Bármennyire is figyelünk oda, több környezeti tényező miatt romolhat a látásunk. Mivel járunk jobban: ha szemüveget viselünk, ha megműtjük a szemünket vagy az elternatív megoldások alkalmazásakor. Egy szakértő segítségével utánajártunk.

"A látásromlás, ahogy a neve is mutatja, azt jelenti, hogy nem látunk olyan élesen távolra vagy közelre, mint korábban. Ezt bárki megfigyelheti önmagán, nem kell hozzá szakember. Érdekes módon kevesen figyelik meg azt, hogy vajon van-e a két szemük között különbség, pedig sokszor nem egyformák. Ehhez mindössze el kell takarni az egyik, aztán a másik szemet, és úgy kipróbálni a látást. Hasznos teszt az is, ha szabályos mintázatot nézünk, például a csempék négyzetrácsos vonalát. Ezeknek a görbülése, mintázatának hiánya is megmutathatja a problémákat" - mondta Dr. Ungváry Lilla szemész.

Forrás: Dreamstime

"A látásproblémák hátterében lehetnek úgynevezett fénytörési hibák, ilyenkor dioptriákkal a látás megjavítható. Vannak azonban olyan romlások, amelyeket a szem szöveteinek károsodása vagy a látópályák károsodása okoz. Ezekre a szemüveg nem megoldás, ilyenkor más módszereket használunk a gyógyításhoz" - folytatta.

Sasszemű sztárok, akik lerakták a szemüveget
A látás megromlása nem csak az átlagembereket sújtja, számos olyan sztár van, aki sokáig alig látott a szemüvege vagy a kontaktlencséje nélkül. Összegyűjtöttük őket!

Egyesekben felmerülhet az is, hogy a későbbi látásromlást elkerülvén inkább gyenge szemüveget hordanak a mindennapokban. "Mostanában ugyan sokat hallani a kék fény káros hatásáról, azonban a monitorok még egy korábbi technológiával készülnek, amely nem sugároz kék fényt. A tabletek, okostelefonok azonban igen, így akik sokat használják ezeket az eszközöket, azoknak érdemes úgy beállítaniuk a monitor fényét, hogy az ne legyen annyira fényes. Erre már vannak megfelelő applikációk is." Ha egész nap az irodában ülünk, a kevés pislogás és a száraz levegő miatt a szemünk könnyen elfárad. Ilyenkor segíthet, ha átmozgatjuk a szemizmokat, ha műkönnyeket használunk, vagy egyszerűen többet pislogunk. 

Forrás: Dreamstime

Javítható a látásunk?

Sokféle műtét létezik már, amellyel a szemet kezelni lehet, legyen szó akár lézeres szemfelszíni kezelésekről vagy beültethető lencsékről. "Létezik olyan alternatív lehetőség, amely az egész embert célozza, nem csak a szemmel foglalkozik. Segít megismerni a szemtünetek mögötti okokat, segít kialakítani a megoldási stratégiákat, legyen szó akár érzéseink megengedéséről, táplálkozásunk megváltoztatásáról, akár régi jógagyakorlatok és más klasszikus technikák alkalmazásának megtanításáról. A mai modern tudományban is vannak ilyen irányzatok, ezeket funkcionális, azaz működést segítő gyógyításnak hívják."

Látványos videó: így néz ki a lézeres szemműtét
Kíváncsi vagy, mi az a lézeres szemműtét? Szeretnéd tudni, milyen kockázatokkal jár? Szükséged lenne rá, de még nem merted meglépni? Cikkünkben választ kaphatsz minden kérdésedre!
Forrás: Dreamstime

"A szemünk egészsége a testünk-lelkünk egészségén múlik. Az, hogy a mai orvoslás nagyon specializálódott, nem jelenti azt, hogy a testünk így is működik. A testünk élő, érző egységben van elménkkel, lelkünkkel, érzéseinkkel, és mindennel, ami körülvesz minket. Ha jót akarunk a szemünknek, örüljünk sokat" - zárta le gondolatait a szemész.