Elég egyetlen alkalommal vízipipát szívni ahhoz, hogy maradandó károsodásokat szenvedjen a tüdőnk, mivel a vízipipa több mérgező anyagot – pl. kátrányt – tartalmaz, mint a cigaretta.

Veszélyesebb a vízipipa, mint eddig hittük: tizenhétszer több formaldehidet és tizenegyszer több szénmonoxidot tartalmaz, mint a cigaretta, azonkívül a légutak sejtbélését is megváltoztathatja. A vízipipázók négyszer több nikotint vesznek ráadásul magukhoz, mint a dohányosok. A szakemberek olyan alkalmi vízipipázókat vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 24 év körül alakult.

Forrás: Thinkstock

„Kiderült, hogy már az alkalmi vízipipázók körében is gyakori a maradandó tüdőkárosodás, és már akár egyetlen alkalom is okozhat veszélyes elváltozásokat a tüdőben. Az igazán veszélyes az, hogy a vízipipázás nem ellenőrzött keretek között zajlik, nincsenek megfelelő korlátozások a használatát illetően, holott minden jel arra mutat, hogy már az alkalomszerű – sőt, akár egyszeri használat – is okozhat maradandó károsodásokat” – mondja a kutatást vezető Dr Ronald Crystal, a New York-i Weill Cornell Medicine munkatársa.

Korábban meglehetősen kevés kutatás foglalkozott a vízipipa potenciális káros hatásaival, ezért sokan hiszik, hogy a lazítás egy ártalmatlan formájáról van szó, ami tovább növeli a veszélyeket. Nem ritka, hogy valaki azért vízipipázik többet, mert azt hiszi, a tevékenység nem ártalmas az egészségre – állítja az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban publikált friss kutatás.