A MRKH-szindrómával született Joanna Giannoulinak műtéti úton hoztak létre egy hüvelyt, hogy szexuális életet tudjon élni.

A most 27 éves Joanna Giannouli egészen addig nem tudott veleszületett betegségéről, amíg menstruációs problémája miatt nem fordult orvoshoz: míg a többi lánynak már megjött az első menzesze, addig a görög származású lánynak nem, ez pedig nem hagyta őt nyugodni.

Forrás: Joanna Giannouli

Ezen a vizsgálaton derült ki, hogy Joannának se méhe, se méhnyaka, sem pedig hüvelye nincsen, miközben petefészke és a külső nemi szervei megvoltak. A lánynak egy athéni kórházban operáció útján hoztak létre vaginát, hogy szexuális életet tudjon élni. Hatalmas űrt hagyott maga után, amelyet nem lehetett mással megtölteni, csak haraggal, bűntudattal és szégyennel - mondta el a BBC-nek adott interjújában Joanna, aki partnerei részéről számos rossz indulatú megjegyzést kapott veleszületett betegsége miatt. Immár azonban 5 éve rátalált a szerelem, választottja pedig elfogadta őt úgy, ahogy van. Nagyon szeretnék valamilyen módon édesanyává válni: akár biológiai úton, akár béranyával, akár nevelőszülőként. Nem az az anya, aki megszüli a gyermekét, hanem aki felneveli.

Mi az az MRKH-szindróma?
Az MRKH-szindróma, azaz Mayer Rokitansky Küster Hauser-szindróma egy igen ritka rendellenesség, mindössze minden ötezredik nőt érinti Angliában. Az érintett nőknél a petefészek rendben működik, így a pubertás jelei is jelentkeznek, ám mivel se méhük, se méhnyakuk, se hüvelyük nincs, a menstruációjuk nem indul meg. A rendellenességről bővebben ide kattintva olvashatsz.