Őrizzük meg szemünk egészségét - mosolyogjunk!

műtét Szemészet látás látásvizsgálat szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármennyire is figyelünk oda, több környezeti tényező miatt romolhat a látásunk. Mivel járunk jobban: ha szemüveget viselünk, ha megműtjük a szemünket vagy az elternatív megoldások alkalmazásakor. Egy szakértő segítségével utánajártunk.

"A látásromlás, ahogy a neve is mutatja, azt jelenti, hogy nem látunk olyan élesen távolra vagy közelre, mint korábban. Ezt bárki megfigyelheti önmagán, nem kell hozzá szakember. Érdekes módon kevesen figyelik meg azt, hogy vajon van-e a két szemük között különbség, pedig sokszor nem egyformák. Ehhez mindössze el kell takarni az egyik, aztán a másik szemet, és úgy kipróbálni a látást. Hasznos teszt az is, ha szabályos mintázatot nézünk, például a csempék négyzetrácsos vonalát. Ezeknek a görbülése, mintázatának hiánya is megmutathatja a problémákat" - mondta Dr. Ungváry Lilla szemész.

Forrás: Dreamstime

"A látásproblémák hátterében lehetnek úgynevezett fénytörési hibák, ilyenkor dioptriákkal a látás megjavítható. Vannak azonban olyan romlások, amelyeket a szem szöveteinek károsodása vagy a látópályák károsodása okoz. Ezekre a szemüveg nem megoldás, ilyenkor más módszereket használunk a gyógyításhoz" - folytatta.

Sasszemű sztárok, akik lerakták a szemüveget

A látás megromlása nem csak az átlagembereket sújtja, számos olyan sztár van, aki sokáig alig látott a szemüvege vagy a kontaktlencséje nélkül. Összegyűjtöttük őket!

Egyesekben felmerülhet az is, hogy a későbbi látásromlást elkerülvén inkább gyenge szemüveget hordanak a mindennapokban. "Mostanában ugyan sokat hallani a kék fény káros hatásáról, azonban a monitorok még egy korábbi technológiával készülnek, amely nem sugároz kék fényt. A tabletek, okostelefonok azonban igen, így akik sokat használják ezeket az eszközöket, azoknak érdemes úgy beállítaniuk a monitor fényét, hogy az ne legyen annyira fényes. Erre már vannak megfelelő applikációk is." Ha egész nap az irodában ülünk, a kevés pislogás és a száraz levegő miatt a szemünk könnyen elfárad. Ilyenkor segíthet, ha átmozgatjuk a szemizmokat, ha műkönnyeket használunk, vagy egyszerűen többet pislogunk.

Forrás: Dreamstime

Javítható a látásunk?

Sokféle műtét létezik már, amellyel a szemet kezelni lehet, legyen szó akár lézeres szemfelszíni kezelésekről vagy beültethető lencsékről. "Létezik olyan alternatív lehetőség, amely az egész embert célozza, nem csak a szemmel foglalkozik. Segít megismerni a szemtünetek mögötti okokat, segít kialakítani a megoldási stratégiákat, legyen szó akár érzéseink megengedéséről, táplálkozásunk megváltoztatásáról, akár régi jógagyakorlatok és más klasszikus technikák alkalmazásának megtanításáról. A mai modern tudományban is vannak ilyen irányzatok, ezeket funkcionális, azaz működést segítő gyógyításnak hívják."

Látványos videó: így néz ki a lézeres szemműtét

Kíváncsi vagy, mi az a lézeres szemműtét? Szeretnéd tudni, milyen kockázatokkal jár? Szükséged lenne rá, de még nem merted meglépni? Cikkünkben választ kaphatsz minden kérdésedre!
Forrás: Dreamstime

"A szemünk egészsége a testünk-lelkünk egészségén múlik. Az, hogy a mai orvoslás nagyon specializálódott, nem jelenti azt, hogy a testünk így is működik. A testünk élő, érző egységben van elménkkel, lelkünkkel, érzéseinkkel, és mindennel, ami körülvesz minket. Ha jót akarunk a szemünknek, örüljünk sokat" - zárta le gondolatait a szemész.

Megműtötték Kovács Patríciáthttp://www.life.hu/drlife/20160422-kovacs-patricia-szemet-megmutottek-visszakapta-latasat.htmlA gyönyörű színésznő szemüveg nélkül szinte alig látott, így már nagyon időszerű volt, hogy kés alá feküdjön. A szemműtétnek köszönhetően pedig, amin átesett, végre elbúcsúzhatott 8 és fél dioptriás lencséitől. Dr. LifeOrigoAludjunk eleget, különben baj lesz!http://www.life.hu/drlife/20160420-alvas-modszerek-kutatas-fontos-odafigyelnunk-a-kipihentsegre.htmlArianna Huffington rendszeresen vezeti a blogját, amelyben legutóbb az alvással kapcsolatos gondolatait osztotta meg olvasóival, vagyis azzal a tevékenységgel, amely a történelem kezdete óta máig alapvető szükséglete az embernek. Dr. Life--Kis híján halálra etette feleségét a féltékeny férj - A nő most 200 kilós, és veszélyeztetett terheshttp://www.life.hu/drlife/20160421-feltekenysegbol-halalra-etesse-feleseget-a-ferfi-a-no-bettie-jo-elmore-megszabadult-a-kiloktol.htmlNehéz döntés előtt áll a várandós Bettie Jo, aki egy év leforgása alatt közel 100 kilótól szabadult meg, de még így is 200 kilót nyom, ami veszélyezteti az ő és gyermekének egészségét is. A nő most eldöntheti: továbbra is eszik, vagy átesik egy műtéten, és diétázni fog. Dr. LifeOrigo3 bizarr dolog, ami a terhesség alatt bárkinél előfordulhat http://www.life.hu/drlife/20160421-terhesseg-ezek-a-dolgok-minden-kismamanal-elofordulhatnak-viszketes-latasi-zavar.htmlKisbabát vársz? Az élet legszebb dolga, de ilyenkor bizony elképesztő tüneteket produkálhat a tested. Összeszedtünk három olyan kellemetlen mellékhatást, mely akár nálad is jelentkezhet majd a terhesség alatt. Dr. LifeOrigoElektromos cigarettát szívsz? A következőkkel nem árt, ha tisztában vagy!http://www.life.hu/drlife/20160421-elektromos-cigaretta-nem-fenyeget-a-passziv-dohanyzas-uj-tanulmany.htmlEgy új tanulmány szerint az e-cigarettából származó részecskék folyadékcseppek, amelyek másodpercek alatt eloszlanak. A helyiség levegőjét sem szennyezik mérhető mértékben, ellentétben a hagyományos cigarettával. Dr. Life--Miután megerőszakolták 190 milliót költött arra, hogy élő Barbie babává változzonhttp://www.life.hu/drlife/20160421-sarah-burge-190-millio-forintot-koltott-arra-hogy-ugy-nezzen-ki-mint-egy-barbie-baba.htmlAz ukrán Valerija Lukjanova és Lolita Richie után újabb élő Barbie-ról beszél a világ: Sarah Burge 190 milliót költött plasztikára, hogy úgy nézzen ki, akár Barbie. Ám az ő története teljesen másképp kezdődött. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.