A kutatók orvosságot készítenek a sör ízesítőjéből, a komlóból, ugyanis olyan vegyületeket találtak az erjesztés során keletkező keserű anyagokban, amelyek a gyulladásokat, fertőzéseket és akár a rákot is kezelhetik.

A hagyományos orvoslásban már régóta rengeteg betegség kezelésére használják a komlót, a nyugtatástól a fájdalomcsillapításon át a fertőzések leküzdéséig. De a kutatók szerint kémiai alkotórészeinek

gyulladáscsökkentő, antibakteriális, és rákot potenciálisan kezelhető tulajdonságai is vannak. 

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Ezen felül arra is rámutattak, hogy a sör mértékkel fogyasztva jó hatással lehet a cukorbetegségre. De a kutatásnak itt nincs vége: a sör összetevőinek potenciáliisan terápiás hatását és ezek megfelelő használatát még nem véglegesítették a gyógyszerek kifejlesztése során.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

"Igen hasznos és életmentő összetevők találhatóak a sörben" - mondja Kristopher Waynant kémikus, a kutatás vezetője. Waynant és kollégái ezért kiválasztották a humulone és a lupulone vegyületeket, mint a komló legjótékonyabb összetevőit. Az elmúlt évek során végzett tanulmányaik bizonyították, hogy

ezek segíthetnek megelőzni a légúti fertőzéseket és blokkolhatják a daganatok terjedését.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Waynant ugyanakkor hozzátette: "Sajnos ezek a vegyületek nem a megfelelő formában vagy mennyiségben vannak jelen ahhoz, hogy egyértelmű hatásokról beszélhetnénk. Az már biztos, hogy a sörivásnak egyértelműen pozitív hatásai vannak, ám egyelőre nem hiszem, hogy ezek a jótékony effektusok gyógyhatásúak lennének. Ezért bizonyos kémiai manipulációs átalakítás szükséges."