A tudósok felfedezték azt a gént, amely az ősz hajszálakért felel, így szabad az út a különféle innovatív megoldások irányába, amelyek az őszülést megakadályozzák.

A Nature Communications című szaklapban publikált kutatás szerint egy IRF4 (interferon szabályozó tényező 4) nevű génvariáns játssza a legfontosabb szerepet az őszülésben.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Az őszülés elsősorban az öregedéshez köthető. Akkor kerül rá sor, amikor a haj, a bőr és a szem színét meghatározó pigment, a melanin, nem termelődik többé.

A University College London szakembereit az érdekelte, hogy az IRF4, amiről eddig már eddig is tudtuk, hogy a haj, a szem és a bőr színéért felelős,

vajon az őszüléssel összefüggésbe hozható-e.

A Dr. Kaustubh Adhikari által vezetett kutatás során 6357 embert vizsgáltak (55 százalékuk nő volt), méghozzá öt dél-amerikai országból: Brazíliából, Kolumbiából, Chiléből, Mexikóból és Peruból.

A résztvevők hajának jellemzőit a genomjukkal összevetve a kutatók képesek voltak azonosítani azokat a géneket, amelyek egyes tulajdonságokért felelnek: a hajformáért, a színért, a kopaszodás mértékéért, a szakáll és a szemöldök vastagságáért.

Az őszülésért az IRF4 gén felelősForrás: Flickr / Marcel Oosterwijk

Most először bebizonyosodott, hogy az IRF4 gén egy variánsa felel az őszülésért, különösen az európai hátterű résztvevők esetében. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a gén azonosítása hamarosan lehetővé teszi azt, hogy megakadályozzuk, de legalábbis késleltessük az őszülés folyamatát.