Na, most örülhetnek igazán a kopaszodó férfiak

Fotó: Jules Stenson/Ferraris -
hajhullás haj kopaszodás férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kopaszodást visszafordító új gyógyszer milliók számára adhat reményt.

Világszerte milliókat érint a férfias típusú kopaszodás, ennek ellenére az elmúlt 15 évben csupán két gyógyszert hagytak jóvá a rendellenesség kezelésére.

50 évesen bizony Vilmos herceg is kopasz lesz Fotó: Jules Stenson/Ferraris

Egy kutatócsoport azonban azt állítja, hogy ez hamarosan megváltozhat. A Samumed gyógyszerkutató cég arról számolt be, hogy nemrég sikerrel tesztelt egy új gyógyszert, amely férfiakban képes visszafordítani a kopaszodást.

Az SM04554 elnevezésű gyógyszert az androgén alopécia, vagyis a férfias típusú kopaszodás kezelésére fejlesztették ki, amely férfiakban és nőkben is gyakran fordul elő. A készítmény az SM04554 kisméretű molekuláris összetevő helyi oldata, amely megnyitja a test sejtjeiben a jelző útvonalakat. Ezek az útvonalak indítják be és tartják fenn a hajciklus növekedési fázisát. A szakértők úgy vélik, hogy ezeknek az útvonalaknak a csökkenése felelős a férfias típusú kopaszodás kialakulásáért.

Az SM04554 gyógyszert a klinikai kísérletben 18 és 55 év közötti férfiakon tesztelték. A 302 alany közül az egyik csoport placebót kapott, a második csoport az SM04554 0,15 százalékos oldatát, a harmadik pedig a szer 0,25 százalékos oldatát. A férfiak naponta egyszer kapták a gyógyszert először 90 napig, amit egy kezelés utáni utánkövetés követett 45 nappal később.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 0,15 és 0,25 százalékos oldatot kapott alanyoknak több és sűrűbb haja lett a kutatás végére.

A placebo csoport tagjai viszont a 135 nap elteltével kevesebb és ritkább hajjal rendelkeztek.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia nemrég megrendezett éves kongresszusán a kísérlet vezetői arról számoltak be, hogy az SM04554 az eredmények alapján biztonságos, jól tolerálható és potenciálisan hatékony.

Ma van a Nemzetközi Lila nap: „Még mindig rengeteg a tévhit az epilepsziával kapcsolatban”http://www.life.hu/drlife/20160325-pruple-day-nemzetkozi-lila-nap-felhivas-az-epilepsziara.htmlMárcius 26-a a nemzetközi Lila nap, ekkor fejezhetjük ki együttérzésünket az epilepsziával élők irányába. A jeles nap megalapítója legalább olyan bátor, ha betegségéről van szó, mint Tom Smith, a tehetséges rögbi játékos, aki sokakat motivál annak ellenére, hogy érintett. Íme, az ő története! Dr. Life--Kiújult Michael Douglas rákjahttp://www.life.hu/drlife/20160325-kiujult-michael-douglas-rakja.htmlA minap még arról szóltak a hírek, hogy a színészt gyógyultnak nyilvánították, ám most újra arról beszélnek, kiújult Michael Douglas rákja. Dr. Life--Elérte, amiért küzdött: sterilizálni fogják a nőt, aki nem akar gyerekethttp://www.life.hu/drlife/20160325-holly-brockwell-4-even-at-kuzdott-azert-hogy-sterilizaljak-mert-nem-akar-gyereket.htmlHolly Brockwell minden évben benyújtotta a kérelmét a brit egészségügyi szolgálatnak, hogy sterilizálják, azonban mindannyiszor elutasították. Most végre nyert: a 30 éves brit nőt hamarosan megoperálják. Dr. LifeOrigoA szülés után kendőt varrtak egy nő hasába Veszprémben http://www.life.hu/drlife/20160325-csaszarmetszes-utan-belazasodott-az-edesanya-kendot-hagytak-a-hasaban-veszprem.htmlAz édesanya a császármetszés után néhány nappal belázasodott. Először fertőzésre gyanakodtak, majd a vérképből kiderült, hogy nagyobb a baj. Nyomozás indult az ügyben. Dr. Life--Tervben a baba? Akkor jobb, ha mellőzöd a kávéthttp://www.life.hu/drlife/20160325-a-tul-sok-koffein-miatt-elvetelhet-a-kismama-allitja-egy-friss-kutatas.htmlEgy friss kutatás szerint a túlzott koffeinbevitel negatívan befolyásolhatja a megtermékenyítést. Dr. LifeThinkstockFurcsa fertőzés szedi áldozatait a pécsi kórházbanhttp://www.life.hu/drlife/20160325-talyogos-es-gennyes-sebekkel-kuzdo-emberek-a-pecsi-korhazbol-szekszard-megszolalt.htmlA szekszárdi kórház orvosainak tályogos és gennyes sebekkel küzdő embereket kellett átvennie a pécsi kórházból, mivel a jelek szerint ott nem voltak megfelelőek a higiéniai körülmények. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.