Egy nő a pszichiátriai osztályon szülte meg gyerekét, aki a Szent Imre kórház vezetése szerint már halott volt, mikor világra jött. Az eset még tavaly márciusban történt, akkor azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben, amelynek most lett meg az eredménye.

A vizsgálat során súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel az alapvető jogok biztosa a budapesti Szent Imre kórház pszichiátriai osztályán szülő nő ügyében. Székely László alapjogi biztos a tavaly márciusi sajtóhírek megjelenése után azonnal elindította vizsgálatát - áll az ombudsman hivatalának hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szent Imre KórházForrás: MTI/Máthé Zoltán

Lekötözve vajúdott

Kifejtették, hogy a pszichiátriai osztály zárt részlegének dolgozói annak ellenére sem észlelték a szülés megindulását, hogy az állapotos nőt a krízismegfigyelőben helyezték el és "legalábbis az előírások szerint" szigorú megfigyelés alatt tartották.

Szent Imre KórházForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ombudsman szerint embertelen és megalázó bánásmódot jelentett önmagában az, hogy a várandós nő az észlelésig lekötözve vajúdott, illetve így kellett megszülnie gyermekét.

Közölték, az alapjogi biztosnak nem tiszte a kórházi protokollok szakmai megítélése, azonban a hatósági boncolás eredménye alapján tény, hogy

a gyermek élve született, a vajúdás és a szülés nem megfelelő körülményei miatt halt meg.

Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy szükséges kidolgozni egy olyan eljárásrendet, ami a pszichiátriai ellátást igénylő várandós nő, a magzat, az újszülött biztonságát és érdekeit, valamint az alapjogi garanciákat egyaránt szem előtt tartja. Ezen belül akár az általános előírásokat meghaladóan kell odafigyelni a "hátrányos feltételekkel" induló magzatokra és így az anyára is.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

A külső kontroll hiánya

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a pszichiátriai osztályon az úgynevezett kémiai korlátozásnak minősülő gyógyszerezést nem dokumentálják a jogszabályi előírásoknak megfelelően,az adatlapokat ismétlődő jelleggel pontatlanul és hiányosan töltik ki. Súlyosan aggályosnak találták azt is, hogy a betegek törvényes képviselőit rendszeresen nem értesítik, illetve a betegjogi képviselőt nem azonnal, hanem napokkal később tájékoztatják. Mindez szerinte együttesen alkalmas arra, hogy akadályozza az intézkedések megfelelő külső kontrollját.

További lépések

Székely László az újszülött halálának ügyében és a pszichiátriai osztály működése miatt több ajánlással fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, az országos tiszti főorvoshoz, a kórház főigazgatójához, valamint az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatójához is.