Egy brit cég azt tervezi, hogy szabadnapot ad a havi ciklus miatt fájdalmaktól szenvedő női alkalmazottainak.

Az új kezdeményezés célja, hogy felvegye a női alkalmazottak „természetes biológiai ritmusát”, és ezáltal boldogabb és termelékenyebb munkakörnyezetet alakítson ki – elsőként az Egyesült Királyságban.

Bex Baxter, a cég 40 esztendős igazgatónője 31 alkalmazottat, köztük mindössze hét férfit foglalkoztat a Coexist nevű vállalatnál. A vezető meg szeretné változtatni a „női problémával” kapcsolatos megbélyegzést.

Az évek során számos női alkalmazottal dolgoztam, és láttam őket, amint kétrét görnyedve ülnek a menstruációs fájdalmaik miatt. Ennek ellenére úgy érzik, hogy nem mehetnek haza, mert nem tekinthetők betegnek. Szerintem ez igazságtalan. Ha valakinek fájdalmai vannak, legyen az bármilyen, arra kell ösztönözni, hogy haza menjen.

Forrás: Thinkstock

Van egy tévhit, mely szerint a szabadnapok rontják a cégek termelékenységét” – tette hozzá Bex. „Valójában azonban arról van szó, hogy megpróbáljuk a munkát a szervezet természetes ciklusaival szinkronizálni. A nők esetében az egyik ilyen a menstruációs ciklus. Természetesen amikor egy nő menstruál, a téli állapotba kerül, amikor melegen kell tartania és táplálnia kell a testét, és össze kell szednie magát. A ciklus tavaszi szakaszában, vagyis közvetlenül a menstruáció után azonban a nők a szokásosnál háromszor termelékenyebbek.

A „menstruációs irányelvek” azonban nem tekinthetők újdonságnak. Japánban már 1947-ben bevezették a menstruációs betegszabadságot, és más országok, köztük Dél-Korea, Tajvan és Indonézia is rendelkezik olyan törvényekkel, amelyek lehetővé teszik a nőknek, hogy szabadnapot vegyenek ki a menstruáció alatt. Legutóbb a kínai Anhui tartományban vezették be a nők számára a fizetett betegszabadságot erre az esetre, amennyiben a női alkalmazottak orvosi igazolással tudnak szolgálni.