Fizetett szabadnapok járhatnak a nőknek a menstruáció idejére?

Forrás: Thinkstock -
biológia nők menstruáció szabadnap szabadság munka test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy brit cég azt tervezi, hogy szabadnapot ad a havi ciklus miatt fájdalmaktól szenvedő női alkalmazottainak.

Az új kezdeményezés célja, hogy felvegye a női alkalmazottak „természetes biológiai ritmusát”, és ezáltal boldogabb és termelékenyebb munkakörnyezetet alakítson ki – elsőként az Egyesült Királyságban.

Bex Baxter, a cég 40 esztendős igazgatónője 31 alkalmazottat, köztük mindössze hét férfit foglalkoztat a Coexist nevű vállalatnál. A vezető meg szeretné változtatni a „női problémával” kapcsolatos megbélyegzést.

Az évek során számos női alkalmazottal dolgoztam, és láttam őket, amint kétrét görnyedve ülnek a menstruációs fájdalmaik miatt. Ennek ellenére úgy érzik, hogy nem mehetnek haza, mert nem tekinthetők betegnek. Szerintem ez igazságtalan. Ha valakinek fájdalmai vannak, legyen az bármilyen, arra kell ösztönözni, hogy haza menjen.

Forrás: Thinkstock

A „menstruációs irányelvek” azonban nem tekinthetők újdonságnak. Japánban már 1947-ben bevezették a menstruációs betegszabadságot, és más országok, köztük Dél-Korea, Tajvan és Indonézia is rendelkezik olyan törvényekkel, amelyek lehetővé teszik a nőknek, hogy szabadnapot vegyenek ki a menstruáció alatt. Legutóbb a kínai Anhui tartományban vezették be a nők számára a fizetett betegszabadságot erre az esetre, amennyiben a női alkalmazottak orvosi igazolással tudnak szolgálni.

Te mennyit törődsz az egészségeddel?http://www.life.hu/drlife/20151201-te-mennyit-torodsz-az-egeszsegeddel.htmlTe mennyi törődsz az egészségeddel? Folyamatosan éber vagy, vitaminokat szedsz, sportolsz és odafigyelsz arra, hogy mit eszel? Vagy csak akkor kapcsolsz, amikor már megtörtént a baj, és lázmérővel a hónod alatt fogadkozol: a jövőben többet törődsz magaddal? Dr. Life--Ez történik a gyomrodban egy tablettával - lenyűgöző videóhttp://www.life.hu/drlife/20151020-ez-tortenik-a-gyomrodban-a-gyomorsav-miatt-a-lenyelt-gyogyszerrel-tablettaval-video.htmlMindig is kíváncsi voltál arra, mit történik a gyomrodban egy tablettával miután lenyelted azt? Szerencsére van olyan, akit ez a dolog annyira foglalkoztatott, hogy szimulálta a történteket és az videóra vette. Zseniális time lapse videó a Timie Lapse Guys-tól. Dr. LifeThinkstockA fogaink elárulják, hogy életünk során milyen fémek és mérgek hatásainak voltunk kitévehttp://www.life.hu/drlife/20150926-a-fogaink-elaruljak-hogy-eletunk-soran-milyen-femek-es-mergek-hatasainak-voltunk-kiteve.htmlElképzelhető, hogy gyermekkorban túl sok vas kerül a szervezetünkbe, ami felnőttkorban neurodegenerativ betegségek, például Parkinson-kór kialakulásához vezethet, és a fogaink őrzik ennek a nyomait? Ezt és az ehhez kapcsolódó elméleteket ismertették a Mount Sinai-i Icahn School of Medicine, a University of Technology Sydney és a Florey Institute of Neuroscience and Mental Health munkatársai a Nature Reviews Neurology című folyóiratban megjelent közleményükben.Dr. LifeOrigoFogyasztó teától kapott hepatitiszt egy fiatal lányhttp://www.life.hu/drlife/20150926-fogyaszto-teatol-kapott-hepatitiszt-egy-fiatal-lany-angliaban.htmlKínából rendelt fogyasztó teát egy brit tinédzser. Előírás szerint napi három csészével fogyasztott az italból, majd kiderült, hepatitszes lett tőle. Dr. LifeA homoszexuális férfiak száz százalékában megelőzi a napi HIV gyógyszer a vírusfertőzést (18+)http://www.life.hu/drlife/20150911-a-homoszexualis-ferfiak-szaz-szazalekaban-megelozi-a-napi-hiv-gyogyszer-a-virusfertozest.htmlA legfrissebb vizsgálat azt mutatta, hogy az antivirális szer több száz egészséges homoszexuális férfiban előzte meg a HIV-fertőzést.Dr. LifeOrigoA hit segít a rákbetegeknek a gyógyulásbanhttp://www.life.hu/drlife/20150828-a-hit-segit-a-rakbetegeknek-a-gyogyulasban.htmlA spirituális és vallási alapokon nyugvó világnézet nem csak a rákbetegek mentális, hanem fizikai állapotát is kedvezően befolyásolja – tudjuk meg a floridai Moffitt Rákközpont kutatásából, amely a Cancer című szaklapban jelent meg.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.