Elég egyszer vízipipázni, hogy károsodjon a tüdőnk

Forrás: Thinkstock -
vízipipa tüdő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elég egyetlen alkalommal vízipipát szívni ahhoz, hogy maradandó károsodásokat szenvedjen a tüdőnk, mivel a vízipipa több mérgező anyagot – pl. kátrányt – tartalmaz, mint a cigaretta.

Veszélyesebb a vízipipa, mint eddig hittük: tizenhétszer több formaldehidet és tizenegyszer több szénmonoxidot tartalmaz, mint a cigaretta, azonkívül a légutak sejtbélését is megváltoztathatja. A vízipipázók négyszer több nikotint vesznek ráadásul magukhoz, mint a dohányosok. A szakemberek olyan alkalmi vízipipázókat vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 24 év körül alakult.

Forrás: Thinkstock

„Kiderült, hogy már az alkalmi vízipipázók körében is gyakori a maradandó tüdőkárosodás, és már akár egyetlen alkalom is okozhat veszélyes elváltozásokat a tüdőben. Az igazán veszélyes az, hogy a vízipipázás nem ellenőrzött keretek között zajlik, nincsenek megfelelő korlátozások a használatát illetően, holott minden jel arra mutat, hogy már az alkalomszerű – sőt, akár egyszeri használat – is okozhat maradandó károsodásokat” – mondja a kutatást vezető Dr Ronald Crystal, a New York-i Weill Cornell Medicine munkatársa.

Korábban meglehetősen kevés kutatás foglalkozott a vízipipa potenciális káros hatásaival, ezért sokan hiszik, hogy a lazítás egy ártalmatlan formájáról van szó, ami tovább növeli a veszélyeket. Nem ritka, hogy valaki azért vízipipázik többet, mert azt hiszi, a tevékenység nem ártalmas az egészségre – állítja az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban publikált friss kutatás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.