A Down-szindróma világnapja alkalmából úgy gondoltuk, ezúttal teret adunk azoknak az érintetteknek is, akik betegségükre fittyet hányva építettek karriert, és lettek egy ország vagy világ kedvencei. Lássuk őket!

Katie Higgins, a zumbatanár
1990 szentestéjén Kate Higgins szüleinek megmondták, hogy lányuk Down-szindrómás lesz, ők azonban vállalták a babát, aki öt hónappal később meg is született. A most 23 éves lány élete nem volt fenékig tejfel: nemcsak betegségével kellett szembenéznie, de bátyja rákban meghalt, emiatt édesanyja depressziós lett. Ez ösztönözte arra, hogy elvégezzen egy zumbatanfolyamot – titkon így akart segíteni szeretett anyukájának. Katie elsők között szerezte meg a képesítést, és azóta is aktívan dolgozik tánctanárként.

Forrás: ndss.org

Zhou Zhou, a karmester
Zhou Zhou egy rendkívüli tehetség, ő az egyetlen karmester a világon, aki nem tud kottát olvasni, mégis hallás után képes megjegyezni, hogyan épül fel egy-egy darab. A 37 éves férfi Vuhanban, Hupej tartományban született. Az átlagos emberénél harminc százalékkal alacsonyabb az intelligenciahányadosa, viszont egy szimfóniát bármikor összetesz fejben. Édesapja csellista volt, gyakran voltak együtt, amikor a szimfonikus zenekar próbált, és Zhou Zhou akkor szerette meg igazán a klasszikus zenét – egy alkalommal, amikor a hangszeresek éppen pihenőt tartottak, a fiú felállt a porondra, és vezényelni kezdett. A többi pedig történelem, a csodálatos tehetségű karmesterről azóta dokumentumfilm is készült.

Forrás: Youtube

Ayelen Barreiro, a táncos
A fiatal argentin nő volt az első, aki Down-szindrómásként szerepelt a Bailando por Un Sueño nevű táncos tehetségkutatóban. Habár nem nyert, nagyszerű technikája és kitartása lenyűgözte a nézőket, ezért rengeteg rajongója lett.

Forrás: eltrecetv.com.ar

Madeline Stuart, a divatmodell
A most 19 éves Madeline kétségkívül úttörőnek számít ebben a szakmában. Az energikus, természetes szépségű lány magasabb szintre emelte a fogyatékos emberek elfogadását. Ő volt a második Down-szindrómás modell, aki részt vehetett a New York Fashion Weeken 2015 szeptemberében, azóta pedig az EverMaya, egy társadalmi helyzetekre érzékeny cég arca lett.

Forrás: AFP

Pablo Pineda, a színész
A 42 éves Pablo Pineda spanyol színész Ezüst Kagyló-díjat kapott a 2009-es San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon a Yo Tambien című filmért, amelyben egy önmagához hasonló, diplomás Down-szindrómást alakított. A Málagán élő férfi a kórral élők közül az első volt, aki Európában diplomát szerzett. Jelenleg egy spanyol alapítvány munkatársa, de gyakran tart előadást konferenciákon is.

Forrás: AFP
A Down-szindróma egy súlyos, nem öröklődő genetikai rendellenesség, amely a 21. kromoszóma hibás osztódásának következtében jöhet létre. Az érintettek olyan jellegzetes külső jegyekkel bírnak, mint a laposkás arc, a távol ülő, ferde szemek, a nyomott orr, az elálló fülek, a rövid nyak, a rövid végtagok és ujjak, az alacsony termet. Intellektuális képességeik egyénenként eltérhetnek, IQ-juk általában feleakkora, mint a hétköznapi embereké. Barátságos, nyitott egyéniségek, akiknek eddig 25-30 évre becsült élettartamuk mostanra már nőtt, sokan közülük felnőttkorukra annyira önállóvá válnak, hogy barátokat szereznek, megházasodnak, állásuk lesz.