A férfinátha nem csak marketingfogás: Egy beteg pasi nem viccel!

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vírus azért sújtja keményebben a férfiakat, mert az ösztrogén nemi hormon a nőkben csökkenti a vírus szaporodási képességét.

A férfi influenza a nők szemében világszerte nem más, mint puhányság, gyenge kifogás néhány szabadnapra a munkahelyen, vagy kibújás a házimunkák alól. Bár régóta elfogadott tény, hogy a nők fájdalomküszöbe magasabb, mint a férfiaké, a kutatók most újabb bizonyítékkal szolgáltak a vitában.

Forrás: Thinkstock

Arra a következtetésre jutottak, hogy

a férfi influenza igenis valóságos jelenség, sőt a férfiak esetében súlyosabb, mint a nőkben.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy a pajzs, amely megvédi a nőket az agresszívabb tünetektől nem más, mint az ösztrogén nemi hormon. Kimutatták, hogy az ösztrogén antivirális hatással rendelkezik az influenza A vírussal szemben.

"Felfedezésünkben klinikai lehetőségeket is látunk, és azt reméljük, hogy a meddőség és a menopauza kezelésében alkalmazott terápiás ösztrogént az influenza ellen is fel lehet majd használni" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Sabra Klein.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az ösztrogén antivirális hatással rendelkezik a HIV, az Ebola és a hepatitisz vírusokkal szemben. A kutatók ezért most arra vállalkoztak, hogy kiderítik, vajon a nemi hormon gyakorol-e ugyanilyen hatást az influenzavírusra is. A vírusok úgy fertőzik meg a szervezetet és okoznak megbetegedést, hogy bejutnak egy sejtbe, és a gazdasejtben lemásolják magukat. A fertőzött sejtekből kiszabadulva a vírus elterjed az egész testben, és átterjed más emberekre is. A vírus másolatainak mennyisége határozza meg a vírusfertőzés súlyosságát.

Forrás: Thinkstock

A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az ösztrogén az influenzavírus replikációs képességét. Nazális sejteket gyűjtöttek be férfi és női donoroktól, amelyeket a vírus elsősorban megfertőz. A sejtkultúrákat kitették a vírusnak, ösztrogénnek, "biszfenol A" környezeti ösztrogénnek, és szelektív ösztrogén receptor modulátoroknak (SERM). Ez utóbbiak az ösztrogén működését utánzó vegyületek, amelyeket a hormonkezelésben használjuk.

Az American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy az ösztrogén, a raloxifen SERM vegyület és a "biszfenol A" a női nazális sejtekben csökkentette az influenzavírus replikációs képességét. Férfiakban azonban nem gátolta a vírus szaporodási képességét.

A kutatók ezen kívül azt is kimutatták, hogy az ösztrogének a béta ösztrogén receptoron keresztül fejtik ki antivirális hatásukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.