5 inspiráló Down-szindrómás, aki nem adta fel az álmát!

inspiráció világnap Down Down-szindróma álom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Down-szindróma világnapja alkalmából úgy gondoltuk, ezúttal teret adunk azoknak az érintetteknek is, akik betegségükre fittyet hányva építettek karriert, és lettek egy ország vagy világ kedvencei. Lássuk őket!

Katie Higgins, a zumbatanár


1990 szentestéjén Kate Higgins szüleinek megmondták, hogy lányuk Down-szindrómás lesz, ők azonban vállalták a babát, aki öt hónappal később meg is született. A most 23 éves lány élete nem volt fenékig tejfel: nemcsak betegségével kellett szembenéznie, de bátyja rákban meghalt, emiatt édesanyja depressziós lett. Ez ösztönözte arra, hogy elvégezzen egy zumbatanfolyamot – titkon így akart segíteni szeretett anyukájának. Katie elsők között szerezte meg a képesítést, és azóta is aktívan dolgozik tánctanárként.

Forrás: ndss.org

Zhou Zhou, a karmester


Zhou Zhou egy rendkívüli tehetség, ő az egyetlen karmester a világon, aki nem tud kottát olvasni, mégis hallás után képes megjegyezni, hogyan épül fel egy-egy darab. A 37 éves férfi Vuhanban, Hupej tartományban született. Az átlagos emberénél harminc százalékkal alacsonyabb az intelligenciahányadosa, viszont egy szimfóniát bármikor összetesz fejben. Édesapja csellista volt, gyakran voltak együtt, amikor a szimfonikus zenekar próbált, és Zhou Zhou akkor szerette meg igazán a klasszikus zenét – egy alkalommal, amikor a hangszeresek éppen pihenőt tartottak, a fiú felállt a porondra, és vezényelni kezdett. A többi pedig történelem, a csodálatos tehetségű karmesterről azóta dokumentumfilm is készült.

Forrás: Youtube

Ayelen Barreiro, a táncos


A fiatal argentin nő volt az első, aki Down-szindrómásként szerepelt a Bailando por Un Sueño nevű táncos tehetségkutatóban. Habár nem nyert, nagyszerű technikája és kitartása lenyűgözte a nézőket, ezért rengeteg rajongója lett.

Forrás: eltrecetv.com.ar

Madeline Stuart, a divatmodell


A most 19 éves Madeline kétségkívül úttörőnek számít ebben a szakmában. Az energikus, természetes szépségű lány magasabb szintre emelte a fogyatékos emberek elfogadását. Ő volt a második Down-szindrómás modell, aki részt vehetett a New York Fashion Weeken 2015 szeptemberében, azóta pedig az EverMaya, egy társadalmi helyzetekre érzékeny cég arca lett.

Forrás: AFP

Pablo Pineda, a színész


A 42 éves Pablo Pineda spanyol színész Ezüst Kagyló-díjat kapott a 2009-es San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon a Yo Tambien című filmért, amelyben egy önmagához hasonló, diplomás Down-szindrómást alakított. A Málagán élő férfi a kórral élők közül az első volt, aki Európában diplomát szerzett. Jelenleg egy spanyol alapítvány munkatársa, de gyakran tart előadást konferenciákon is.

Forrás: AFP

A Down-szindróma egy súlyos, nem öröklődő genetikai rendellenesség, amely a 21. kromoszóma hibás osztódásának következtében jöhet létre. Az érintettek olyan jellegzetes külső jegyekkel bírnak, mint a laposkás arc, a távol ülő, ferde szemek, a nyomott orr, az elálló fülek, a rövid nyak, a rövid végtagok és ujjak, az alacsony termet. Intellektuális képességeik egyénenként eltérhetnek, IQ-juk általában feleakkora, mint a hétköznapi embereké. Barátságos, nyitott egyéniségek, akiknek eddig 25-30 évre becsült élettartamuk mostanra már nőtt, sokan közülük felnőttkorukra annyira önállóvá válnak, hogy barátokat szereznek, megházasodnak, állásuk lesz.
Meghalt a fiatal, mert az orvosa nem vette észre cukorbetegségéthttp://www.life.hu/drlife/20160317-meghalt-a-17-eves-irorszag-claire-taylor-amiert-az-orvosa-nem-vette-eszre-hogy-cukorbeteg.htmlA 17 éves lány szülei úgy döntöttek, hogy beperlik a gondtalan orvost, hiszen egy egyszerű vizsgálattal megmenthette volna gyermekük életét. Dr. Life--Sztárok, akik őszintén vállalják krónikus betegségükethttp://www.life.hu/drlife/20160303-halle-berry-tom-hanks-missy-elliott-is-kronikus-betegsegben-szenvednek.htmlGazdagok, sikeresek, betegek. Ez a közös azokban a sztárokban, akik betegségüket nem rejtegetik, hanem felvállalják – másoknak példát mutatva. Krónikus migrén, a diabétesz két arca, autoimmun betegségek és társaik. Dr. LifeAFPHiggyek az orvosomnak, vagy sem? – Betegségek, amelyeket sokszor nem ismernek fel elsőrehttp://www.life.hu/drlife/20160302-ibs-szklerozis-multiplex-es-tarsai-betegsegek-amelyeket-sokszor-felrediagnosztizalnak.htmlTöbbször akad példa arra, amikor az orvost már kész diagnózis elé állítják: egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy milyen az, amikor a páciens már teljesen elhiszi vagy belevész az öndiagnózisok útvesztőjébe. A diagnózis – azaz kórisme, amely tömör összefoglalása az orvos részéről annak, amit a betegéről a vizsgálatok alapján leszűrt – sok esetben csak valamely tünetre vagy betegségre utal, ezért több betegség rejtve maradhat, és a beteget félrekezelhetik, akár éveken át. Dr. Life--Egy pillanat alatt sötétült el előtte minden: „Sok orvos máig nem ismeri el, hogy létezik ez a betegség” http://www.life.hu/drlife/20160223-interju-szabo-evaval-aki-lyme-korja-miatt-latasserult-es-kerekes-szekben-el.htmlA Lyme-kór máig a nehezen felismerhető betegségek közé tartozik, a betegeket sokszor félrediagnosztizálják az orvosok. Szabó Éva gyermekkorában vakult meg, majd később le is bénult a betegség következtében, mivel felnőttkoráig nem a megfelelő kezeléseket kapta. Mindezek ellenére pozitív életszemlélete töretlen, amit legfőképp két dolognak köszönhet. Dr. Life--Hétköznapok egy ritka betegséggel: „Az egészséges társadalom okoz nekem gondot igazán”http://www.life.hu/drlife/20160210-interju-krisztivel-a-williams-szindromas-lannyal.htmlKriszti születése óta egy ritka genetikai betegséggel, a Williams-szindrómával él együtt. Nyitott, barátságos, közvetlen lány, akinek állapota ellenére van fogalma a világról és véleménye a kortársairól – szerinte vajmi keveset tudunk a ritka genetikai rendellenességekről. Dr. Life--Betegség miatt fogyott le Bebehttp://www.life.hu/drlife/20160203-bebe-a-back-ii-black-egykori-enekese-20-kilot-fogyott.htmlAz elmúlt időszakban összesen 20 kilótól szabadult meg a Back II Black egykori énekese. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.