Új kezelést fejlesztettek ki a mellrák ellen, amely mindössze 11 nap alatt eltüntette a tumort a betegek 11 százalékánál. A brit orvoscsapat az amszterdami Európai Mellrák Konferencia keretén belül számolt be impozáns

A szakemberek két már meglévő rák elleni gyógyszert, a Tyverbet és a Herceptint ötvözték, és már a tesztidőszak alatt csökkent a rákos sejtek száma a nők 87 százalékánál, míg 11 százaléknál teljesen eltűntek. Az új módszer segítségével nők ezrei kerülhetik el a kemoterápiával járó nehézségeket. 

Forrás: Thinkstock

Megállapították, hogy még soha nem találkoztak olyan módszerrel, amelynek során ilyen gyorsan és drasztikusan reagált volna az emberi szervezet a kezelésre. Azok a nők, akiket frissen diagnosztizáltak a mellrák egy agresszív fajtájával, 23 különböző brit kórházban estek át a kezelésen. A résztvevők túlnyomó többsége - 87 százalék - reagált a kezelésre, és a vizsgálatok bizonyították: a ráksejtek szaporodása megszűnt.

Forrás: Thinkstock

Egyes nőknél azonban a hatás ennél drámaibb volt: 11 százaléknál a daganat teljesen eltűnt, és a sebészek nagy meglepetésére 17 százalék esetében lényegesen csökkent annak mérete. Mindez már csak azért is meglepte a University of Manchester és a londoni Institute of Cancer Research munkatársait, mert eredetileg csupán azt várták a gyógyszertől, hogy műtét előtt csökkentse a daganat méretét, hogy az operáció könnyebben menjen. Amikor azonban a sebészek készültek arra, hogy eltávolítsák a daganatot - amely pár nappal korábban még 3 cm széles volt - több esetben is tapasztalták, hogy az teljesen eltűnt.

Ez hogyan lehetséges? 

Korábban még sosem találkoztunk olyan esetekkel, hogy a daganat teljesen eltűnt volna. Ezek egyszerűen elképesztő, döbbenetes eredmények" - mondja a kutatást vezető Nigel Bundred professzor, ráksebész. A szakember ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a férfiak számára veszélyes, ha ugyanazzal a módszerekkel kezelik őket, mint a nőket, ezért a rák elleni küzdelem nem képzelhető el csupán a fenti módszer finomításával.