meg kiderült, hogy vadidegen pasikkal flörtöl a neten, akik a fiai lehetnének. És a múltkor lebukott, amikor megláttam csókolózni az egyik kollégájával.

A nejem egyébként 46 éves, de úgy viselkedik, mintha 30 se lenne. Nagyon boldogtalannak érzem magam, és úgy érzem, zsákutcába kerültem, amiből nem tudok kijutni. Pszichológushoz járok, hogy segítsen átvészelni ezt az időszakot, mert már azon a ponton vagyok, hogy el akarok válni.”

Vita vita hátán

A veszélyes kapcsolat újabb intő jele, ha folyamatosan harcoltok egymással, és nem tudjátok megbeszélni a felmerülő problémákat. Az együttélés elkerülhetetlen konfliktusokkal, félreértésekkel jár, amik közös erővel rendezhetők. Viszont, ha a legapróbb dolgokon is képesek vagytok összeveszni, a kapcsolat konfliktusokkal terheltté válik, majd a konfliktussorozat krízissé nőheti ki magát, amiben az érzelmi folyamatok egyensúlya könnyen felborulhat.

Forrás: Thinkstock

Olyan helyzetbe kerülsz, ami túlnő rajtad

Ha rendezetlen a magánéleted, egyfajta belső félelem munkálkodik benned, ami soha nem múlik el, annak ellenére, hogy te megteszel minden tőled telhetőt. Mintha állandósulna benned a fájdalom, a csalódottság, és minden egyes beszélgetés vagy más típusú interakció felszínre hozza ezeket a kellemetlen érzéseket.

A negatív emóciók intenzitása általában összefügg a partnerrel való rossz viszony időtartamától és súlyosságától. Ha ezek a nyugtalanító gondolatok befészkelik magukat az elmédbe, megzavarhatják a lelked egészséges egyensúlyát.

Klára, 31, biztosítási ügyintéző:

„A volt párom egy szorongó, bizonytalan embert csinált belőlem. Folyton kritizálta a külsőmet, a munkám miatt is lenézett, és mindig más nőkkel hasonlítgatott össze. Ezek a dolgok egészen odáig fajultak, hogy már nem volt kedvem ágyba bújni vele, és érzelmileg teljesen összeomlottam.

Többször szakítottunk, de utána mindig megpróbáltam talpra állni, rengeteg utaztam, másokkal ismerkedtem, és sok időt töltöttem a barátaimmal. Ilyenkor felszabadultnak és erősnek éreztem magam, de ha elfogott a magányérzet, vagy az exem valamiért felhívott, egyből visszasüllyedtem a depresszióba. Ez az állandó libikókaérzés szinte megőrjít. Ki akarok szállni ebből az egészből, és boldog akarok lenni, de félek, hogy soha nem merek újra szeretni.”

Néha a szakítás a legjobb döntés!

Egy párkapcsolat kétirányú utca, ami az adok-kapok elven alapul: mindkét fél részéről erőfeszítést, időt igényel, és mindkét félnek ugyanolyan felelőssége van. Ha úgy érzed, hogy kedvesed csak rövid ideig tud változtatni a viselkedésén, vagy nem hajlandó megbeszélni a nehézségeket, szinte biztos, hogy a viszonyotok hosszú távon nem fog működni.

Forrás: Thinkstock

A szakítás mindig szomorú és fájdalmas, de sokszor ez tűnik a lehető legjobb döntésnek – mind neki, mind neked. A lelki jóllétedet kellő komolysággal kell kezelned, és meg kell tanulnod felismerni azokat a jeleket, amik befolyásolhatják az érzelmi és mentális stabilitásodat! Hogy később ne fizess túl nagy árat a rossz választásodért.

Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus, a Life.hu szakértője hangsúlyozza, hogy minden párkapcsolatnak vannak buktatói, kompromisszumok nélkül nem működhetnek harmonikusan és sokáig.

„Azonban kompromisszumot lehet kötni úgy is, hogy elégedettek vagyunk ezzel, vagy ellenkezőleg, mindennap bánjuk, hogy belementünk. Fontos, hogy mindig olyan döntéseket hozzunk, amikkel tudunk azonosulni, hisz ez által a kapcsolatunk is értékesebbé válik. Hosszú távon elengedhetetlen bizonyosfajta kölcsönösség, bizalom, egymás tisztelete és az intimitás, ami nem kizárólag a szexet jelenti” – mondja a szakértő, aki szerint ugyanúgy idetartozik a gyengédség, a meghittség és az érintés, ám emellett mindenkinek szüksége van némi szabadságra is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.