Egy friss kutatás szerint a nők közel fele nem alszik eleget, ugyanakkor nem beszélnek a problémáról, inkább csendben szenvednek.

A probléma oka gyakran az alvási apnoea, ami nem csupán horkolással jár, de veszélyes lélegzetvétel-kihagyásokkal is. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét a középkorú nők körében.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Monkeybusinessimages

Sokan a megkérdezettek közül azt hiszik, egyszerűen arról van szó, hogy öregszenek, de a probléma ennél összetettebb. Kétségtelen, hogy a terhesség és a menopauza alvászavart okozhat a hormonális változások miatt, de az esetek nagy részében másról van szó.

Négyből egy nő fordul csak orvoshoz azok közül, akik rendszeresen találkoznak ezzel a problémával.

"A legtöbben azt hiszik, hogy egyszerűen ilyen a modern élet, sokat dolgozunk és folyton fáradtak vagyunk. A YouGov felmérése szerint a nők 46 százaléka nehezen alszik, míg ez csupán a férfiak 36 százalékára jellemző" - mondja John Stradling professzor, az Oxford Egyetem alváskutató szakembere. A kutatás során 4100 brit felnőtt alvási szokásait vizsgálták.

Kiderült, hogy a legtöbb esetben a félelmetes alvási apnoea áll a jelenség hátterében, ami 1,5 millió britet érint érint, és jelentős mértékben növeli a diabétesz kialakulásának esélyét.

!
A tünetek között az álmatlanság és a horkolás mellett szerepel a nyugtalan láb szindróma, a fáradtság, a depresszió, a fejfájás és az izomfájdalmak is. A tünetek megléte esetén a szakember szerint érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.